Herkes Obama'nın gafını konuşuyor

Herkes Obama'nın gafını konuşuyor
ABD Başkanı Obama, IŞİD terör örgütüne karşı ülkesinin henüz bir stratejisi olmadığı açıklamasıyla hem Cumhuriyetçi çevrelerin tepkisini topladı hem de sosyal medyada alay konusu oldu.

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Suriye'deki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı "henüz bir stratejisi olmadığını" söyleyerek hem sosyal medyada alay konusu oldu hem de Ortadoğu politikasını uzun süredir eleştiren Cumhuriyetçi çevrelerin sert tepkisini topladı.

Obama'nın, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Suriye'de girişebileceği olası bir askeri eylem için Kongre'den onay almayı düşünüp düşünmediğini soran gazeteciye "İşi tersinden yapmak istemiyorum. Henüz bir stratejimiz yok" şeklinde cevap vermesi ülkede olay oldu. Obama, gaf olarak nitelenen açıklamasıyla, zaten uzun süredir kendisini "Ortadoğu'da bir stratejisi olmamakla" suçlayan Cumhuriyetçilere büyük bir koz vermiş oldu. Vakit kaybetmeden Obama'ya yüklenen Cumhuriyetçiler, "Biz söylemiştik stratejisi olmadığını, işte şimdi kendisi de teyit etti" dedi. 

Obama'yı en sert eleştirenlerden Kongre üyelerinden biri Senatör John McCain oldu. Daha basın toplantısı bitmeden sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından Başkan'a yüklenen McCain, Obama'nın sözlerini tarihe kayıt düşmek için tarihi, Obama'nın unvanını ve ismini ekleyerek mesaj gönderdi. McCain, " 'Henüz bir stratejimiz yok' - Başkan Obama 28/8/14. IŞİD, tarihteki en büyük ve en zengin terör örgütü. Suriye'de 192 bin kişi öldü" yazdı. 

SOSYAL MEDYAYI SALLADI

Obama'nın sözlerini eleştirenler, sadece Cumhuriyetçilerle sınırlı kalmadı. Bazı yorumcular ve akademik çevrelerin yanı sıra sıradan vatandaşlar da sosyal medya yoluyla tepkilerini dile getirdi. Sosyal medyada Obama'yı alaya alan mesajlar yer aldı. 

Basın toplantısını canlı yayınlayan televizyon kanallarının muhabirleri bile şaşkınlıklarını gizlemedi. "Net olalım, IŞİD bunların hepsini duydu. Çok açık sözlü, çok dürüst ama IŞİD militanları, ABD'nin şu anda kendileriyle başa çıkmada bir stratejisinin olmadığını duyuyor." ve "Bugün olanları tarif eden tek bir kelime var: Facia" yorumlarında bulunuldu.

BEYAZ SARAY HASARI ONARMAYA ÇALIŞIYOR

Tepkilerin büyümesi üzerine yönetim sözcüleri, "hasarı onarmak" için basın toplantısının hemen ardından haber kanallarının canlı yayınlarına çıkarak Obama'nın sözlerine açıklık getirmeye çalıştı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Twitter'dan, "Başkan, IŞİD'e karşı kullanacağımız kapsamlı strateji konusunda geçmişte olduğu gibi bugün de netti" mesajı yayımladı, katıldığı bir canlı yayında da Obama'nın "stratejimiz yok" derken sadece Suriye'de atılacak adımları kastettiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de,  Obama'nın IŞİD'i yenilgiye uğratma stratejisini zaten hayata geçirmeye başladığını kaydederek, uluslararası koalisyon oluşturma çabalarına işaret etti.

TAKIM ELBİSESİ DE OLAY OLDU

Öte yandan Obama'nın dünkü basın toplantısında her zamanki koyu renk takımlarının yerine bej bir takım elbise tercih etmesi de sosyal medyada en çok tartışılan konulardan biri oldu. 

Bazı Twitter kullanıcıları, Obama'nın açıklamalarından çok giydiği takım elbiseye odaklandı. Kimileri, Obama'nın bej takımını mevsime son derece uygun, yerinde bir seçim olarak nitelerken, kimileri de Obama'nın bu kadar önemli bir konuda açıklama yaparken daha resmi giyinmesi gerektiğini yazdı. 

AA

30 Ağustos 2014 12:09
DİĞER HABERLER