Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye seçim uyarısı

Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye seçim uyarısı
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Köşk seçimi ile ilgili çok çarpıcı bir uyarı yaptı...

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi heyeti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık makamı sayesinde kaynaklara orantısız erişim sağlamasından endişe ettiğini duyurdu.  Yurtdışı oyların da şeffaf sayımı için garanti verilmesi istendi.  AKPM’den 6 kişilik gözlemci heyeti, cumhurbaşkanı seçimi öncesinde bu hafta Ankara’da temaslarda bulundu.

Mevcut başbakanın da adaylar arasında olduğuna dikkat çeken heyet, “Yasalar, başbakanın istifa etmesini gerektirmiyor. Fakat kamu kaynaklarının kullanılmasını yasaklıyor. Bununla birlikte, sıkı düzenlemeler olmadığı için bu makam kendisine kaynaklara ve medyaya orantısız ulaşma imkanının sağlamasıyla ilgili endişelerimizi bildiririz” açıklamasını yaptı.

YAYINLAR TARAFSIZ VE EŞİT OLMALI

TRT dahil tüm televizyon kanallarının, adayların kampanyalarına eşit, tarafsız ve oto-sansürden arındırılmış yayın hakkı sağlaması gerektiğini vurgulayan heyet, RTÜK ve YSK’nın eşit yayını sağlamak için daha etkili olmasını istedi. Seçim kampanyalarına bağışta adayların kampanya hesaplarının yeterince denetlenmediğini vurguladı.

OYLAR  YURTDIŞINDAN GÜVENLİ GELMELİ

Heyet, Türkçe dışında ve Kürtçe dahil seçim kampanyası yapılabilecek olması ve yurtdışındaki 3 milyona yakın seçmenin oy verebilecek olmasını memnuniyetle karşıladı. 53 ayrı ülkede yapılacak seçimin ardından oy pusulalarının Türkiye’ye güvenli şekilde getirilerek şeffaf sayım için gereken garantilerin verilmesini istedi.

CUMHURBAŞKANININ MEŞRUİYETİ ARTACAK

Önü­müz­de­ki ay ya­pı­la­cak se­çi­min Türk si­ya­si ha­ya­tın­da önem­li bir an ola­ca­ğı­nı be­lir­ten he­yet, Türk va­tan­daş­la­rı­nın cum­hur­baş­ka­nını­ ilk kez doğ­ru­dan se­çe­ce­ği­ni ve böy­le­ce bu ki­şi­nin da­ha bü­yük meş­ru­iyet ka­za­na­ca­ğı­na dik­kat çek­ti. Açık­la­ma­da, “Bu da Tür­ki­ye­’ye ye­ni bir si­ya­si çı­ğır aça­cak” yo­ru­mun­da bu­lun­du. 10 Ağus­tos se­çi­mi­ni göz­lem­le­mek üze­re AKP­M’­den 30 ki­şi­lik bir he­ye­tin Tür­ki­ye­’ye gi­de­ce­ği de be­lir­til­di.

OY SAYIM VE DÖKÜMÜ GÖZLEMCİLERE AÇIK OLSUN

Bugün'ün haberine göre; Heyet; kampanya harcamaları, kamu kaynaklarının usulsüz kullanımı, medyada görünürlüğün dengesiz olması gibi konulardaki endişelerini ortaya koydu. Yerel ve uluslararası gözlemcilerin akredite edilmesi ile ilgili net yasal düzenlemelerin, bundan sonraki seçimlerde tüm sürecin şeffaflık ve güvenilirliğini artıracağını vurguladı. Gözlemcilerin; oy verme, sayım, döküm ve oyların çizelgelere aktarılması safhalarının tamamını serbest şekilde izleyebilmeleri gerektiğini kaydetti.


24 Temmuz 2014 09:09
DİĞER HABERLER