Arınç'tan Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklamalar

Arınç'tan Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklamalar
Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Irak ve Suriye tezkerelerinin tek metin haline dönüştürüldüğünü belirten Arınç, "Bu eski tezkerelerin bir tek metin haline getirildiğini bugün ve gelecekte yaşanabilecek tehdit ve riskleri bertaraf etmek üzere Meclisimizden yetki talep ettik. Bizim meselemiz Türkiye'nin güvenliğini sağlayabilmektir" dedi.

Çözüm Süreci Kurulu ile kurumlar arası izleme ve koordinasyon komisyonlarının oluşturulacağını belirten Arınç, "Bugünlerde tartışması yapılan çözüm süreci bitti, şantaja yönelik konuşmalar bizim açımızdan geçersizdir." dedi 

"TÜRKİYE'NİN MÜZMİN BİR SORUNU OLAN TERÖRÜ TAMAMEN SONA ERDİRMEK"

Çözüm sürecine ilişkin hükümetin kararlı adımlar attığını belirten Arınç, "Çözüm sürecine ilişkin TBMM'den çıkan bir kanun var terörün sona erdirilmesine dair bir kanun. Bu 6 maddelik bir kanundur. Bununla ilgili bir bakanlar kurulu kararının çıkarılması çalışması yapılmıştı. Bu çalışmalara ilişkin, bir bakanlar kurulu kararıdır imzalanmıştır .Cumhurbaşkanımızın imzasıyla da yayınlanacaktır. Esasen resmi gazeteden yayınlandıktan sonra da, terörün sona erdirilmesi kapsamında yapılacak çalışmaları, kurulan birimleri, sizler de resmi gazeteden alıp okuma imkanınız olacak. Bu çalışmalara ilişkin esaslarda, çalışma alanlarını, yapılanmayı başlıklar altında belirliyoruz. Çalışma alanları, zikrettiğim 6551 sayılı kanunun ikinci maddesinde belirlenmiştir. Sosyal programlar, ekonomik tedbirler, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog, eve dönüşler ve bununla birlikte sosyal hayata uyum çalışmaları başlığı altında kapsayıcı bir yapılanma ortaya konmuştur. Kurulun üyeleri bizzat başbakan veya görevlendireceği başbakan yardımcıları. Adalet içişleri milli savunma bakanları, ve MİT müsteşarı. Bununla yapmak istediğimiz şey, Meclis 'teki görüşmeler sırasında da açıkça ortaya konmuştu. Türkiye'nin müzmin bir sorunu olan terörü tamamen sona erdirmek. Zannediyorum 280 oyla Meclis'ten geçti. Çözüm süreci dediğimiz konuda da bundan sonraki aşamaların kanun çerçevesinde yürütülmesi ve komisyon ve kurullarının çalışmalarını bu kanun çerçevesinde yürütmesinin esasları belirlendi" ifadelerine yer verdi.

"TERÖR VE ASAYİŞSİZLİK KONUSUNDA ACIMASIZ DAVRANIŞIMIZ SÖZ KONUSU OLACAKTIR"

Çözüm süreci tartışmalarına değinen Arınç, "Bugünlerde tartışması yapılan çözüm süreci bitti, şantaja yönelik konuşmalar bizim açımızdan geçersizdir. Hükümetimiz bu konuda ciddidir. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması konusunda bütün varlığını ortaya koymuştur. Bu aşamada asayişi bozan kısmen terör ve asayişsizlik konusunda acımasız davranışımız söz konusu olacaktır. Kamu güvenliğinin bozulmasını hiçbir zaman izin ve imkan vermeyeceğiz. Bunları çerçevelediğimiz zaman, vatandaşlarımız tarafından kabul edilen ve satın alınan bu sürecin yürümesi ve kısa sürede sonuçlanması arzu edilmektedir" diye konuştu.

"TEZKERENİN NELERİ KAPSAYACAĞINI DA HEP BERABER GÖRECEĞİZ"

Arınç, "Bundan sonra bildiğiniz gibi TBMM'de Perşembe günü bir yıl önce süreleri verilen ve ekim ayı içinde süresi bitecek olan iki tezkerenin yenilenmesi söz konusuydu. Biz bu tezkereleri rutin bir şekilde yenilenmesi veya iki tezkereyi birleştirmek suretiyle, bütün tedbirleri bir arada karşılamaya çalışan bir metin üzerinde çalıştık. Perşembe görüşülecek bir tezkerenin, yarın gündeme getirilmesi mümkün olduğu için beklenilmiştir. Kapsamlı çalışmalar yaptık. Son dönemde yaşanan gelişmeler anlatıldı. Türkiye'nin yaptıkları, yapmak istedikleri tek tek sayıldı. Tezkerenin görüşmelerinde ve kamuoyuna intikal ettiğinde neleri kapsayacağını da hep beraber göreceğiz" açıklamasında bulundu.

"ESKİ TEZKERELER BİR TEK METİN HALİNE GETİRİLDİ"

Irak ve Suriye tezkerelerinin tek metin haline dönüştürüldüğünü belirten Arınç, "Daha önce şunu söylemiştim. Kapsamlı bir tezkere olacak, öyle bir tezkere çıkaralım ki yarın yine ihtiyaç olmasın. Güzel bir metin ortaya çıktı sanıyorum ki TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin tamamını ve Türkiye'de tüm yurttaşlarımızın, ne kadar makul ve haklı olduğunu görmelerine vesile olacaktır. Bu eski tezkerelerin bir tek metin haline getirildiğini bugün ve gelecekte yaşanabilecek tehdit ve riskleri bertaraf etmek üzere Meclisimizden yetki talep ettik. Bizim meselemiz Türkiye'nin güvenliğini sağlayabilmektir" diye konuştu.


"IŞİD MİLİTANLARI SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİNE ÇOK YAKLAŞTI"

Süleyman Şah Türbesi ile ilgili 1921'den beri özel hükümler olduğunu vurgulayan Arınç, "Süleyman Şah saygı karakolumuz var. Türkiye sınırlarına yakın bir yer. 1921’den bu yana özel hükümler var. Yani Süleyman Şah karakolunun Türkiye toprağı olacağı, orada asker bulundurulacağı, bu toprağın ilgili olduğu hukuk 1921’den bu yana, genel geçer bir hüküm haline gelmiş, Türkiye her zaman oranın yapılan türbenin bulunduğu yerin Türkiye toprağı sayılacağı, buraya tehditlere bir hakkımız olduğu ifade edilmiştir.IŞİD militanlarının çok yaklaştığı söz konusudur. Ama askerlerimiz görevlerine şu an itibariyle devam etmektedirler." açıklamalarında bulundu.

DHA/SAMANYOLUHABER


30 Eylül 2014 20:29
DİĞER HABERLER