Bağımsız Kürdistan'ın finansmanı zorda

Bağımsız Kürdistan'ın finansmanı zorda
ABD'nin Kuzey Irak petrolünün satışıyla ilgili politikası değişmedi

ABD, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin petrol ihracatı ve satışı hakkındaki politikasının değişmediğini bildirdi. Irak, Kuzey Irak petrolünün ele geçirilerek ihraç edilmesi gerekçesiyle ABD'de açmış olduğu davayı bölge yargıcının kararıyla kaybetti.

'DURUŞUMUZ DEĞİŞMEDİ' MESAJI

Konuyla alakalı bir açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki şöyle konuştu: "Elbette raporu gördük (mahkemenin almış olduğu kararla alakalı). Size kısaca ilgili taraflardan bahsetmek istiyorum. Bu ABD hükümetinin dahil olmadığı bir ticari bir işlem. Bu konudaki duruşumuz gayet açık ve tutarlıdır; değişmedi".

ERBİL VE BAĞDAT ANLAŞMALI

ABD Irak Kürdistan Yönetimi'nin petrol satışını hiç bir zaman tanımadı; Erbil ve Bağdat'ı Kuzey'in petrol satışı konusunda bir ota yol bulmaları konusunda teşvik etti.

YABANCILARA BEYAZ SARAY BASKISI


Medyadaki haberlere göre Beyaz Saray yabancı hükümetlere Bağdat'ın izni olmadan Kuzey petrol tankerlerini kabul etmemeleri için baskı yaptı. Fakat diğer yandan Houston Bölge Yargıcı Gray Miller "Kuzey petrollerinin kara veya deniz aşırı izinsiz ihracatı, Irak kanunlarına aykırı olabilir fakat ABD denizcilik kanunlarına aykırı değil" diyerek davayı kapatmıştı.

TÜRKİYE ANLAŞMA YAPTI

Türkiye enerji fakiri bir ülke ve Kuzey'in cankurtaranı olarak Kürt Yönetimiyle uzun dönem milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Anlaşma gereğince bölgede bir başka petrol boru hattı inşa edilecek ve doğal gaz alımında ayrıcalık tanınacak.


SAMANYOLUHABER.COM

28 Ağustos 2014 15:30
DİĞER HABERLER