Devlet destekli ‘Paralel Sakızları’ sektörün lideri oldu

Devlet destekli ‘Paralel Sakızları’ sektörün lideri oldu
Geçtiğimiz yılın aralık ayı ortalarında bizzat dönemin başbakanı tarafından kurulan ve ilk kez onun denediği hükümet markası “Paralel Sakızları” kısa sürede sektör liderliğine yükseldi.
Dönemin başbakanının (o şimdi Cumhurbaşkanı) çok beğendiği ve günün her saatinde kullanmayı alışkanlık haline getirdiği sakız markası, geçen 9 aylık süre içerisinde reklama ayırdığı yüksek bütçenin de etkisiyle sürekli büyüyen bir grafik izledi. Hükümet markası olduğu için devlet imkânlarını da arkasına alarak müşteriye daha kolay ulaşan, aynı zamanda geniş bir medya ağı tarafından da sınırsız destek verilen “Paralel Sakızları” evde, işyerinde, sokakta, devlet dairelerinde, okullarda hatta camilerde bile rahatlıkla çiğnenebiliyor.

Paralel Sakızları’na destek, bizzat kuruluşunu yayıp kullanan dönemin başbakanı ile sınırlı kalmadı. İktidarın pek çok bakanı, milletvekili, belediye başkanı hatta bağımsız devlet kurullarının başkanları ve çalışanları da markayı görünür mekânlarda ve medya önünde kullanarak ürünün tanıtımına katkıda bulundu.

Markanın kısa sürede bu kadar yaygınlık kazanıp, uzun bir geçmişi olan çok sayıda sakız markasını geride bırakarak sektörün lideri durumuna gelmesinde sakızın aynı zamanda pek çok rahatsızlığa iyi geldiğine dair söylentiler etkili oldu. Formülü sır gibi saklanan ve içerisinde bağımlılık yapan, keyif verici bileşenlerin olduğu varsayılan sakız; karın şişliği, hazımsızlık, bağırsak rahatsızlıkları, baş ağrısı, migren, stres, bel ve boyun fıtığı, kireçlenme gibi günümüzde yaygın pek çok rahatsızlığa çare olarak gösteriliyor. Uzmanlar, henüz kalıcı tedavi sağladığı tam olarak kesinleşmese de sakızın söz konusu rahatsızlıklardan şikâyet eden hastaları rahatlatıp hayatlarını kolaylaştırdığı konusunda görüş birliğine varmış durumda.

Öte yandan, Paralel Sakızları’nın kısa sürede sektör lideri olması uzmanlar tarafından kuşku ve endişeyle izlenmiyor değil. Yerli ve yabancı yatırım uzmanları, hükümetin, günümüzün gözde sektör ve yatırım alanları olan enerji, bilişim, iletişim teknolojileri gibi alanlar dururken sakız sektörüne yatırım yapmasını anlamakta güçlük çekiyor. Sakıza yatırım, halihazırda kazandırsa bile uzun vadede kâr getiren ve gelişme gösterecek bir sektör olarak görülmüyor.

Uzmanlar böyle düşünedursun, hem kurucusu hem de kimi bakan, milletvekili, belediye başkanı ve teşkilat üyesi gibi partililer ile medya yöneticileri, sakız işinden büyük kazançlar elde ediyor. Bu kazançla önemli mevki ve itibar elde eden kişiler, getirinin artarak daha uzun süre devam etmesi için olağanüstü çaba sarf ediyor. Marka ile ilgili her türlü yatırım ve tanıtıma ağırlık veriliyor. Diğer taraftan, piyasanın ünlü sakız markaları, “Paralel Sakızları”nın sektördeki vahşi büyüme stratejisinin rekabet kurallarına aykırı olduğunu ifade ediyor.

“Paralel Sakızları”, her şeye rağmen hoş aroması, ağızda kolayca döndürülebilmesi, kolayca şişirilmesi ve çiğneyene verdiği rahatlama sayesinde sektördeki liderliğini daha uzun süre rakiplerine kaptıracağa benzemiyor. Ne diyelim, güle güle çiğne Türkiye!

Zaman

17 Eylül 2014 12:28
DİĞER HABERLER