Hükümet baskısı Türksat'a uzandı

Hükümet baskısı Türksat'a uzandı
TÜRKSAT 4A uydusunun sıralamasında ‘TV kanallarının ulusal kanal olma ve izlenme oranlarına’ ilkesini çiğnedi. TÜRKSAT Gölbaşı Uydu Merkezi yetkililerine şikâyetlerini bildiren Samanyolu yönetimi cevap alamadı.
RTÜK üyesi Ali Öztunç, siyasî sebeplerden dolayı böyle bir sıralama yapıldığını söyledi.

Samanyolu, Bugün TV, Kanaltürk televizyonlarına uygulanan baskı ve bezdirme politikası devam ediyor. Bunun son örneği 17 Eylül’de TÜRKSAT’ın 4A uydusuyla ilgili yaptığı kanal sıralaması düzenlemelerine de yansıdı.  “TV kanallarının ulusal kanal olma ve izlenme oranlarına” ilkesi gereği ilk yirmide olması gereken Samanyolu TV, 287. sıraya konuldu. Diğer ulusal kanallar ise eski sıralamadaki yerlerini korudu. Sıralamada yapılan haksızlıktan nasibini alan Bugün TV 91. sıraya Kanaltürk TV ise 90. sıraya yerleştirildi. Listede son sıralara atılan kanallar seyirci tarafından bir süre bulunamadı ve izlenme kaybı yaşadı. Uygulama tepki çekti. Samanyolu yönetimi de şikayetlerini TÜRKSAT Gölbaşı Uydu Merkezi yetkililerine bildirdi. Ancak herhangi bir cevap alamadı. Durumu değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi RTÜK üyesi Ali Öztunç, siyasi sebeplerden dolayı böyle bir sıralama yapıldığını söyledi. Öztunç, “Muhalif olan yayıncı kuruluşları bu şekilde alt sıralara atarsanız izlenmesin demek istiyorsunuz.” sözleri ile açıktan bir yıldırma politikası olduğuna dikkat çekti. Milliyetçi Hareket Partisi RTÜK üyesi Esat Çıplak ise TÜRKSAT’ın düzenlemeyi çıkarlarına yandaş ve düşman olarak değerlendirerek yaptığını savundu.

Medya üzerindeki baskıya dikkat çeken Öztunç, hükümete muhalif olan medyaya yapılan bu uygulamanın da bir baskı çeşidi olduğunu dile getirdi. 17 Aralık sürecinden sonra toplantıya Samanyolu aleyhine gelen onlarca dosya olduğunu belirten Öztunç, “En ince ayrıntısına kadar izleniyorlar, en ince ayrıntısına kadar takip ediyorlar. Hükümete yakın yayın yapan kanallara karşı hiçbir şey yapılmıyor. Şikâyet üzerine bile inceleme yapılmıyor.” diye anlattı. Baskının bir ıslah etme mantığı olduğunu savunan Öztunç, “Hükümetin ne kadar sopası olduğunun bir başka göstergesi. Eğer benden yanaysan beni destekliyorsan iyisin. Gerçekten habercilik yapmaya çalışıyorsan, tarafsız duruyorsan ya da benim karşımdaysan kötüsün.” şeklinde konuştu.  RTÜK üyesi Çıplak ise “TÜRKSAT kendi sistemine göre bir ayarlama yapıyor ama artık sistem diye bir şey yok esasında. Kendi yapısına göre yandaş, düşman diye yerlere yerleştiriyor.” diyerek sistemi eleştirdi.

Şikâyetlerimizi bildirdik ama cevap alamadık

Samanyolu Yayın Grubu Uydu Haberleşme Müdürü Ünal Güneş, kanallarının daha önce sıralamada ilk 20 arasında olduğunu hatırlattı. Son değişiklikten sonra kanal sıralamasında 300 ile 320 arasında yer aldıklarını belirten Güneş, kendilerine  çok sayıda şikâyet geldiğini ifade etti. Güneş, “Sonlarda yer alan bu sıralama nedeni ile izleyiciler bize ulaşamadılar. Listenin sonlarında olduğumuzu çoğu izleyiciye inandıramıyoruz. Bu şikâyeti RTÜK’e bildirdik fakat cevap alamadık.” dedi. Reyting ölçüm deneklerinin arama yaptıktan sonra kanal düzenlemesi yapamadıklarını dile getiren Güneş, “Böylece son sıralarda olmak reytingleri etkilemektedir.” sözleri ile sıkıntılarını aktardı.

Zaman
26 Kasım 2014 10:03
DİĞER HABERLER