Arınç o kelimeyi kullanmadan iddiayı doğruladı

Arınç o kelimeyi kullanmadan iddiayı doğruladı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Öcalan'a sekretarya iddialarına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.
Dün A Haber kanalında "Öcalan’a sekreterya iddiasını hükümet sözcüsü olarak doğrulayabilir misiniz?" sorusuna "Doğrulamam. Çünkü böyle bir şey yok. Adına sekreterya dersiniz ama başka bir yöntem olabilir" diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugün sekretarya kelimesini kullanmadan Abdullah Öcalan'ın sekretarya isteğinin karşılanabileceğini  belirtti.

Arınç, “Bu ihtiyacın dışarıdan karşılanması yasalarımıza göre mümkün değildir. Dolayısıyla cezaevi şartlarında Adalet Bakanlığımızın ön göreceği bir biçimde kendisine bu görüşmelerle yardımcı olabilecek birkaç kişinin görevlendirilmesi mümkün olabilir.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsünde Uluslararası Genç Girişimciler Platformu’nda katıldı. Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Arınç, “Biliyorsunuz HDP Milletvekilleri zaman zaman adaya giderek Öcalan ile görüşüyorlar. Zaman zaman da istihbarat teşkilatımız adaya gidiyor, Öcalan ile görüşmeler yapıyorlar. Bu konuşmalar sonucunda bazı çalışmalar yapılıyor ve buda çözüm sürecinin ana dinamitlerinden biri oluyor. Öcalan, ‘kendisiyle görüşmeler yapılması halinde bütün bu görüşmeleri planlayacak, takip edecek birkaç kişiye ihtiyacı olduğunu’ söylemiştir. Bu ihtiyacın dışarıdan karşılanması yasalarımıza göre mümkün değildir. Dolayısıyla cezaevi şartlarında Adalet Bakanlığımızın ön göreceği bir biçimde kendisine bu görüşmelerle yardımcı olabilecek birkaç kişinin görevlendirilmesi mümkün olabilir. Bunu Adalet Bakanlığımız değerlendirecektir. Ama kendi adımda şunu söylemek istiyorum; Oraya daha önce aynı suçtan gönderilmiş hükümlüler var bu hükümlüler değişebilir, yenileri ilave edilebilir bunlar cezaevi infaz kurumlarımızda olağan şeylerdir.” diye konuştu.

Adaya giden heyetin sayısının ve profilinin değişebeleciğine Adalet Bakanlığının sıcak bakabileceğini aktaran Aranıç, “Oraya gidilmesine izin verilen kişilerin Adalet Bakanlığımız tarafından yetkilendirildiğini biliyoruz. Kendi yakınları için böyle bir görevlendirmeye ihtiyaç yok. Avukatları içinde böyle bir görevlendirmeye gerek yok. Ama 3. Kişiler veya Milletvekilleri görüşme taleplerini adalet bakanlığına yaparlar. Bakanlık uygun görüyorsa kendilerine izin verir. Bunlarla bu görüşmeler devam ediyor. Ama zaman zaman isimler değişiyor, sayıda değişiyor. Dolayısıyla bundan sonraki görüşmelerde sayının artması yönünde ve giden kişilerin profilinin değişmesi olabilir. Çünkü buna ihtiyaç olduğu konuşuluyor. Bu ihtiyacı karşılanması açısından Öcalan ile görüşebilecek heyette başka kişilerin yer almasına Adalet Bakanlığımız sıcak bakabilir. Bu gidecek kişilerle sekretarya ayrı konulardır.” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin Kobani’de yaşanan gelişmeler sonrası hükümet olarak PYD’ye hala terörist olarak bakıyor musunuz sorusuna Arınç, "Çok önemli bir soru. Ancak, ama ben meclis başkanlığı yaptım. Zannediyorum iç tüzüğün 67. maddesi, istişare amaçlı soru sorulamaz diyor. Arkadaşımızın sorusu tamamen istişare amaçlı. Ama ille de bir cevap istiyorsanız dünkü konuşmamda buna temas ettim." dedi.

BEŞİKTAŞ VE TRABZONSPOR MAÇLARI

Başbakan Yardımcısı Arınç’a dün oynanan Beşiktaş maçı da soruldu. Yedi yaşından beri Beşiktaşlı olduğunu dile getiren Arınç, maçı seyredemediğini ancak bugünkü spor sayfalarını okuduğunu söyledi. Arınç şöyle devam etti: “Beşiktaş’ı candan tebrik ediyorum. Doğrusu maçı izleyemedim. Gazetelerin spor sayfalarına baktım. Gerçekten mükemmel bir futbol oynamışlar. Dört sıfır da beklediğimiz, özlediğimiz bir sonuçtu. Bir sıfırlarla meşgul olduğumuz bir zamanda bol gollü bol kaliteli ve saha zemininin kötü olduğu bir yerde iyi bir mücadele vermişler. Trabzonspor’un Lokeren karşısında 2-0 galibiyet almış. Çok güzel çok sevindiğimiz haberler duyduk. Umarım çözüm sürecine de olumlu etkisi olur."



(CİHAN)
24 Ekim 2014 12:45
DİĞER HABERLER