Kenan Gürbüz - Muğla'da yaşayan son sepet ustası 80 yaşındaki Ahmet Keskin, 74 yıldır ağaçlardan sepet ördüğünü, metal ve plastiğin insan hayatına girmesiyle ağaçtan örülen sepetlere ilginin azaldığını söyledi.
Muğla'nın tarihi evleri ve taş sokaklarıyla ünlü Saburhane Mahallesi'ndeki küçük dükkanında ağaçtan sepetler ören, ördüğü sepetler ile küfeleri 5 ila 7,5 lira arasındaki fiyatlarla pazarda satmaya çalışan Ahmet Keskin, 6 yaşında ağaçtan sepet örmeyi öğrendiğini belirtti.
74 yıldır sepet ördüğünü ifade eden Keskin, ''Bundan 10 yıl öncesine kadar ağaçtan ördüğüm sepetlere yoğun ilgi vardı. İnsanlar su, süt ve yoğurt dışındaki mutfak malzemeleri ve tahıllarını bizim ördüğümüz sepetlerde muhafaza ederlerdi. Köylüler ürünlerini pazara sepette getirirlerdi. Metal ve plastiğin insan hayatına girmesiyle ağaçtan örülen sepetlere ilgi azaldı'' dedi.
Muğla'nın yaşayan son sepet ustası olduğunu kaydeden Keskin, ''80 yaşında olmama rağmen çok şükür sağlık sorunum yok. 1979'da emekli oldum ve kızımla birlikte yaşıyorum. Aldığım emekli maaşı olmasa sepet satarak yaşamam mümkün olmazdı. Çalışmayı çok seviyorum. Ağaçtan küfeleri 7 saat aralıksız çalışarak örüyorum. Son olarak Ahilik Haftası'nda 20'ye yakın sepet sattım. Bizim ördüğümüz sepetlere eskiden tütün ve pamuk üretimi yapan çiftçiler yoğun ilgi gösterirdi. Bölgede tütün ve pamuk üretimi bitince sepet kullanımı da ortadan kalktı. Saatlerce alın teri dökerek ördüğüm sepetleri maliyetine satıyorum. Bu mesleği devem ettirecek kimsem de yok. Benden sonra bu mesleğin devem etmesini çok isterim'' diye konuştu.
Yaşamının büyük bölümünü, sepet ördüğü dükkanında geçirdiğini ifade eden Keskin, yaşının ilerlemiş olmasına rağmen giyimine önem verdiğini söyledi.
Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Eski ustalar bunu müşteriye saygı ifadesi olarak görürlerdi ve iş yerlerine gelen müşterinin karşısına temiz kıyafetlerle çıkarlardı. Ben de çalışmadığım zamanlarda Arasta'daki kahveye çay içmeye gidiyorum. Arkadaşlarım beni her seferinde temiz kıyafetler, şapkam ve kravatımla görmeye alıştı. Beni tanımayan insanlar ise şıklığım nedeniyle beni tebrik ediyor.''
Ağaçtan sepet ördüğü anları görüntüleyen Anadolu Ajansı muhabirlerine de önce normal iş kıyafetleri ile ardından şapkası ve kravatı ile poz veren Keskin, ''Kravatsız ve şapkasız güzel çıkmam'' dedi.
-SON USTALARA PROJELİ DESTEK-
Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise arastada kentin farklı yerlerinde mesleklerini yaşatamaya çalışan semerciler, bakırcılar, ayakkabı tamircileri ve son sepet ustasının mesleklerini sürdürmesi için her türlü desteği verdiklerini belirterek, şöyle devam etti:
''Kentimizde mesleklerini icra eden son ustalar, kültür turizmi açısından bir zenginlik. Onların mesleklerini sürdürmeleri bölge turizmine de renk katıyor. İnsanlarımızın alışveriş yaparak son ustalara destek olması lazım. Tarihi çarşıdaki restorasyon çalışmamız esnasında kullanılan malzemelerin büyük bölümünün çarşıda faaliyet gösteren demircilerden temin edilmesini istedik. Son ustaları korumak amacıyla proje hazırlığımız var.''
Muğla'nın en eski ticaret merkezi durumundaki arastada bulunan iş yerlerinin restorasyonunda birinci etabın tamamlandığını kaydeden Gürün, üç etaptan oluşan Arasta Sokak Sağlıklaştırma Projesi'nin ilk etabında toplam 117 dükkanın çatı, baca, ön cephe ve çatı restorasyonunun yapıldığını ifade etti.
Gürün, şunları söyledi:
''Amacımız kenti geliştirirken eski kent dokusunu muhafaza edip daha fonksiyonel hale getirerek kentin gelirine katkı sağlamak. Muğla Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden beri kent merkezinde restorasyona başladık. Bu restorasyonlar kapsamında son olarak Muğla Kültür Evi ve zahire pazarını restore ettik. Bu sayede dışarıdan gelen misafirlerimizi ve Muğlalıları arasta bölgesine çekerek o bölgeyi sunabilir hale getirdik. Restorasyondan sonra bu bölgenin gezilebilmesi için çekim merkezi oluşturmamız gerekiyor.''
Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız da kentte mesleklerini yaşatmaya çalışan son ustalara destek olduklarını belirterek, ''80 yaşındaki Ahmet Keskin, Muğla'da mesleğini sürdüren son sepet ustası. Bu ustamızın dışında demirci ve bakırcı ustalarımız var. Son ustalarımızın mesleklerini yaşatabilmesi için bir bir dizi proje hazırlıyoruz. Bu projeler arasında Avrupa Birliği projeleri de olacak. Mesleklerini yaşatmaya çalışan ustalarımıza her zaman yardıma hazırız'' diye konuştu.
(KG-LK-HAN)29.09.2011 11:30:45