Bakan Bozdağ'dan HSYK seçimlerine ilişkin tartışılacak hareket

Bakan Bozdağ'dan HSYK seçimlerine ilişkin tartışılacak hareket
AKP hükümetinin hakim ve savcılara YBP adaylarına oy vermeleri için baskı uyguladığı belirtiliyor.

Hakim ve savcıların maaşlarına zam yapılması, sicil affı getirilmesi ve askerliklerinin kısaltılması gibi kamuoyunda açıktan 'rüşvet' olarak algılanan düzenlemeleri çekinmeden gündeme getiren AKP hükümetinin hakim ve savcılara YBP adaylarına oy vermeleri için baskı uyguladığı belirtiliyor. HSYK seçimleri öncesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın başkanlığını yaptığı bir heyet doğuya adeta çıkarma yaparak özellikle Diyarbakır, Şırnak ve Van’da görev yapan yargı mensuplarını etkilemeye çalıştığı iddia edildi. Gelişmeleri takip eden Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 12 Ekim 2014'te yapılacak olan HSYK seçimlerine hükümetin müdahale ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulu’na başvururak eşit yarışma koşullarının ortadan kaldırıldığını, serbest seçim ortamının ortadan kaldırıldığını kaydetti. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı makamının da HSYK seçimlerine müdahil olduğu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın da seçim için 30 ili gezeceği öğrenildi.

Grihat'ın haberine göre,  12 Ekim pazar günü yapılacak seçimler için devletin tüm imkanlarını seferber ederek kendi kurduğu Yargıda Birlik Platformunu açıktan destekleyen hükümet, bu defa ölçüyü kaçırdı. Hakim ve savcıları baskı altına alabilmek için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Müsteşar Kenan İpek, Müsteşar Yrd. Basri Bağlı, Yüksek Müşavir Adnan Boynukara, CTE Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ve Personel Genel Müdürü Muharrem Ürgüp’den oluşan heyet kendilerine tahsis edilen özel bir uçakla seçim öncesinde adeta şark turuna çıktı. Diyarbakır, Şırnak, Cizre ve Van’a giden heyetin adliyeler ve barolar dışında AKP il teşkilatlarını da ziyaret ettikler belirtildi. Heyetin görüşmeler sırasında hakim ve savcıların oylarını Yargıda Birlik Platformuna vermeleri için baskı yapması, rüşvet olarak algılanan maaş zammı vaadiyle kirlenen seçimleri daha da tartışılır hale getirdi. Tarafsız bir duruş sergilemesi beklenen Adalet Bakanı ve bürokratların YBP’nin sözcüsüymüş gibi propaganda yaptığını belirten yargı mensupları, YARSAV ve bağımsız adaylar aleyhinde kara propaganda yapmaktan da çekinilmediğini aktardı. Adalet Bakanlığı bürokratları ve Yargıda Birlik Platformu üyelerinin seçim çalışmalarını birlikte yürütmelerine tepki gösteren yargı mensupları, bu tavırların HSYK seçimlerini uluslararası arenada tartışılır hale getireceğini vurguladı.

Yüksek Seçim Kurulu’na Şikayet

Hükümetin HSYK seçimleri için Yargıda Birlik Platformu’na destek kapsamında seçim turları düzenlediğini belirten Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na başvurdu. Hükümetin seçimlere müdahale ettiğini savunan Eminağaoğlu, gittiği her adliyede bir hükümet yetkilisi veya bürokratı ile karşılaştığını açıkladı. Eminağaoğlu, hükümet yetkililerinin hangi amaçlarla ve ne tür işler için adliyelerde bulunduğunun açıklanması için Adalat Bakanlığı’na bilgi edinme kanunu kapsamında başvurdu.

Bakanlık Bürokratları Göstermelik Gerekçelerle Adliyelere Gönderiliyor

Eminağaoğlu, YSK’ya sunduğu dilekçede çarpıcı bilgilere yer verdi. Hükümetin Adalet Bakanlığı üzerinden seçim çalışması yürüttüğünü vurgulayan Eminağaoğlu, şu ifadeleri kullandı: “İdari görevlerde geçici görevli olanlar da dahil olmak üzere yargıç ve cumhuriyet savcılarının, daha önce karşılaşılmadık biçimde,  göstermelik,  kağıt üzerinde kalan, yapay gerekçelerle,  yerel adliyelerdeki görevlilerce dahi yapılabilecek işlerde, geçici görev adı altında yerel adliyelerde görevlendirilerek, harcırah ta ödenerek, ülkedeki tüm adliyelere gönderildikleri, Bu şekilde, seçimlerdeki serbest seçim ortamının ve eşit yarışma kurallarının ihlal edildiği, görülmüş ve bilgi edinilmiş, şahsen tarafımca da 11-12.9.2014 tarihlerinde dolaştığım Bakırköy, Yalova ve Bursa Adliyelerinde bizzat görülmüştür.”

Benzer durumların tüm şehirlerdeki adliyelerde yaşandığına dair ciddi bilgilerin kendisine aktarıldığını söyleyen Eminağaoğlu, bakanlık bürokratlarının adliyelerdeki seçim turlarının kamera kayıtlarından tespit edilebileceğine dikkat çekti. Eminağaoğlu, “Bu ziyaretlerin HSYK seçim takvimi içinde yoğunlaştığı ve ortaya çıktığı açıkça görülecektir.” dedi.  Bu durumunun seçimlere müdahale anlamına geldiğini vurgulayan Eminağaoğlu, “Eşit yarışma koşullarının ortadan kaldırıldığını, açıkça ortaya koyacaktır.” ifadelerini kullandı.

Eminağaoğlu, özellikle başsavcılar üzerinden savcılara baskı uygulandığını vurgulayıp, “Başsavcılar üzerinden yürütülen müdahale niteliğindeki eylemler hakkında HSYK’na 06.9.2014 tarihinde adli ve disiplin yönünden suç duyurusunda da bulunulmuştur.”

Yargıda Birlik’e VİP uygulaması

Eminağaoğlu YBP adaylarının gittikleri şehirlerde VİP muamelesi gördüklerini belirterek “Yapılacak araştırmada, Adalet Bakanlığınca, kamuoyunda YBP tarafından desteklendiği malümü ilan olan HSYK üye adayları ve YBP mensubu olan yargıç ve cumhuriyet savcılarının, havaalanlarında VIP olanaklarından yararlandırılmalarının sağlandığı ve bu kolaylıkların sunulduğu, ayrıca söz konusu adaylara gittikleri illerdeki karşılama ve uğurlamalarda da benzeri kolaylık ve avantajların sağlandığı görülecektir.” dedi. Eminağaoğlu, Ayrıca YBP tarafından desteklendiği ileri sürülen adayların, her gün, basın yayın organlarında ‘sağcı, solcu, ülkücü, hakyolcu, alevi’ gibi nitelemelerle sunulduğunu, bazı adayların da cemaatçi gibi nitelenmesinin, serbest seçim ortamını ihlal ettiğini kaydetti.

GRİHAT

18 Eylül 2014 14:38
DİĞER HABERLER