Başbakanlık genelgesi madenciliği bitirdi

Başbakanlık genelgesi madenciliği bitirdi
Yatırımcılar el çekiyor, sektörü bitme noktasına geldi...
Madencilikle ilgili bütün izinlerin 16 Haziran 2012 tarihli genelgeyle Başbakanlık'a bağlanması, sektörü bitme noktasına getirdi.

Yeni ruhsat alamayan yatırımcı, madencilikten uzaklaşmaya başladı. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölgesi Madenciler Derneği (EBMAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ürün, genelgeden sonra izin alamayan yatırımcının sektörü terketmeye başladığı uyarısında bulundu. Madenciliğin Türkiye ekonomisine sağladığı istihdam, üretim ve ihracatın önemine dikkat çeken Ürün, “2004 yılında büyük umutlarla çıkarılan 5177 saylı kanun sonrası 2010 yılında çıkarılan 5995 sayılı kanunla madencilik sektörü yeniden sorunlarla boğuşmaya başladı.” dedi.

16 Haziran 2012 tarihli Başbakanlık genelgesiyle madencilik faaliyetleriyle ilgili bütün izinlerin Başbakanlık tarafından verilmeye başlanmasıyla sıkıntılarının çözümünü bekleyen sektörün hayal kırıklığına uğradığını savunan Ürün, “Bunun sonucu olarak madencilik sektörü durma noktasına geldi. Gerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca gerekse de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca ilgili mevzuat gereği, izin verilmesi uygun talepler Başbakanlık'a gönderilmektedir. Bu arada yıllardan bu yana izin alıp bedelini ödeyerek orman alanlarında faaliyetlerini sürdüren madenciler, izin alamamaları nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalıyor. Bunun yanısıra Orman idaresinin, madenciden talep edilen bedelleri de aşırı derecede artırması neticesinde madenciler, bu bedelleri ödeyemeyecek duruma geldi.” diye konuştu.

‘SEKTÖR CAZİP OLMAKTAN UZAKLAŞTI’

Sektöre yatırımın yerli ve yabancı sermeye açısından cazip olmaktan uzaklaştığını söyleyen Ürün, şöyle devam etti: “Yeni ruhsat almak zorlaştı. Maden Kanunu gereği cezai yaptırımlar artarken sektörde faaliyet gösteren madenciler, sektör dışında yeni yatırım arayışlarına girmeye başladı. Bunun sonucu olarak mevcut ruhsatların bir kısmı terkedildi, bir kısmı da Maden Kanunu’na göre düştü. 2010 yılından bu yana terkedilen ve düşen ruhsat sayılarında ciddi artışlar nedeniyle Maden Kanunu gereği ihale edilmesi gereken ruhsat sayısında da önemli bir artış yaşandı.” Ürün, madenciliğin durması halinde istihdamın kısıtlanacağını, hammadde kaynaklarındaki arz daralmasının ise ülke sanayisini zora sokarak hammadde fiyatlarının yükselmesine sebep olacağını belirterek, “Hattâ bazı hammaddeler, ülkemiz kaynaklarından uygun ve ucuz olarak sağlanamayacağı için ithal edilmek zorunda kalınacaktır. Bu da sonuçta ülkemiz ekonomisini, ülkemiz vatandaşını olumsuz yönde etkileyecektir.” dedi.

‘GENELGE KALDIRILMALI’

Madencilik sektörünün problemlerinin çözüleceği zamanı merakla beklediklerini ifade eden Hakan Ürün, “Sektöre canlılık getirmek, sektörün ülke ekonomisine sağladığı istihdam, üretim, katma değer ve ihracatın devamı için 16 Haziran 2012 tarihli Başbakanlık genelgesinin kaldırılması, sonra da mevzuatta sektörün sorunlarına yönelik yeni düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN
23 Ağustos 2014 11:10
DİĞER HABERLER