Abdi İpekçi, ölümünün 36. yılında anıldı

Abdi İpekçi, ölümünün 36. yılında anıldı
Abdi İpekçi, ölümünün 36. yılında Zincirlikuyu'daki kabri başında anıldı.

Milliyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi, ölümünün 36. yılında Zincirlikuyu'daki kabri başında anıldı. Anma töreninde Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından bir konuşma yapan kızı Nükhet İpekçi İzet, gazeteci cinayetlerinin katlana katlana çoğaldığını belirtti.

Maçka'daki evinin önünde 36 yıl önce silahlı saldırı sonucu öldürülen Abdi İpekçi için mezarı başında anma töreni düzenlendi. Törene İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi İzet, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan, Milliyet eski Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş ve meslektaşları katıldı.

Törenin ardından konuşan Abdi İpekçi’nin kızı Nükhet İpekçi İzet, “Biz o yolun yarısını 35 yılı geçirdik 36. yıla girdik. Yolun o ilk yarısında resmi bir meçhul durum, belirsizlik vardı, resmi örtbas etme vardı, resmi cezasızlık vardı. Ve bütün bunlar bilinir ama bilinmez resmen bildirilmez durumlar katlana katlana çoğaldı. Bir çığ gibi önümüzde. Fakat bu ikici 35 yılda daha farklı yerlere gitmenin dileğini umudunu dile getirmek zorundayız. İkinci yarda şu an biz burada olanların bir çoğu olmayacak. Babamın akranları birer birer bizi terk ediyorlar artık onlarsız yaşamaya da alışacağız.” dedi.

GAZETECİLER GÖREVLERİNİ YAPABİLİRLERSE BU ÜLKEDE DEMOKRASİDEN SÖZ EDEBİLİRİZ

Gazeteci cinayetlerini azmettirenlerin bir an önce ortaya çıkarılmasını arzu ettiğini söyleyen Sibel Güneş, “Çok gazeteci öldürüldü Türkiye’de öldürenler açığa çıkarılamadı ne yazık ki. Türkiye demokrasi açısından bunun bedelini çok ağır ödemekte. Gazeteciler görevlerini yerine getirebilirlerse bu ülkede demokrasiden söz edebiliriz. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için gazeteciliğin etik ilkelerine uygun bir biçimde yapılabilmesi için mücadele eden sevgili Abdi İpekçi’yi sevgi ve saygıyla anıyoruz. Ve Abdi İpekçi gibi gazetecilerin cinayetlerini azmettirenlerin ortaya çıkarılamamasının Hrant Dink başta olmak üzere birçok gazeteci cinayetinin de cesaretlendiricisi olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Fikret Bila ise, “Saygıyla anıyoruz ölümünün 36. Yılında meslektaşları olarak kabri başında bir araya geldik. Abdi İpekçi bizler için sadece bir basın şehidi değil bir demokrasi şehididir. Basının evrensel ilkelerini taşımış ve yerleştirmiş öncü bir meslek büyüğümüzdür. O ilkeler çerçevesinde Milliyet’in temellerini atmıştır. Bizlerde onun getirdiği ilkeler ve gazetecilik anlayışıyla çalışmaya gayret ediyoruz. O kadar sağlam temeller atmış ki Milliyet birçok badireyle karşılaşmış olmasına rağmen ayakta durmasını ona borçludur. Prestijli gazetelerden biri olmasını da Abdi İpekçi’nin getirdiği gazetecilik anlayışı olduğunu söylemek gerekir. Bizlerde yetiştirdiği kuşaklar olarak bu ilkelere bağlı kalarak gazeteciliği yerine getirmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

01 Şubat 2015 14:41
DİĞER HABERLER