Hrant Dink cinayetinde flaş tutuklama

Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Hrant Dink suikastı soruşturması kapsamında Ankara'da gözaltına alınan Eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

AVUKAT TÜRK CEZA KANUNU KİTABINI YIRTTI

Ramazan Akyürek'in tutuklanmasının ardından adliyenin 'C' kapısı önünde açıklama yapan Avukatı Adnan Şeker, tutuklanmaya tepkisini TCK kitabını yırtarak gösterdi. Avukat Şeker, "Dosyayla ilgili hukuki söylenecek birşey yok. Çünkü hukuki bir şey yok. Şurada adalet sarayı yazıyor ama içi boş, adalet yok. İçeride olan hakimler, hakim değil. Hukuk fakülteleri gereksiz. Hakimler sadece siyasi iktidara ve bazı kişilere payanda olmuş" dedi.

Daha sonra elindeki Türk Ceza Kanunu kitabının sayfalarını tek tek yırtmaya başlayan Avukat Adnan Şeker, "Bizim kanaatimiz, Türk Ceza Kanunundaki suç tanımlanmasına ve suçların unsurlarının anlatılmasına da gerek yok. Zaten hakimler bunları biliyorlar. Tutuklamak için somut delillere gerek yok. Herhangi birinin sizin hakkınızda gerçek olmayan ifade vermesi veya soruşturmadan, kovuşturmadan kaçmak için yalan beyanda bulunması yetiyor" diye konuştu. Avukat Şeker, "Adınız bir kere 'paralel' olarak çıkmışsa, siyasi düşünceniz, hayat görüşünüz uyuşmuyorsa bunların hiçbirine, kanunlara gerek yok" dedi.


"CELALETTİN CERRAH BİLGİLERE SAHİPTİ"

Hrant Dink soruşturmasında savcı, İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek'e önce 'Yasin Hayal tarafından Dink'in ne pahasına olursa olsun öldürüleceği' şeklindeki istihbarat raporunu gönderdiğini belirtti, sonra da peş peşe cinayete ilişkin bilgileri gizlediğiyle ilgili iddialar üzerine sorular yöneltti. Celalettin Cerrah'ın ifadesinde yer alan kendisinin bilgi vermediği iddialarını yalanlayan Akyürek, üzerine düşen görevi yaptığını, Cerrah'ın kendi personelinin tüm bilgilerine sahip olduğunu söyledi. Akyürek, cinayeti önleyemeyen Cerrah'ın kendini kurtarmak için asılsız isnatlarda bulunduğunu savundu.

Savcı Gökalp Kökçü, ifadenin başında Akyürek'in Tarbzon Emniyet Müdürü iken 'Yasin Hayal tarafından Dink'in ne pahasına olursa olsun öldürüleceği, takipten kurtulmak için de telefonunu bir köye bırakacağına' dair kesin istihbari bilgi içeren 15 Şubat 2006 tarihli f4 raporunu istihbarat Daire Başkanlığına gönderdiğini tutanağa geçirdi.

Akyürek'e Celalettin Cerrah'ın şüpheli olarak verdiği ifadelerinden bölümler okundu ve sorular yöneltildi. Cerrah'ın cinayet üzerine yurtdışından döndüğünü, personelinden bilgi aldığını, cinayetin nasıl işlendiği bilgilerinin yanı sıra flu bir şekilde Ogün Samast'ın fotoğrafının gösterildiğini, başka bilginin bulunmadığının söylediğini anlattığı belirtildi.

Savcı, Cerrah'ın ifadesinde "Fotoğrafla birlikte makamıma geçtim. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ramazan Akyürek, Terör Daire Başkanı Selim Akyıldız, İstanbul Valisi Muammer Güler oradaydı. Bakanlar cinayetle ilgili bilgi sordu. Ben de elimizde fotoğraf olduğunu, basına vermek istediğimi, halktan yardımlar gelebileceğini belirttim. Ramazan Akyürek'e de kendilerinde bu konuda bilgi belge var mı diye sordum. Akyürek de yok dedi." ifadelerini kullandığını belirtti. Savcı Kökçü, "olaya ilişkin bilgilere sahip olmanıza rağmen, neden failleri bulmaya çalışan Celalettin Cerrah'a bu konuda yardımcı olmadınız ve bilgileri paylaşmadınız?" diye sordu. Savcının soruda 'failleri bulmaya çalışan Celalettin Cerrah'a neden yardımcı olmadınız' şeklinde ifade kullanması dikkat çekti.

