Efkan Ala'dan skandal sözler

Efkan Ala'dan skandal sözler
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova’da açılan Kürtçe ilkokulları bakın kime bağladı...

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyarbakır, Cizre ve Yüksekova’da açılan Kürtçe ilkokulların, “Devletin içindeki derin PKK’nın işi” olduğunu öne sürdü. Ala, HDP’li milletvekillerinin, sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin destek verdiği okullar için “provakosyon” dedi.


Güneydoğu’da Kürtçe eğitim veren ilkokulların açılmasını değerlendiren İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Derin PKK yapıyor” yorumunda bulundu. Oysa Kürtçe eğitim vermek isteyen ilkokulların açılışını yapan da, valiliklerin bastığı mühürleri kırarak okulları açan da devletle barış süreci kapsamında görüşmeler yapan HDP/BDP’li yetkililer.


Dün bir televizyon kanalında konuşan İçişleri Bakanı Ala, Kürtçe kurs ve okul açılmasının yasak olmadığını belirterek, “Şartlar yerine getirilirse Kürtçe okul açılabilir” dedi. Ala, Kürtçe okul açmak ile Türkçe okul açmanın aynı şartları taşıdığını dile getirerek, “Türkiye’nin herhangi bir ilinde Bingöl’de, Diyarbakır’da, İzmir’de, Ankara’da bir Türkçe okul açılmak istense ne yapılması lazım, belli bir prosedürü var” diyen Ala, “Önüne gelen aklı esen ‘Ben burada okul yaptım burada da Türkçe eğitim vereceğim’ diyemez. Bunun Milli Eğitim’i var, başvuruları var” diye konuştu.


“PROVOKATÖRLER BUNU GÖRMÜYOR”


Okulların mühürlerinin sökülmesi için de “Amaç provokatörlük” diyen Ala, “Şimdi Kürtçe kurs açılabilir, yasak değil. Gidersiniz başvuruda bulunursunuz, şartları yerine getirirsiniz açarsınız, Türkçe kurs da öyle açılıyor, İngilizce kurs da öyle açılıyor. Peki Kürtçe eğitim var mı? Yani Kürtçe özel okul kurup orta öğretim açabilir misiniz? Açabilirsiniz. Bunun da yasal düzenlemesini yaptık” diye konuştu. “Türkiye’de halen devletin içerisinden temizlenememiş derin PKK’nın işbirliğini görüyoruz” diyen Ala, “Artık millet onlara pirim vermiyor ama o provokatörler bunu göremiyor” ifadelerini kullandı.


BÖLGEDE TANSİYON YÜKSEK


Diyarbakır, Şırnak ve Hakkâri’de pazartesi günü açılan Kürtçe eğitim veren ilkokullar, Anayasanın 42. maddesi ve Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle valilikler tarafından kapatıldı. Bunun üzerine bölgede tansiyon yükseldi. Diyarbakır’da önceki akşam çıkan olaylarda, DBP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt’ün verdiği bilgiye göre 91 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır’da açıldıktan sonra valilik talimatıyla üç kez kapısına mühür vurulan “Ferzad Kemanger İlkokulu” adı verilen binanın bahçesine gelen KESK Genel Başkanı Lami Özgen, sendika üyeleri, Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt’ün de katılımıyla bir basın açıklaması yaptı. Lami Özgen, anadilini kullanmaya yönelik atılan adımları Kürt halkının taleplerinin bir parçası olarak nitelendirip şöyle dedi: “Devlet ve AKP hükümetinin Amed’te (Diyarbakır), Cizre’de ve Yüksekova’da takındığı; antidemokratik, hukuksuz, faşizan ve otoriter tutumları bir kez daha kınıyor ve protesto ediyoruz. Anadil dünyanın her yerinde evrensel temel bir haktır. Anadile kelepçe vurulamaz.” 

Taraf

19 Eylül 2014 07:58
DİĞER HABERLER