Efkan Ala'dan skandal talimat

Efkan Ala'dan skandal talimat
İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yaşanan tasfiye dalgası devam ediyor.

Bakan Efkan Ala’nın talimatıyla son olarak Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanı Sadık Altınkaynak görevinden alındı. Yerine Ala’ya yakınlığı ile bilinen Mülkiye Müfettişi Orhan Tavlı getirildi. Zaman, apar topar yapılan görev değişikliğinin perde arkasına ulaştı. Gelişmenin, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması ve emniyet mensuplarına yönelik operasyonlara altyapı oluşturma çabalarıyla ilgili olduğu belirtiliyor. Altınkaynak’ın müfettişlere istenilen doğrultuda rapor hazırlattıramadığı ve bu sebeple görevinden alındığı ileri sürülüyor.

İstanbul, Ankara ve Adana başta olmak üzere farklı şehirlerde polise yönelik operasyonların dayanağını polis başmüfettişleri ve İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporlar oluşturdu. Bazı Mülkiye müfettişlerinden kasıtlı olarak rapor istenmesinin kurum içerisinde problemlere yol açtığı iddia ediliyor. Edinilen bilgilere göre müfettişler, bu rahatsızlığı Teftiş Kurulu Başkanı Sadık Altınkaynak’a aktardı. Müfettişler, polislere yapılacak operasyonlar için raporlar yoluyla zemin hazırlamasının güvenirliklerine leke süreceğini ifade etti. Bu görüşmenin ardından Altınkaynak, müfettişlerin endişelerini bazı üst düzey bürokratlara iletti. Konu böylece İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya taşındı. Ala ise istenilen incelemelerin yeterli oranda yapılmadığını gerekçe göstererek, Altınkaynak’ı görevden aldı. Yerine ise Orhan Tavlı getirildi. Tavlı’nın yardımcılıklarını Mustafa Uysal, Cumhur Çilesiz, Mithat Dumanlı, Muzaffer Öztürk ve İsmail Çataklı yapacak.

İçişleri Bakanlığı kaynakları, 17 Aralık soruşturması sonrasında Mülkiye müfettişleri üzerindeki baskıların arttığını vurgulayarak şunları ifade etti: “Müfettiş arkadaşlarımız İstihbarat ve TEM’de aylarca çalışma yaptı. Ancak usulsüz bir durum tespit edemedi. Bunu da raporlarına yansıttı. Bu raporlar, bakanlık bürokratlarını rahatsız etti. Bundan dolayı da Başkan Altınkaynak üzerindeki baskılar arttı.” Teftiş Kurulu’nda üst düzey bir kaynak ise, “Ala, beğenmediği raporu yeniden müfettiş arkadaşlara yazdırıyor. Bunun sayısız örneği var. Özellikle son birkaç aydır müfettiş arkadaşların güvenirlikleri sorgulanır hale geldi.” değerlendirmesini yaptı.Zaman

02 Eylül 2014 07:21
DİĞER HABERLER