AKP döneminde yükselen Ethem Sancak’ın şaşırtan değişimi

AKP döneminde yükselen Ethem Sancak’ın şaşırtan değişimi
AKP döneminde aldığı ihalelerle milyar dolarlık servete kavuşan Ethem Sancak, Erdoğan'ı öven sözlerini yinelerken, Rekabet Kurulu Star’ın yarısının Sancak’a devrini onayladı.

AKP döneminde aldığı ihalelerle milyar dolarlık servete kavuşan Ethem Sancak, “Erdoğan aşığı bir insan olduğunu” yineledi. O bu sözleri yinelerken, Rekabet Kurulu Star’ın yarısının Sancak’a devrini onayladı.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) İstanbul Şubesi’nin düzenlediği ‘Ayın Konuğu’ programına katılan işadamı Ethem Sancak, Medya ve Savunma sanayine neden girdiğini anlattı. Konuşmasında sık sık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hayranlığını dile getiren geçmişin İşçi Parti üyesi Sancak, Siirt seçimleri öncesi bir cümlesi nedeniyle Erdoğan’a aşık olduğunu ifade etti. Sancak, AKP döneminde aldığı milyar dolarlık ihalelerin Erdoğan’a aşık olmasındaki payından ise bahsetmedi.

BİR CÜMLEDE AŞK

2000’li yıllara kadar İstanbul’da ilaç dağıtımı işi yapan Sancak, medyaya el atıp yandaş yayıncılıktaki başarısını gösterince, 10 yıl gibi bir sürede milyarlarca dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zenginleri arasına girdi. Tüm ailesi de Ethem Sancak’ın yükselişine ortaklık etti. Medical Park ile hastane işletmeciliğinde atılım yapan Sancak ailesi, başta İzmir’deki Folkart gökdelenleri olmak üzere inşaat sektöründe büyük projelere imza atarken Ethem Sancak, TÜMSİAD’daki konuşmasında “Erdoğan aşığı bir insan” olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi: “Ben Sayın Erdoğan’ı o meşhur Siirt seçimlerinden önce tanıdım. Ailem onun taraftarıydı ona oy veriyordu. Ama ben öyle değildim. Siirt seçimleri için beraber çalıştık, sonra ben onu bırakıp gidecektim. O seçimlerden yüzde 84 gibi tarihi bir sonuçla çıkıldı. Seçimlerden sonra yapılan mitinge bile katılmadım. Arkadaşlarımla meydanı gören bir çatıdan Sayın Başbakan’ı izliyorduk. Mitingden sonra ben işime, gücüme dönecektim. Siirt’liler, taleplerini dile getirdikleri pankartları asmışlar meydana. Sayın Başbakan meydanda asılı olan pankartlara şöyle bir baktı ve dedi ki ‘Bunları indirin, ben bunların hiçbirisini yapamam. Size yalanda söyleyemem. Biz ne aldatan ne aldanan olacağız. Bir yangın devralıyoruz, söndürülmesi 3 yıl sürer. Sonra ben herkesin Başbakanı olacağım. Siirt’liler de adil olmamı isterler, enişteleri adil olsun isterler. Bunları indirin’. Ben hayretler içinde kaldım, arkadaşlarıma dedim ki, ‘Vallahi ben aradığımı buldum. İlk defa yalan söylemeyen bir politikacı gördüm, ben onu takip edeceğim’. Sonra indim miting alanına milletin içinde onu izledim, sonra peşine düştüm. Düşüş o düşüş hâlâ peşindeyim.”

AKP ÖNCESİNDE KOMÜNİSTTİ

Sancak’ın AKP öncesi yaşamı ise oldukça ilginç. Doğu Perinçek ile siyaset yapan Maocu Sancak, Erdoğan’a aşık olup medya ve savunma sanayine girmeden
önce İstanbul’da ecza dağıtım sektöründeydi. Eski CHP delegesi olan Sancak, AKP?iktidarıyla birlikte peygamber soyundan gelme anlamını taşıyan seyid olmakla da övünmeye başladı. Ethem Sancak, 2008 yılında verdiği bir röportajda, bir zamanlar Karl Marks ve Mao’ya ilgi duyduğunu anlatırken, 1.500 kişilik bir ailesi olduğundan bahsediyordu. Ailesinin dini yaymakla görevli olduğunu sonradan ticarete atıldıklarını ise Sancak şu sözlerle ifade ediyordu:
“Seyid olmayanın gömülmediği bir mezarlığımız var. Beş yüz yıldır sadece bizim soy gömülmüş oraya. Aileden çıkan büyük ermişlerimiz, din bilginlerimiz var. O zamanki ünlü medreselerde müderrislik yapmışlar. Zaten Cumhuriyet’e kadar bizim soy ticaretle hiç uğraşmamış. Hep dini yaymış. Cumhuriyet’le yasaklanınca bu seyitlik kavramı, ticaretle uğraşmaya başlamışlar.”

TİKP'TEN AKP'YE TRANSFER

Bugün Erdoğan’a aşık olan 1958 doğumlu Sancak, üniversite yıllarında Türkiye İşçi Köylü Partisi’nin (TİKP) Diyarbakır İl Başkanlığı’nı yaptı. 1987 yılında Es Ecza Deposu’nu, 1989’da ise kozmetikte faaliyet gösteren Esko Itriyat’ı ve 1993 yılında Hedef Ecza Deposu’nu kurdu. AKP döneminde medyadaki yatırımlarıyla dikkat çeken Sancak’a 2007 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ‘Milli Egemenlik Üstün Hizmet ve Onur Ödülü’ verildi. Eski komünist olan Sancak 2010 yılında ise İslam ve Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlendi. Tarım ve hayvancılığa da yatırım yapan Sancak aynı zamanda AKP Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu üyesi.

STAR'IN YÜZDE 50'Sİ RESMEN ETHEM SANCAK'IN

Rekabet Kurulu, Star Medya Yayıncılık AŞ, Star Medya Ajans AŞ, Star Matbaacılık Sanayi ve Ticaret AŞ, Dinamik Radyo Televizyon AŞ’nin sermayelerinin yüzde 50’sini temsil eden hisselerinin Ethem Sancak’a devredilmesi işlemine izin verdi. Kurulun oy birliği ile aldığı kararla Star Medya Yayıncılık’ın yüzde 50’si Ethem Sancak’ın olurken diğer yüzde 50’lik kısmı ise Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’de kaldı. TARAF

02 Eylül 2014 11:00
DİĞER HABERLER