Başmüfettişlerden gözaltına alınan polislere övgü dolu rapor

Başmüfettişlerden gözaltına alınan polislere övgü dolu rapor
Sahur baskını ile gözaltına alınıp tutuklanan polislerle ilgili geriye dönük inceleme yapan müfettişlerin övgü dolu bir rapor hazırladığı ortaya çıktı. Bakanlık raporu beğenmeyince ikinci kez hazırlattı. Yine de suç unsuru bulunamayınca tekrar müfettiş görevlendirildi

Hu­kuk­suz ope­ras­yon­lar­la gö­zal­tı­na alı­nıp tu­tuk­la­nan İs­tan­bul Em­ni­yet Mü­dür­lü­ğü­’nün es­ki po­lis­le­ri için ha­len Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­lı­ğı ya­pan iki baş­mü­fet­tiş ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan ra­por­da öv­gü­ler yağ­dı­rıl­dı­ğı or­ta­ya çık­tı. Söz­de pa­ra­lel id­di­asıy­la sür­gün edi­len, açı­ğa alı­nan po­lis­le­rin gö­rev yap­tı­ğı dö­nem­de olay­la­rı ay­dın­lat­ma ba­şa­rı­sı için ra­por­da “mem­nu­ni­yet ve­ri­ci­” tes­pi­ti ya­pıl­dı.

İKİNCİ RAPOR

An­cak ra­por İçiş­le­ri Ba­ka­nı ta­ra­fın­dan be­ğe­nil­me­yin­ce ikin­ci kez ra­por ha­zır­lan­dı­ğı on­da da po­lis­le­re yö­ne­lik suç un­su­ru içe­ren bir şey bu­lun­ma­yın­ca ye­ni­den mü­fet­tiş gö­rev­len­di­ril­di­ği an­la­şıl­dı.  

Hak­sız­lı­ğa uğ­ra­yan po­lis­le­rin ba­şa­rı­la­rı­nı göz­ler öne­ne se­ren ra­por şu an­ki Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­la­rı olan Mül­ki­ye Baş­mü­fet­tiş­le­ri Ali Baş­türk ile Meh­met Ci­la­cı ta­ra­fın­dan ha­zır­lan­dı.

Ra­por­da po­lis mü­dür ve me­mur­la­rı­na yö­ne­lik öv­gü do­lu ifa­de­le­re yer ve­ril­di. Mü­fet­tiş­le­rin en ufak bir so­ruş­tur­ma ko­nu­su bi­le bu­la­ma­dı­ğı şu­be mü­dür­le­ri ve per­so­ne­li şim­di her tür­lü hu­kuk­suz uy­gu­la­may­la kar­şı kar­şı­ya bı­ra­kıl­dı. Po­lis­le­rin, açı­ğa alın­ma­sı ve hak­sız ta­yin­ler­le sür­gün edil­me­si mü­fet­tiş ra­por­la­rıy­la çe­liş­ti­ği gö­rül­dü.

ÜÇ YILLIK DÖNEM

Mül­ki­ye Mü­fet­ti­şi Baş­türk ve Ci­la­cı, İs­tan­bul Em­ni­yet Mü­dür­lü­ğü­’ne bağ­lı baş­ta Te­rör­le Mü­ca­de­le Şu­be­si ol­mak üze­re Çe­vik Kuv­vet, İn­ter­pol Eu­ro­pol Si­re­ne, Özel Gü­ven­lik, Ta­nık Ko­ru­ma, Tra­fik Tes­cil, Tra­fik De­net­le­me, Böl­ge Tra­fik, İn­şa­at Em­lak, De­niz Li­ma­nı ve Ulaş­tır­ma Şu­be Mü­dür­lük­le­ri’­nin 2009, 2010 ve  2011 yıl­la­rı­nı tef­tiş et­ti.

İSTİHBARAT MEMNUNİYET VERİCİ

Raporun, Terörle Mücadele Şube’ye ilişkin bölümünde tablolarla çarpıcı rakamlara yer verildi. 2009, 2010 ve 2011 yıllarına ilişkin terör olaylarının sayısı, operasyon sayıları, yakalama ve tutuklama sayıları tek tek belirtildi.

