Ekonomi yazarı tahmin etti: Dolar kaç lira olur?

Ekonomi yazarı tahmin etti: Dolar kaç lira olur?
Lira, Dolar karşısında en düşük düzeyine ulaştı ve öğle saatlerinde 2,4155 liradan işlem gördü. Peki dolar kaç liraya gider?

Doların hiç görülmemiş seviyelere çıkarak tarihi bir rekor kırmasının aslında yeni gelecek tarihi rekorların habercisi olduğunu belirten Süleyman Yaşar Taraf gazetesindeki köşesinde 'Gizemli döviz hareketlilikleri' başlıklı bir makale kaleme aldı.

İşte Yaşar'ın o yazısı:

"Dün Türk Lirası Amerikan Doları karşısında en düşük düzeyine ulaştı. Ve bir dolar dün öğle saatlerinde 2,4155 liradan işlem gördü.

Peki, niye dolara olan talep arttı?

Arttı, çünkü Merkez Bankası Başkanı 4 Şubat Çarşamba günü olağanüstü toplantı yapılacağını söyledi. Tabii bu açıklama faiz indirimi yapılacağı beklentisi yarattı. Dolayısıyla dolara olan talep arttı. Bazıları Türk parasının değer kaybetmesinde Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımı beklentisinin de rol oynadığını ileri sürüyor. Oysa Amerikan Merkez’in hazirandan önce faiz artırmayacağı artık belli oldu. O hâlde iç değişkenlerin doların hareketlenmesinde etkili olduğunu belirtelim.

Peki, dolar fiyatı ne olabilir?

Hemen cevaplayalım. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin kısa vadeli dış borçları 138,7 milyar dolara ulaştı. Bu yüksek tutarlı kısa vadeli dış borç karşısında Merkez’in döviz ve altın rezervleri toplamı 127,3 milyar dolar düzeyinde seyrediyor. Tabii bu durum Türkiye için kırılganlık yaratıyor. Çünkü kısa vadeli borçlara oranlandığında döviz rezervi yeterli görünmüyor. Bir de Türkiye’nin değer kaybeden euro karşısında rekabet gücü kazanması için Türk parasının değer kaybetmesi şart. İşte bu değişkenlerin etkisiyle dolar fiyatı daha da yukarıya gidebilir.

Bütün bu anlattıklarımızın ardından gelelim dolar fiyatına…

Mevcut koşullarda Türkiye’ye rekabet gücü sağlayacak dolar fiyatı reel kur endeksi dikkate alındığında 2,57 lira seviyesinde görünüyor. Tabii bu seviye Merkez’in alacağı kararlara göre değişebilir.

TÜRKİYE’NİN GİZEMLİ DÖVİZ HAREKETLERİ SORGULANIYOR

(...)

YAZININ GERİ KALANINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

30 Ocak 2015 11:34
DİĞER HABERLER