Akyürek'in avukatı Adnan Şeker bu soruya itiraz etti. Şeker, Cerrah'ın ifadesi gerçekmiş gibi kabul edilerek, böyle bir husus olup olmadığı sorulmadan yönlendirmeyle sorulan bu sorunun hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Soruyu cevaplayan Akyürek, söz konusu toplantıda kendisinin de bulunduğunu söyledi. Fotoğrafın basına verilmesi konusunda anlaşıldığını kaydeden Akyürek, Cerrah'ın bilgi vermediği iddiasıyla ilgili, "Sürekli mahiyetinde olan ve cinayet sırasında da birlikte olduğum İstihbarat Şube müdürümüz kendisini bilgilendirmemişse de hali hazırda heyetimizi bilgilendiren diğer istihbarat görevlileri soru içinde belirtilen bilgilere fazlasıyla vakıftılar ve bu konuda bir eksiklik yok idi. Yardımcı olmadığım ifadesi gerçeğe aykırıdır." dedi.

Savcı Kökçü, Akyürek'e yine Cerrah'ın ifadesi üzerinden cinayet öncesi istihbari bilgilere sahip olmasına rağmen neden bilgileri gizlediğini, amacının ne olduğunu sordu.

Akyürek, bilgileri gizlemek gibi bir kastının asla söz konusu olmadığını belirtti. "Gizleyecek olsam Trabzon Emniyet Müdürü iken alınan bilginin İstanbul'a gönderilmesine engel olabilirdim. Aynı zamanda İstihbarat Daire Başkanlığı'na da göndermeyebilirdim. Her iki makama da bilgi veren bir emniyet müdürü olarak bilgi sakladığım şeklindeki soruya katılmıyorum." cevabını verdi.

Akyürek, bu konuda kendisinden alınan bilgiler dışında cinayete ilişkin başka bilgilere de sahip olan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah ve diğer sorumluların bu sorunun muhatabı olduğunu söyledi.

KENDİ PERSONELİNİN YAPMADIĞI İŞİ BENİM YAPMADIĞIM İDDİASINI REDDEDİYORUM

Cerrah'ın Akyürek'in 'ne pahasına olursa olsun Dink'in öldürüleceği' şeklindeki istihbarat bilgisini kendisine vermediği, şüphelilere ilişkin de hiçbir zaman bilgi vermediği şeklinde ifadesi olduğunu belirten savcı Kökçü bu iddia üzerine, "Celalettin Cerrah'a cinayetin çözümüne dair istediği bilgileri neden paylaşmadınız?' şeklinde sordu.

Cinayet öncesi bilgileri resmi yazı ile İstanbul ve Ankara'ya bildirdiğini tekrarlayan Akyürek, "Cinayetten sonra neden bilgi paylaşmadığım soruluyorsa zaten arşivlerindeki kendi mahiyetinin kendisine sunması gereken bilgileri ve bilgi verdiğim tarihteki İstihbarat Dairesi yöneticilerinin görevlerini cinayet sonrası tüm görevlilere ait vazifeleri benim yapmadığım gibi, paylaşmadığım gibi bir hususu reddediyorum." dedi.

Savcının Cerrah'ın iddiasına bağlı olarak bilgi paylaşmadığına dair benzer içerikli sorusu üzerine, paylaşmadığı bir bilgi bulunmadığını söyledi. Akyürek, "İl emniyet müdürünün (Celalettin Cerrah) tavrı istihbari olarak aldığı bilgilerin dışında cinayeti önlemek için daha bir çok (Türkiye halkının televizyonlardan izlediği tehditleri de görmesine ve bilmesine rağmen) bilgilere sahip olmasına rağmen önleyemediği cinayetin failinin yakalanmasında kendisine ve il emniyet müdürlüğüne tüm bilgi ile destek olan Ramazan Akyürek'i suçlayarak asılsız isnatlarda bulunarak kendini kurtarmaya çalışmaktadır." ifadelerini kullandı.

27 Şubat 2015 20:50
DİĞER HABERLER