En fazla olayın 2009 yılında meydana geldiği, 2010 yılında olay sayısının neredeyse yarı yarıya azaldığı, 2011 yılında ise 2009 yılı kadar olmasa bile önemli ölçüde arttığı kaydedildi.

PLANLAMA BAŞARISI

Düzenlenen operasyon sayısıyla, yakalanan ve tutuklanan kişi sayısının yıllar itibariyle artış gösterdiği belirtilerek,  yakalanan ve tutuklanan kişi sayısındaki artışın operasyon sayısındaki artıştan çok daha fazla olduğuna dikkat çekildi. Raporda, “Bu durum operasyonlar öncesinde yapılan istihbarat ve planlama faaliyetlerinin yerindeliğini gösterme açısından memnuniyet vericidir” şeklinde övücü ifadelere yer verildi.

Olayların aydınlatılma oranı sürekli arttı

Raporda teftişe tabi döneme ilişkin terör örgütlerince yapılan eylemlerin aydınlatılma oranları da yer aldı. Olayların aydınlatılma oranlarının yıllar itibariyle artış gösterdiği belirtilen raporda, “2009 yılında %39 olan aydınlatma oranının, 2011 yılında %59’a çıktığı memnuniyetle müşahede edilmiştir” gibi polislerin başarılarına vurgu yapıldı.

Psikolojik üstünlük devlete geçti

Ra­por­da KCK ope­ras­yon­la­rı­na yö­ne­lik öv­gü do­lu ifa­de­ler kul­la­nıl­dı. 2011 yı­lı­nın son ay­la­rın­da KCK ope­ras­yon­la­rı­nın PKK te­rör ör­gü­tü­ne bü­yük dar­be vur­du­ğu be­lir­ti­le­rek, “Ö­zel­lik­le bü­yük şe­hir­ler ile Do­ğu ve Gü­ney­do­ğu Ana­do­lu Böl­ge­si’n­de psi­ko­lo­jik üs­tün­lü­ğün dev­le­tin eli­ne geç­me­si yö­nün­de önem­li bir ge­liş­me sağ­la­dı­ğı, PKK/KON­GRA-GEL te­rör ör­gü­tü ile bu ör­gü­tün le­gal alan­da fa­ali­yet gös­te­ren uzan­tı­la­rı­nın et­kin­li­ği­ni azalt­tı­ğı gö­rül­mek­te­di­r” de­nil­di. “Te­rör­le mü­ca­de­le­de ya­ka­la­nan bu olum­lu at­mos­fe­rin de­va­mı için ope­ras­yon­la­rın ke­sin­ti­ye uğ­ra­tıl­ma­dan de­vam et­ti­ril­me­si­nin önem­li ol­du­ğu de­ğer­len­di­ril­mek­te­di­r” tes­pi­ti­ne yer ve­ril­di.

Bakana rapor beğendiremediler

Polislerle ilgili müfettişlerin hazırladığı raporlarda bir suç unsuruna rastlanmaması üzerine aynı konuda yeni müfettiş görevlendirmesi yapıldığı belirtildi. 8 ay önce görevlendirilen ve yapılan tüm iş ve işlemleri didik dikik eden ikinci müfettiş heyetinin hazırladığı raporun da bakanın hoşuna gitmemesi üzerine uygun rapor yazacağı düşünülen yeni müfettişlerin görevlendirildiği öne sürüldü. Şimdi gözler üçüncü müfettiş heyetinin hazırlayacağı rapora çevrildi. Yaşanan gelişmeler, “Bu raporun da beğenilmemesi halinde beğenilen rapor yazılana kadar yeni müfettişler mi görevlendirilecek” sorusunu akıllara getirdi.

İŞTE O RAPORUN TÜM DETAY VE AYRINTILARI




BUGÜN GAZETESİ

23 Ağustos 2014 21:14
DİĞER HABERLER