Hükümetten yargıya boykot

Hükümetten yargıya boykot
Erdoğan'ın adli yıl açılış töreni için çektiği restin ardından Yargıtay’ın verdiği “Feyzioğlu konuşacak” kararı, yeni hükümet tarafından da boykot edilecek.

“Erdoğan yoksa biz de yokuz” diyen bakanların törene gitmeyeceği belirtiliyor. Bu kapsamda yeni Başbakan Davutoğlu ve Adalet Bakanı Bozdağ’ın da törene katılmayabileceği bildirildi.


Yargıtay’ın, Erdoğan’ın 1 Eylül’de yapılacak adli yıl açılış töreniyle ilgili restini görüp “Feyzioğlu konuşacak” kararında direnmesi üzerine hükümetin Yargıtay’ı boykota hazırlandığı ortaya çıktı. Buna göre, hükümetin de Erdoğan gibi töreni boykot etmesinin değil, törene katılmasının sürpriz olacağı konuşulmaya başlandı.

28 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak olan Erdoğan’ın adli yıl töreninde konuşma hakkı verilen TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nu kastederek “O konuşacaksa ben yokum” resti sonuç vermemişti. Yargıtay Başkanlar Kurulu önceki ün oy çokluğuyla da olsa, teamülü korumuş, savunmanın yargının önemli bileşeni olduğu ve ifade özgürlüğünün de gereği olduğu gerekçesiyle Fevzioğlu’na konuşma hakkı verilen kararından geri adım atmamıştı. Kararın ardından Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Başbakan Erdoğan’ı ziyaret etmiş ve Erdoğan’ın önceki katı tutumunu sürdürdüğünü ve büyük ihtimalle törene katılmayacağını açıklamıştı. Erdoğan’ın 1 Eylül’de KKTC’yi ziyaret edecek olması da Cumhurbaşkanı olarak Yargıtay’a gitmeyeceğinin diğer kanıtı olarak gösterildi.

BİZ DE YOKUZ

Yargıtay’ın bu kararından sonra, siyaset ve yargı kulislerinde yeni bir bilgi dolaşmaya başladı. Buna göre, hükümet de Erdoğan’ın olmayacağı törene katılmak istemiyor ve bunun için de Yargıtay törenini boykotu tartışıyor. Yargıtay’ın “Feyzioğlu konuşacak” kararını “10 ağustos’ta yüzde 52 oyla milletin iradesiyle seçilen Cumhurbaşkanına ve onun makamına saygısızlık” olarak niteleyen bakanların, Erdoğan’ın katılmayacağı törene başbakan ve ilgili bakanların da katılmaması gerektiğini dile getirdiği bildirildi.

TESTTEN GEÇECEKLER

Bu bilgi üzerine gözler, geçen yıl dahil önceki adli yıl törenlerine katılmaları teamül haline gelen Meclis Başkanı, Başbakan ve Adalet bakanlarına çevrildi. Bu nedenle de Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulacak yeni hükümet de ilk ciddi sınavını bu törende yargıyla ilişkilerinde verecek. Yeni başbakanın ve bakanlarının Erdoğan’a rağmen gerçekten bağımsız olup olmayacağı da böylece ortaya çıkacak. Meclis Başkanı ve özellikle Başbakan ve Adalet Bakanı başta olmak üzere bakanların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olmayacağı bu yılki törene katılıp katılmamaları sadece teamüller açısından değil, meclis ve hükümetin Erdoğan’a rağmen bağımsız olup olamayacakları noktasında da ciddi test niteliğinde olacak.


Taraf

27 Ağustos 2014 08:02
DİĞER HABERLER