Gözaltına alınan polis Yakub Saygılı kimdir?

Gözaltına alınan polis Yakub Saygılı kimdir?
İstanbul'da, büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu yapan polislere bugün operasyon düzenlendi ve Yakub Saygılı dahil bir çok başarılı polis gözaltına alındı.

Eski Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu yapan polislerle birlikte bu sabah düzenlenen operasyonda gözaltına alındı.

Onlarca üstün başarı belgesi olan Yakub Saygılı'nın başında olduğu İstanbul Mali Şube Ankara ve İstanbul’da çeşitli operasyonlar yaparak, devletin milyonlarca lira vergi zararına uğramasını engelledi. Yakub Saygılı Şube Müdürlüğü süresince 80 büyük operasyona imza attı, milletin hakkını yedirmedi.

Saygılı'nın başında bulunduğu Mali Şube, milletin malını yedirmemek için yaptığı operasyonlarla dikkat çekmişti. Saygılı'nın gerçekleştirdiği çarpıcı operasyonlar arasında; büyük otomobil kaçakçılığı operasyonu, gümrüklerde operasyon, Avcılar-Kadıköy-Maltepe belediyelerine yolsuzluk operasyonu, TSE'ye yolsuzluk operasyonu, insan kaçakçılığı, organ kaçakçılığı, kaçak içki-kaçak sigara operasyonları ve 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları bulunuyor. 

İşte Yakub Saygılı'nın gerçekleştirdiği bazı çarpıcı operasyonlar;

-Gümrüklerde büyük operasyon: İstanbul Gümrüğü'nde rüşvet ve yolsuzluk iddialarına ilişkin düzenlenen operasyonda, İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi Ekinci'nin ve Atatürk Havalimanı Kargo Terminali Müdürü Hayrettin E.'nin de bulunduğu 5 kişi tutuklandı. 50 milyon TL değerinde bir konteyner dolusu kaçak sigara ele geçirildi ve şebeke üyeleriyle bazı gümrük çalışanları arasında rüşvet ilişkisi olduğu tespit edildi. 

-Büyük otomobil kaçakçılığı operasyonu: Ankara ve İstanbul’da düzenlenen operasyonda Sibel Can'ın Mercedes marka cipinin de olduğu 14 araca el konuldu. Devletin milyonlarca dolar zarara uğratıldığı deşifre oldu.

-Avcılar Belediyesine yolsuzluk operasyonu: Avcılar Belediyesi’ne "imar yolsuzluğu", "kaçak yapılaşma", "rüşvet" iddiaları üzerine düzenlenen operasyonda aralarında Başkan Yardımcısı A.A. ve Zabıta Müdürü E.Y.’nin de bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı.

-Kadıköy Belediyesi'ne yolsuzluk operasyonu: Kadıköy Belediyesi'nden Başkan Yardımcısı da dahil olmak üzere 10 kişi, ihaleye fesat karıştırdığı iddia edilen şirketten de 8 kişinin gözaltına alındı.

-Maltepe belediyesine yolsuzluk operasyonu: İhale usulsüzlüğü iddiaları kapsamında Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin ve 9 kişi gözaltına alındı.

-Kalpazan çetesine operasyon: Sahte para şebekelerine baskın yapıldı. PKK'nın sahte imamı sahte parayla yakalandı. 'Alternatif Cuma Namazları' olarak bilinen "Demokratik Çözüm Çadırları"nda sivil cuma namazı kıldırarak adı gündeme gelen Cindi Beyhan, Bolu'da yaklaşık 70 bin TL sahte parayla yakalandı. 

-Şişli masaj salonları operasyonu: Şişli'de fuhuş yapıldığı belirlenen masaj salonlarına yönelik düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 63 kişi adliyeye sevk edildi. Rüşvet aldıkları belirlenen 15 polis açığa alındı.

-TSE'ye yolsuzluk operasyonu 

-Bol miktarda kaçak sigara operasyonu

-Sahte içki operasyonu 

-İnsan kaçakçılığı, göçmen ticareti

-Organ kaçakçılığı

-17 ve 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonları

GÖZALTINA ALINAN POLİS YAKUB SAYGILI KİMDİR?

1987 yılında Polis Koleji’ne girdi.

1991’de Polis Akademisi’nde öğrenim görmeye başladı.

1995’te Ankara’da Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görev aldı.

1996’da ise Başbakanlık Koruma Müdürlüğü’nde görevlendirildi.

Ardından sırasıyla Ankara ve Diyarbakır’da Terör, Kaçakçılık ve Organize Suçlar ve Mali Suçlarla Mücadele birimlerinde görev aldı.

Saygılı, 2005 yılında 2 yıl süreyle Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nda ‘Uzman eğitici’ olarak AB ülkelerindeki polisleri eğitti.

2010 yılında İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube’sinde Müdür Yardımcısı olarak görev aldı.

2012 Yılında ise şube müdürlüğüne terfi etti ve bu görevini 17 Aralık operasyonuna kadar yürüttü.

Operasyonun ardından ise 18 Aralık'ta görevden alındı.

Asıl uzmanlık alanı fiziki ve elektronik takip olan Saygılı, 17 ülkenin polisine kaçakçılık, organize suçlar ve ileri düzey takip gibi uzmanlık eğitimleri verdi.

Görevden alındığı hafta Kazakistan’a giderek, Kazak polisine ‘yolsuzluk’ suçlarıyla ilgili eğitim vermeye gidecekti.

İleri düzeyde İngilizce bilen Saygılı, çilingirlik kursundan planör kursuna kadar oldukça farklı eğitimler aldı.

Kamu diplomasisi, Eğiticilerin eğitimi, VIP Koruma kursu, Kritik olay yönetimi ve rehine müzakere eğitimi, Borsa, Kapanla araç durdurma, ileri ve güvenli sürüş teknikleri, Sigara Kaçakçılığı ve Stratejik iletişim kursları bunlardan sadece bir kaçı.

Onlarca üstün başarı belgesi ve yüzlerce maaş taltifi ile ödüllendirilen Saygılı, 17 Aralık’a kadar herhangi bir soruşturma ya da ceza almadığını belirtiyor.

17 Aralık operasyonlarının ardından ise Yakub Saygılı hakkında 30’a yakın soruşturma açıldı. Saygılı, açılan bu soruşturmalar nedeniyle kısa bir süre önce polislikten ihraç edildi.

01 Eylül 2014 09:58
DİĞER HABERLER