ABD, Esed'den izin istedi mi? Resmi cevap geldi

ABD, Esed'den izin istedi mi? Resmi cevap geldi
ABD'den, Suriye rejimine mektup gönderildiğine ve izin istendiğine dair iddialara resmi cevap geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, koalisyon güçlerince gerçekleştirilen ve IŞİD’i hedef alan hava saldırılar öncesinde Suriye rejiminden müsaade istenmediğini ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin herhangi bir mektup göndermediğini açıkladı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki hava operasyonu öncesi Suriye rejiminin bilgilendirildiğine yönelik iddiaları yazılı bir açıklama ile yalanladı. Psaki, “Suriye’yi ABD uçaklarını hedef almamaları konusunda uyardık. Esed rejiminin iznini talep etmedik. Operasyonlarımızı Suriye hükümeti ile koordine etmedik.” ifadelerini kullandı. 

Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye rejimine mektup göndermediğini vurgulayan Psaki, “Suriye’ye askerî düzeyde ön bildirim veya belirli hedeflerimizin zamanını ortaya koyacak hiçbir şey sağlamadık.” ifadelerini kullandı. 

Başkan Barack Obama’nın 10 Eylül’deki konuşmasında açıkça vurguladığı gibi ABD’nin kendisini tehdit eden IŞİD ve Suriye içindeki teröristlere karşı harekete geçmekten çekinmeyeceği ifade eden Psaki, Başkan Obama’nın açıklamasından bu yana operasyon niyetlerini Suriye rejimine ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samantha Power ve Suriye BM Daimi Temsilcisi aracılığıyla bildirdiklerinin altını çizdi.

Suriye yönetimi, Dışişleri Bakanı Velid Muallim’e Irak Dışişleri Bakanı aracılığıyla John Kerry’den bir mektup ulaştırıldığı iddia etmişti. Mektupta, ABD ve müttefiklerinin IŞİD’e saldıracakları bilgisinin yer aldığı dile getiriliyordu.

CİHAN
23 Eylül 2014 19:56
DİĞER HABERLER