Gazeteci Taha Akyol son noktayı koydu ve bu kadar net konuştu!

Gazeteci Taha Akyol son noktayı koydu ve bu kadar net konuştu!
Hürriyet Gazetesi yazarı Taha Akyol, bugünkü köşe yazısında 14 Aralık özgür medyaya yönelik gerçekleştirilen darbe operasyonunu ele aldı.
Operasyon sonrası Batı'nın tepkisine dikkat çeken Akyol, “Terör örgütü, darbeye teşebbüs suçlarından mahkûmiyet kararı verilir de bu AYM ve AİHM'den dönemezse ben de ‘Hukuk okumamışım’ diye yazarım!” dedi.

Batı dünyasından gelen yoğun tepkileri bugünkü köşesine taşıyan Akyol, “Cumhurbaşkanı'nın ve Başbakan'ın da dediği gibi "pazar günü" bile 14 Aralık operasyonunu kınayan açıklamalar yaptılar. Bu tepkileri dış güçlerin bir saldırısı olarak görmek en büyük hata olur.  Zaman gazetesine ve Samanyolu TV'ye yapılan operasyona bu kadar tepki gösterilmesinin ardında, Türkiye'deki rejimin gidişatı hakkında birikmiş endişeler vardır.” diye yazdı.

Peki biz hukuk devlet değil miyiz?

Türkiye-AB sürecine dair bilgiler de veren Akyol, Freedom House'un ve AB'nin raporlarına dikkat çekti.

Türkiye AB ülkelerinden adli bir talepte bulunduğunda, evet, "Biz hukuk devletiyiz" denilerek mahkemeleri işaret edildiğini aktaran Akyol,

“Peki biz hukuk devlet değil miyiz?

İşte sorun burada!

Türkiye'nin hukuk devleti ilkelerinden adım adım uzaklaştığı konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Freedom House'un ve AB'nin raporlarına bir bakın.

ABD Dışişleri'nin İnsan Hakları konulu 2012 raporunun Türkiye bölümünde"yolsuzluğa" 11 defa atıf yapılırken, 2013 yılını kapsayan son raporda bu sayı 18'e çıktı. Yargıya müdahaleler de eleştirildi.

Freedom House, Mayıs 2014 raporunda, dünya basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye'nin yerini 120'den 134. sıraya indirdi.

Bu raporlarda elbette teknik hatalar ve siyasi önyargılar olabilir...” dedi.

Öte yandan "AB İlerleme Raporları" için önyargılı demenin çok zor olacağını vurgulayan Akyol şöyle devam etti:

“Bu raporlar, her konuda Türkiye ile görüşmeler yapılarak hazırlanıyor. AB'nin "2014 İlerleme Raporu" Türkiye'de yargıyı belli bir siyasi çizgiye sokmak için nasıl "yapboz" kanunları çıkarıldığını ve yargıda yıldırım atamalarla nasıl bir baskı kurulduğunu ayrıntılı olarak anlatıyor.”

14 Aralık operasyonuna karşı Batı'dan “pazar günü bile” tepkiler geldi

Biriken bu raporların etkisiyle, “14 Aralık operasyonuna karşı Batı'dan "pazar günü bile" tepkiler geliyor.” diyen Akyol,  hükümetin bu gidişi düzeltmedikçe, daha çok "ihanet, tuzak, dış güçler" diye propaganda yapmakla kanaatleri değiştiremeyeceğini, aksine tepkilerin artabileceğini yazdı.

Yazısında Beşiktaşlı taraftarların Çarşı grubuna da değinen Akyol, daha önceki bir yazısına atıfta bulunarak, “Çarşı iddianamesi hakkında şöyle yazmıştım: ‘Mahkeme neye karar verir, ülkedeki adli sorunlardan dolayı kesin bir şey diyemem ama, AYM ve AİHM gibi nihai merciler bunu 'ölçüsüz' bulacak, 'Darbeye teşebbüs değildir' diyeceklerdir. Böyle demezlerse ben de bu sütunda 'Hukuk okumamışım' diye yazarım!’ (10 Eylül 2014)” dedi.

Şimdi de Cemaat hakkında ‘terör örgütü, darbeye teşebbüs’ suçlamasıyla soruşturma yapıldığını kaydeden Akyol şöyle devam etti:

“Darbe suçlaması siyasi bir söylemdir. Mahkeme neye karar verir, yargı bağımsızlığı alanındaki sorunlar nedeniyle bir şey diyemem. Sonunda, başka suçlardan bazı mahkûmiyetler olabilir, fakat "terör örgütü, darbeye teşebbüs"suçlarından mahkûmiyet kararı verilir de bu AYM ve AİHM'den dönemezse ben de"Hukuk okumamışım" diye yazarım!”
22 Aralık 2014 14:50
DİĞER HABERLER