Afgan Bakan eğitim faaliyetlerini öve öve bitiremedi

Afgan Bakan eğitim faaliyetlerini öve öve bitiremedi
Afganistan’da yapımı tamamlanan Türk okulunun açılışında konuşan Afgan Bakan, "herkes ülkeyi terk ederken onlar geldiler ve okul açtılar" dedi...

Afganistan’ın Pakistan ile sınır şehri Nangarhar Vilayetinin merkezi Celalabat’ta Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları (ATCE) tarafından yapılan okul tamamlandı. Okulun açılışında konuşan Afganistan Milli Eğitim Bakanı Faruk Vardak, Türk gönüllüler için “Zor dönemlerde herkes ülkeyi terk ederken, onlar geldiler ve okul açtılar.” dedi. Vardak, Türk okulunun açılmasıyla beraber duyduğu sevinci ise şu sözlerle dile getirdi: "900 tane Nangarhar’da okul var. Ama beni hiçbiri bu okulun açılışı kadar sevindirmiyor."

Afganistan'daki Türk okulunun açılış törenine Milli Eğitim Bakanı, Nangarhar Valisi, Bakan Yardımcısı, ATCE Yönetim Kurulu Başkanı ve üst düzey bürokrat ve birçok Afganlı katıldı. Törende konuşma yapan Afganistan Milli Eğitim Bakanı Faruk Vardak, ATCE’nin ülke genelinde büyük başarılara imza attığını ve bunu bir kez daha kanıtlayarak medeniyetin merkezi olan Celalabat’ta da gösterdiğini söyledi. Ayrıca Afganistan'ın zor günlerinde tek dost ülkeyi terk etmeyen kişilerin Türkler olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi: “Birkaç senedir bu okulun açılması için hasret çekiyorduk. BM’de çalışırken ilk lise 1995 yılında Şibirgan’da açıldı. O dönemde herkes Afganistan’ı terk etmişken Afgan halkının yanında tek dost ülke Türkiye'ydi. En zor dönemde herkes giderken, onlar geldi ve okul açtı.” 

"ZOR DÖNEMİMİZDE BİZE İNSAN YETİŞTİRDİLER"
Açılış konuşmasında Türkiye-Afganistan dostluğuna vurgu yapan Milli Eğitim Bakanı Vardak, okulların en ihtiyaç duyulan zamanda iyi bir nesil yetiştirdiğini de şu sözlerle ifade etti: “Bizim en zor dönemde insan yetiştirmeye çok ihtiyacımız varken, onlar gelerek bize insan yetiştirdiler. Sizlerin huzurunda bir kere daha Türk halkına ve özellikle bu hayır kuruluşlarına özellikle teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu dostluk 100 sene ile resmi halini aldı.”

"900 OKULUMUZ VAR; HİÇBİRİ BURANIN AÇILIŞI KADAR BENİ SEVİNDİRMEDİ"
“Bana neden bu okullar hakkında çok sevindiğimi bilmek istiyorlar” şeklindeki soruya muhatap kaldığını belirten Vardak, bunun nedenini şu şekilde açıkladı: “7 yıllık bakanlığım süresince bu şehirde bir Afgan Türk okulu açılması için çok uğraş verdim. Bu lisenin açılışına çok seviniyorum. 900 tane Nangarhar’da okul var. Ama beni hiçbiri bu okulun açılışı kadar sevindirmiyor. Sebebi de bu okullar bizleri yurtdışında çok iyi temsil ediyor ve uluslararası alanda buraya madalyalar getiriyor. 

"OKULLARDA İDEAL İNSAN YETİŞİYOR"
"Sevinme nedenlerimden birisi de bu okulların her yerde ve her alanda marka olarak karşımıza çıkmasıdır." şeklinde konuşmasına devam eden Vardak, Türk okullarının diğer okullardan farkını ise şöyle ifade etti: "Buradaki yetişen öğrenciler ideal insan olarak yetişiyor. Bu okullar hiçbir bölge ve millet ayrımı yapmadan gelen herkese kapısını açarak eğitim veren kurumlardır. Aslında burada model olarak ideal insanın yetişmesi diğer okullara da örnek olacaktır." 

Vardak ayrıca, okullarda sadece eğitimli değil aynı zamanda seviyeli ve terbiyeli gençlerin de yetiştiğine dikkat çekti: "Bizim çocuklarımızı Afgan kültürü ve İslami değerler çerçevesinde asil birer kişi olarak yetiştiriyorlar." 

Eğitimden beklenenleri dört ana grupta toplayan Vardak, Türk okullarında verilen eğitimin tüm bu beklentileri karşıladığı söyledi. Vardak, eğitimden beklenileni ise şu maddelerle açıkladı: "Birincisi ilimdir; bunu bu okullar güzel yapıyor. İkincisi ilimi amele dökmektir. Üçüncüsü de ilim ve amelin sonucu olarak ortaya çıkan hünerdir ve bunu başkalarına aktarmaktır. Sonuncusu da bu okulların İslami değerlere ve Afganistan’ın değerlerine uygun insan yetiştirmesidir.” 

"AFGANİSTAN'DAKİ KARIŞIKLIKLARIN EN BÜYÜK SEBEBİ EĞİTİMSİZLİK"
Afganistan Milli Eğitim Bakanı Vardak, ülkedeki karışıklıkların temel sebebinin eğitimsizlik olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin ise sorunu temelden çözmek adına Afganistan'da birçok okul açtığını hatırlattı. Bu bağlamda ATCE’nin Afganistan’da hizmete açtığı okullarda 5700 Afgan-Türk öğrencinin eğitim gördüğünü açıkladı. Vardak, konu ile ilgili düşüncelerin şu cümlelerle özetledi: “Afgan-Türk okulları birer marka olarak başka ülkeleri de eğitim alanında harekete geçirmiştir. Afganistan’da karışıklıklarının en büyük sebebi eğitimsizliktir. Bu ülkeye düşman olanlar, bu ülkeyi karıştırıyorlar. Ama Türkiye gibi dost ülkeler bu sorunu temelden çözmek adına eğitim yuvaları açarak dostluklarını ortaya koyuyorlar”

AFGAN HALKININ GÖNLÜNDE TAHT KURDU
İlk olarak Nangarhar devlet okulu binasında 2011 yılında eğitimine başlayan Celalabat Momin Afgan Türk Erkek Lisesi'nin yeni binası, 22 dönümlük arsa üzerine kuruldu. Çağın gereklerine uygun olarak donatılan 2 katlı bina, 24 sınıfı ile hizmete açıldı. 

ATCE Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan okul ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, okulun yapımına destek veren Türk ve Afganistanlı işadamlarına ise şu sözlerle teşekkür etti: “Celalabat’da ki bu okulun açılmasının en büyük hususiyetlerinden bir tanesi Afgan halkının gönlünde Afgan-Türk okullarının taht kurduğunun en büyük nişanesidir. Bu okul Afganistanlı işadamlarının vesilesi ile açılmıştır. Ciddi bir hayırlı işe vesile oldular. Türk ve Afganlı işadamlarının destekleri ile bu okulların sayıları her geçen gün artarak devam edecektir.”

26 Kasım 2014 17:11
DİĞER HABERLER