Gazze'de 12 saatlik ateşkes

Gazze'de 12 saatlik ateşkes
İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye, 7 Temmuz'dan bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 884'e yükseldiği, 5 bin 840 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Yüzlerce Filistinlinin katledildiği İsrail’in ‘Koruyucu Eşik Operasyonu’ hız kesmeden devam ediyor. Hayatını kaybeden Gazzelilerin sayısı 884’ü geçerken abluka altındaki şehirde 5 binden fazla yaralı var. 8 Temmuz’da başlayan harekatta İsrail basınına göre yalnızca ilk 15 günde Gazze’ye 3 bin ton bomba atıldı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 18. gününde tüm şiddetiyle devam etti. Çoğu sivil 800’den fazla Filistinli hayatını kaybederken yaralıların sayısı 5 bini geçti. Maddî hasar ise Gazze’nin bir yıllık bütçesini aşıyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre İsrail bombalarına hedef olan ev sayısı 5 bin 840. Bunlardan 2 bin 655’i kullanılamaz durumda. Yalnızca bu evleri tekrar imar etmek için 800 milyon dolara ihtiyaç duyulacak. Ana elektrik santralinin füzelerle vurulması sebebiyle Gazze’nin yüzde 80’ine günde sadece 4 saat elektrik verilebiliyor. Altyapının zarar görmesinden dolayı musluklar akmıyor, yollar da kanalizasyona döndü.

Gazze'de 12 saatlik ateşkes

Filistinli direniş grupları ile İsrail, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 12 saatlik ateşkes talebini kabul etti. İsrail ordusu, ateşkesin başlamasının ardından Filistinillere, "Boşalttığınız evlere geri dönmeyin" uyarısında bulundu.

 İslami Direniş Hareketi (Hamas), Filistinli direniş gruplarının, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki-Mun'un 12 saatlik "insani ateşkes" talebini kabul ettiğini açıkladı. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Filistinli direniş grupları, BM Genel Sekreteri Ban'ın yerel saatle 08.00'de (GMT:05.00) başlayacak, 12 saatlik insani ateşkes talebini kabul etti" dedi.

Ateşkes var ama ambulansa izin yok

Öte yandan,  İsrail ordusunun,ateşkes başlamasına rağmen askeri birliklerinin bulunduğu bölgelere ambulansların girmesine izin vermediği bildirildi.

İsrail ordusu, ateşkesin başlamasının ardından yaklaşık 8 dakika sonra Filistinlilerin cep telefonlarına mesaj göndererek "Gazzeliler, yeni bir uyarıya kadar boşalttığınız evlere geri dönmeyin" uyarısında bulunmuştu. Söz konusu mesajda, "Ateşkes, 08.00'den 20.00'ye kadar devam edecektir. Hamas ya da terör grupları tarafından İsrail'e yönelik ateş açılması halinde İsrail ordusu, ateşin açıldığı bölgelere tüm gücüyle karşılık verecektir" denilmişti.

Ateşkesin başlamasından 13 dakika sonra ise İsrail saldırılarına ait seslerin kesildiği ancak keşif uçaklarının yoğun şekilde uçuşa devam ettiği gözlemlenmişti.

İsrail, 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında abluka altındaki Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra da "Geçici ateşkesin başladığı an itibariyle İsrail saldırıları sonucu en az 900 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin kişinin yaralandığını" belirtti.

26 Temmuz 2014 09:03
DİĞER HABERLER