Daha açılmadan ücretine zam geldi

Daha açılmadan ücretine zam geldi
İzmit Körfez Geçişi Köprüsü daha bitmeden geçiş ücretine zam geldi...
İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nün inşaatı devam ediyor.

252 metre yükseklikte olması planlanan köprü ayakları önceki gün itibarıyla 161 metreye ulaştı. Çalışmalarda bir aksaklık yaşanmadığı takdirde gelecek yıl haziranda köprüden yürüyerek, aralıkta ise araçla geçilebilecek. 1,5 saat süren Dilovası-Altınova arasını 6 dakikaya düşürecek olan köprüden bugünkü dolar kuruna göre, yaklaşık 100 TL ödenerek geçilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi’nin en önemli ayaklarından biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü inşaatında çalışmalar kesintisiz sürüyor. Karada imal edildikten sonra denize batırılan 38 bin 404 ton ağırlığında keson temelleri üzerinde geçen temmuzdan bu yana yükselmeye başlayan köprü kulelerinin boyu 161 metreye ulaştı. Köprü kulelerinin parçaları Gemlik’te imal edilerek Altınova’da bulunan bir tersaneye getiriliyor. Burada montaj işlemleri için hazırlanan parçalar yurtdışından kiralanan yüzer bir vinç yardımıyla yerlerine takılıyor.

 Köprünün temel atma töreni 29 Ekim 2010’da gerçekleştirildi. O dönem köprünün geçiş ücreti 35 dolar+KDV olarak açıklanmıştı. Köprünün geçiş ücreti halen 35 dolar;  fakat geçiş fiyatı açıklandığında dolar kuru 1,43 iken bugün ise 2,30 TL. 2010 yılında açıklanan fiyatla vatandaşlar 60 TL’ye Körfez’den geçebilecekken, bugünkü kura göre ise köprünün geçiş fiyatı 100 liraya dayanmış durumda. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, dün Kocaeli’nde köprü geçiş ücretine ilişkin soru üzerine maliyete değinmezken, “Bizim yıllık yakıt ve emekten tasarrufumuz 650 milyon dolar olacak.” dedi.  ZAMAN
26 Ekim 2014 08:51
DİĞER HABERLER