Hükümetten tasfiyeli ilginç yöntem

Hükümetten tasfiyeli ilginç yöntem
Hazine Müsteşarlığı’nın tasfiye edilerek 6 bakanlık ve BDDK arasında pay edilmesi üzerinde çalışılıyor.

Hazine Müsteşarlığı’nın tasfiye edilerek 6 bakanlık ve BDDK arasında pay edilmesi üzerinde çalışılıyor. Tasfiye gerçekleşirse devletin iç ve dış borçlanmalarını Maliye Bakanlığı üstlenecek.

Bugün'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Ali Ba­ba­ca­n’­a bağ­lı ola­rak ça­lı­şan Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğı­’nın ka­pa­tıl­ma­sı gün­de­me gel­di. Eko­no­mi­nin ye­ni­den ya­pı­lan­dı­rıl­ma­sı ça­lış­ma­la­rı kap­sa­mın­da Ha­zi­ne'nin lağ­ve­dil­me­si de se­çe­nek­ler ara­sı­na alın­dı.

BİRİMLERİ PAY EDİLECEK

Üze­rin­de ça­lı­şı­lan pro­je­ye gö­re geç­miş­te Ma­li­ye, Sa­na­yi ve Dev­let ba­kan­lık­la­rın­dan top­la­nan bi­rim­ler­le ku­ru­lan Ha­zi­ne, 5 ya da 6 fark­lı ba­kan­lık ile Ban­ka­cı­lık Dü­zen­le­me ve De­net­le­me Ku­ru­mu (BDDK) ara­sın­da pay edi­lip ka­pı­sı­na ki­lit vu­ru­la­cak.

PERSONEL TEDİRGİN OLDU

Ha­zi­ne'nin ka­pat­ma ko­nu­sun­da he­nüz ni­ha­i ka­ra­rın ve­ril­me­di­ği, bu­nun­la bir­lik­te ka­pat­ma­ya yö­ne­lik ana­liz ça­lış­ma­la­rın­da önem­li aşa­ma­nın kay­de­dil­di­ği be­lir­ti­li­yor. Bu ha­ber­le­rin ku­rum içe­ri­sin­de du­yul­ma­sı, per­so­nel ara­sın­da cid­di te­dir­gin­lik­le­re ne­den ol­du. Ha­zi­ne'nin lağ­ve­dil­me­si ha­lin­de, bün­ye­sin­de­ki ge­nel mü­dür­lük­le­rin ba­kan­lık­la­ra şu şe­kil­de da­ğı­tı­la­ca­ğı ko­nu­şu­lu­yor:

BORÇLANMA MALİYE'YE

Ka­mu Fi­nans­ma­nı (KAF) Ge­nel Mü­dür­lü­ğü ile Ka­mu Ser­ma­ye­li Ku­ru­luş ve İş­let­me­ler Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün (KİT) Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­’na gön­de­ril­me­si plan­la­nı­yor. Özel­lik­le büt­çe bü­tün­lü­ğü­nün sağ­lan­ma­sı açı­sın­dan KA­F’­ın Ma­li­ye­’ye geç­me­si önem­se­ni­yor. Ope­ras­yo­nun ta­mam­lan­ma­sı ha­lin­de dev­let borç­lan­ma­la­rı­nı ar­tık ver­gi­yi top­la­yan Ma­li­ye ya­pa­cak. KAF, dö­ne­min Baş­ba­ka­nı Tur­gut Özal ta­ra­fın­dan Ma­li­ye­’den alı­nıp müs­te­şar­lı­ğa dö­nüş­tü­rül­müş­tü.

DE­İK'i DE İÇİNE ALACAK

Ma­li­ye­’nin dı­şın­da Ha­zi­ne bün­ye­sin­de­ki Dış Eko­no­mik İliş­ki­ler Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün Eko­no­mi Ba­kan­lı­ğı­’na bağ­la­na­rak DE­İK’­i de içi­ne alan bir ya­pı­da ça­lış­ma­sı dü­şü­nü­lü­yor.
Bu ku­ru­mun Dı­şiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­’na bağ­lan­ma­sı da ikin­ci bir se­çe­nek ola­rak ça­lı­şı­lı­yor. Eko­no­mik Araş­tır­ma­lar Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün Kal­kın­ma Ba­kan­lı­ğı­’na; Dev­let Des­tek­le­ri Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün Eko­no­mi, Sa­na­yi ya da Kal­kın­ma ba­kan­lık­la­rın­dan bi­ri­ne bağ­lan­ma­sı, Si­gor­ta­cı­lık ile Ma­li Sek­tör­ler­le İliş­ki­ler ve Kam­bi­yo ge­nel mü­dür­lük­le­ri­nin ise BDDK’­ya dev­re­dil­me­si dü­şü­nü­lü­yor.

VEKALETLE Mİ YÖNETİLECEK?

İb­ra­him Ha­lil Ça­nak­çı­’nın IM­F’­ye trans­fer ol­ma­sı ne­de­niy­le bo­şa­lan Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğı­’n­da ka­rar­na­me so­ru­nu ya­şan­dı­ğı öğ­re­nil­di. Ha­zi­ne için Müs­te­şar Yar­dım­cı­sı Bur­ha­net­tin Ak­ta­ş’­ın Köş­k’­e gi­den ka­rar­na­me­si­nin ge­ri dön­dü­ğü ifa­de edi­li­yor. Tas­fi­ye ça­lış­ma­la­rı ne­de­niy­le Ha­zi­ne­’nin ve­ka­let­le yö­ne­til­me­si­nin de se­çe­nek­ler ara­sın­da bu­lun­du­ğu be­lir­til­di.

31 Ekim 2014 09:04
DİĞER HABERLER