9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü -Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi KETEM Sorumlu Hekimi Çürük: -Sigarayı bırakmak herkesin yapabileceği bir şey, imkansız gibi düşünülecek zor bir iş değil -Hastalar ilaç alıp sigaradan kurtul
BOLU (A.A) - Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Dilek Çürük, sigarayı herkesin bırakabileceğini, bağımlılıktan kurtulmanın imkansız gibi düşünülecek zor bir iş olmadığını söyledi.
     Çürük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın neden olduğu hastalıkların herkes tarafından bilindiğini belirterek, sigara bırakma konusunda vatandaşların duyarlılığının her geçen gün arttığını anlattı.
     Bağımlıların basından ve kamu spotlarından etkilendiğini, çocukların anne ve babalarını bağımlılıktan kurtarmaları konusunda teşvik etmelerinden memnun olduklarını dile getiren Çürük, sigarayı bırakmak isteyen kişilerin kendilerini psikolojik olarak hazırlaması gerektiğini vurguladı.
     Sigarayı bırakmak herkesin yapabileceği bir şey, imkansız gibi düşünülecek zor bir iş değil, istedikten sonra mutlaka başarılır diyen Çürük, şöyle devam etti:
     Sigarayı bırakmaya gönüllü, hevesli olmaları gerekiyor. Sigarada fiziksel bağımlılık ve psikolojik bağımlılık var. Biz fiziksel bağımlılığı tedavi ediyoruz. Hastalar bu konuda çok hazırlıklı değilse, psikolojik bağımlılık yani alışkanlık seviyesinde sorunları varsa, bu tedavi maalesef yeterli olmuyor. Hastalar ilaç alıp sigaradan kurtulmayı düşünüyorsa maalesef yanılıyor. Verdiğimiz ilaç tedavileri, tansiyon ve şeker ilacı gibi ömür boyu kullanılacak ilaçlar değil.
     Belli bir süre kullanıldıktan sonra bırakılması gerekiyor ama bu süreç içinde hasta kendi alışkanlık ve bağımlılık farkındalığını sağlarsa devamını getirebiliyor.
    
     -Arkadaşlarınıza dikkat edin diyoruz-
    
     Çürük, testlerle bireylerin bağımlılık seviyesini ölçtüklerine dikkati çekerek, sigara bağımlılığının yapışkan bir hastalık olduğunu, 20 yıl önce sigarayı bırakanları yeniden başlayabilecekleri konusunda uyardıklarını bildirdi.
     Nikotin ve dumanın başka kişilerde de istek uyandırabileceği düşüncesiyle kapalı alanlarda sigaranın yasaklandığına işaret eden Çürük, Arkadaşlarınızla küsün demiyoruz ama arkadaşlarınıza dikkat edin diyoruz. Zaten buna çoğu kişi çocukluk döneminde başlıyor. Sigaraya kötü arkadaşlar sebebiyle başlanıyor. Devamında ne yazık ki arkadaşlarınızın yanınızda sigara içmesi sebebiyle oluşuyor diye konuştu.
     Çürük, sözlerini şöyle tamamladı:
     İlk 6 ay sigarayı bırakma denemesi, 6-12 ay arası bırakmayı sürdürme. Bir seneden sonra tamamen sigarayı bırakmıştır ancak her an sigaraya başlayabilirsiniz. Bu konuda dikkatli olun diye özellikle uyararak hastalarımızı bilgilendiriyoruz. Hasta kendini mutlu hissediyorsa sigarayı bırakmıştır.
     Çünkü bazı hastalarımız, Ben sigarayı bıraktım ama hayatımın anlamı kalmadı da diyebiliyor. Bu durumda hastanın hala sigara içme konusunda bir şüphesi var.
    
     Muhabir: Zafer Göder - Abdülhamid Hoşbaş
     Yayıncı: Kemal Kaymak
08 Şubat 2013 11:40
DİĞER HABERLER