Ankara'yı ayağa kaldıran bomba iddia

Ankara'yı ayağa kaldıran bomba iddia
Jandarmayı hükümete bağlayan pakete karşı çıkan Genelkurmay, “Güvenlik zaafiyeti oluşturur, sırası değil” dedi.

Genelkurmay Başkanlığı, önceki günkü AKP grup toplantısında Jandarma’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağını söyleyen Ahmet Davutoğlu’na bir açıklamayla cevap verdi. Dün akşam saatlerinde yapılan yazılı açıklamada, Genelkurmay’ın konuyla ilgili görüşlerini Başbakanlığa bildirdiği vurgulandı. Taraf Gazetesi'nde yer alan habere görei açıklamada görüşler yer almazken, Genelkurmay’ın Başbakanlığa gönderdiği görüş yazısında, “Düzenleme için uygun ortam yok. Şu anda bu yönde bir düzenlemenin yapılması güvenlik zafiyeti oluşturur” şeklinde ifadelerin yer aldığı öğrenildi. Yani Genelkurmay’ın düzenlemeye karşı çıktığı, hükümetin ise güvenlik paketi ile konuyu oldu bittiye getirmeye çalıştığı öğrenildi. Karargahın da bu duruma tepki göstermek için, akşam saatlerinde “şifreli” bir açıklama yaptığı kaydedildi.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan akşam saatlerinde yapılan açıklamada şöyle dendi: “Jandarmanın görev ve sorumlulukları ile ilgili olarak kanunda yapılması gereken ve/veya düşünülen Genelkurmay Başkanlığı’nın teklifleri ‘gizli’, ‘kişiye özel’ olarak Başbakanlığa resmi bir yazı ile gönderilmiş konu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme yetkisi Hükümetimize aittir.”

ANKARA’DA KRİZ
Genelkurmay’ın şifreli açıklamasının ardından gözler, Jandarma’nın Başbakanlığa gönderdiği görüş yazısına çevrildi. Taraf’ın Başbakanlık kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Genelkurmay’ın görüş yazısında, jandarmanın Doğu ve Güneydoğu’da üstlendiği görevler ve Suriye sınırındaki rolü anlatıldı. Sonra da jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasının şu aşamada riskli olduğu vurgulandı. Yani görüş yazısında, düzenleme için uygun bir zaman olmadığı kaydedildi. Genelkurmay’dan gelen bu görüşe rağmen hükümetin, jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması konusundaki düzenlemeyi iç güvenlik paketine koyduğu öğrenildi. Bu durum Ankara’da, jandarma krizinin yaşanmasına yol açtı. Düzenlemenin iç güvenlik paketine konulduğuna yönelik de askerlere bir bilgi verilmemesi, krizin daha da derinleşmesine yol açtı.

Amaç operasyonu önlemek

Öte yandan, jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasına yönelik düzenlemenin perde arkasında operasyonlarda jandarmanın kullanılmasına yönelik riski ortadan kaldırmak olduğu kaydedildi. Mevcut yasalara göre, jandarma da kolluk kuvveti kapsamında bulunuyor. Yani, savcı operasyonlarda jandarmadan da yardım alabiliyor. 25 Aralık yolsuzluk operasyonunda da, soruşturmayı yürüten savcılık emniyet mensuplarının operasyon yapmaması üzerine, askerden destek istemişti. Ancak bu destek talebi de gerçekleşmedi. AKP Hükümeti’nin, ileride bu tür durumların yaşanmaması için, jandarmayı da siyasi iradeye bağlamak istediği öne sürüldü.

HÜSEYİN ÖZAY-TARAF

23 Ekim 2014 08:37
DİĞER HABERLER