Başbakan Erdoğan’dan Okmeydanı’na büyük müjde

Başbakan Erdoğan’dan Okmeydanı’na büyük müjde
Beyoğlu Belediyesi’nin yıllar süren çalışmalarla çözüme kavuşturduğu Okmeydanı mülkiyet sorununda büyük müjdeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi.
Başbakan’ın “ilk etap tapular Haziran’da teslim edilecek” sözünü vatandaşlar büyük bir coşkuyla karşıladı.

Başbakan Erdoğan, "Allah göstermesin buralarda bir deprem olursa bunun faturasını, çok ağır öderiz. Zira bu binaların hiçbirinin planı, projesi, statik hesabı yoktur. Sokaklar ambulans ve itfaiyeler için büyük sorundur. Burada doğduk, burada büyüdük ne tür sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Biz bu yüzden sizin şanınıza yakışır konutlar yapacağız, çevreyi güzel bir şekilde düzenleyeceğiz." diye konuştu.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan projeyi şöyle anlattı: 

“Biz Okmeydanı’nda bir kentsel dönüşüm yapmıyoruz, sıfırdan yeni bir kent kuruyoruz. Bunu da mevcut mülkiyet haklarını muhafaza ederek başlattık. Vatandaşların bütün endişelerini giderdik, tam bir güven tesis ettik. %99 oranında bir mutabakat sağladık. Önümüzdeki 5 yılda sürecin tamamlanacağına inanıyoruz.”

Beyoğlu’nun en büyük semti olan, 80 bin kişinin yaşadığı Okmeydanı’nda uzun yıllar süren mülkiyet, tapu ve imar problemleri artık sona erdi. 50 yıldan beri bir kördüğüm haline gelen sorun, Başbakan Erdoğan’ın talimatı ve Beyoğlu Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla kalıcı bir şekilde çözüldü.

Okmeydanı’nda yaşayan vatandaşların yıllardır süren mülkiyet endişeleri giderildi. Başbakan Erdoğan’ın da yakından ilgilendiği dev projeyle Okmeydanı yeniden kurulacak.

-Müjdeyi Başbakan Erdoğan verdi-

Okmeydanı’ndaki büyük dönüşüm sürecini başından beri takip eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı Spor Tesisleri’nin açılışında yaptığı konuşmada Okmeydanı’ndaki yeni durumu değerlendirdi. Sorunun çözüldüğü müjdesini veren Erdoğan, ilk etapta 100-150 tapuyu sahiplerine bizzat vereceğini açıkladı.

-“Okmeydanı sakinleri çok güzel binalara layık”-

Erdoğan, bu süreçte hem vatandaşa hem belediyeye görevler düştüğünü söyledi. Okmeydanı’ndaki binaların eskidiğini ve vatandaşların daha güzel binalara layık olduğunu, Okmeydanı’nda modern bir kent kurulacağını söyleyen Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Buralarda oturan kardeşlerimize ve bütün hak sahiplerine, buraları yıkılıp yapılana kadar, kira bedellerini ödeyeceğiz. Şu anda acil bina isteyenlere ise elimizdeki hazır binalardan vereceğiz. Allah göstermesin buralarda bir deprem olursa bunun faturasını, çok ağır öderiz. Zira bu binaların hiçbirinin planı, projesi, statik hesabı yoktur. Sokaklar ambulans ve itfaiyeler için büyük sorundur. Burada doğduk, burada büyüdük ne tür sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Biz bu yüzden sizin şanınıza yakışır konutlar yapacağız, çevreyi güzel bir şekilde düzenleyeceğiz”

-Bu projeye sahip çıkalım çağrısı-

Türkiye’nin her yerinde benzer projelerin uygulandığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, Okmeydanı’ndaki projenin çok büyük olduğunu ve vatandaşın sürece ortak olarak projeye sahip çıkmasını istedi. Tapuları verilerek kent mülkiyet haklarına sahip olacak vatandaşlara farklı alternatifler sunulduğunun da altını çizen Başbakan Erdoğan, herkesin kaliteli yaşam alanlarına sahip olma hakkının olduğunu ve bunun için imkanlar sunduklarını belirtti.

-“Sıfırdan bir kent kuruluyor”-

Kamu kurumları arasındaki büyük bir koordinaasyonla tamamlanan Okmeydanı Projesi herkesin mülkiyet hakkını garanti altına alıyor. Beyoğlu Belediyesi’nin mimarlar, mühendisler, şehir plancıları ve vatandaşların işbirliği ile hazırladığı planlarda SİT alanları da yeniden düzenlendi. Arsaları SİT alanlarında kalan mülk sahiplerine eşdeğerde farklı arsalar verildi.

“Vatandaşın endişelerini sürekli iletişim ve sayısız bilgilendirme toplantılarıyla ortadan kaldırdıklarını” belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan projeyi şöyle anlattı: 

“Biz Okmeydanı’nda bir kentsel dönüşüm yapmıyoruz, sıfırdan yeni bir kent kuruyoruz. Bunu da mevcut mülkiyet haklarını mufaza ederek başlattık. Vatandaşların bütün endişelerini tam bir güven tesis ettik. %99 oranında bir mutabakat sağladık. Önümüzdeki 5 yılda sürecin tamamlanacağına inanıyoruz.”

-Çok boyutlu ve uzun soluklu çözüm süreci-

Bugün İstanbul’un tam ortasındaki karmaşık yapısıyla gündelik hayatı giderek zorlaştıran Okmeydanı’nda çözümün ilk adımı arazinin statüsü ile ilgili oldu. 1950’li yıllarda vakıf arazisine kurulan Okmeydanı’nındaki hukuki sorun Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan anlaşmayla çözüldü. Daha sonra Beyoğlu Belediyesi’nin hazırladığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin onayladığı 1/5000’lik ve 1/1000’lik İmar Planları ile Okmeydanı’nın geleceği tayin edildi.

Takip eden süreçte, konunun her detayı, Beyoğlu Belediyesi tarafından yapılandırılan vatandasinokmeydani.com’dan takip edilebilecek. Tapular teslim edilinceye kadar Fetihtepe Semt Konağı ‘Çözüm Merkezi’ olarak vatandaşa hizmet verecek.

-İmar Planına uygun Yeni Okmeydanı-

‘50 yıllık mülkiyet sorunu çözerken, tüm süreç boyunca Sayın Başbakanımız yanımızdaydı’ diyen Başkan Misbah Demircan vatandaşın hiçbir hak kaybına uğramaması için, tapu mürcaatlarının ivedilikle yapılması gerektiğini hatırlattı.

30 Mayıs 2013 16:56
DİĞER HABERLER