Iraklı vekilden yürek burkan talep

Iraklı vekilden yürek burkan talep
Iraklı Vekil Nehle Sellame, "IŞİD’den kaçıp sığınmacı durumuna düşen Türkmenler açlık sebebiyle ölüm sınırında yaşıyor. Dünya da buna seyirci kaldı!" dedi.

TELAFER İLK SIRADA
Türkmen Milletvekili Nehle Sellame, Bağdat’taki parlamento binasında yaptığı açıklamada sığınmacılara maddi yardım yapılması çağrısında bulundu. Sellame, “Terör örgütü IŞİD yüzünden ülkedeki Türkmen sığınmacı sayısı 350 bine ulaştı. Bunların 250 bini de Telafer’de yaşayan Türkmenler” diye konuştu.

HÜKÜMET DESTEĞİ YOK
Irak hükümetinden yardım alamadıkları için sığınmacıların açlık yüzünden ölüm tehlikesiyle uzun süredir karşı karşıya olduğunu belirten Sellame, “Dünya Türkmen’in çığlığına duyarsız kalıyor. Bir umudumuz Türkiye kaldı. Irak Hükümeti sığınmacı Türkmen memurların maaşlarını bir an önce ödemeli” dedi.

İLÇEDEN KAÇIYORLAR
ŞİD kontrolündeki Telafer’de tam bir dram var. IŞİD, Türkmenleri hava saldırılarına karşı canlı kalkan olarak kullanırken bazı Türkmen devlet memurları ile siyasetçiler cezaevine atıldı. IŞİD, Şii Türkmenlerden boşalan evleri kendi mülküne geçirdi, kamu kurumu, dükkan ve iş yerlerini de yağmaladı. 

Iraklı Türkmen Milletvekili Nehle Sellame, ülkede yaşanan şiddet olayları sebebiyle sığınmacı konumuna düşen 350 bin Türkmenin açlıktan ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Başkent Bağdat’taki parlamento binasında basın açıklamasında bulunan Türkmen Milletvekili Sellame, sığınmacılara maddi yardım yapılması çağrısında bulunarak “Türkmen sığınmacı sayısı 350 bine ulaştı. Bunların 250 bini Telafer’den. Hükümetten yardım alamadıkları için sığınmacılar ölüm tehlikesiyle karşı karşıya” dedi. Dünyanın Türkmenlerin çığlığına duyarsız kaldığını da kaydeden Sellame, hükümetten sığınmacıların arasındaki Türkmen memurların maaşlarını da bir an önce ödemesini istedi.

SOYDAŞLARIMIZ KIRGIN
Kürtlere sınırların açılmasına rağmen Türkmenlerden pasaport istendiğini söyleyen Türkmen Vekil Özmen, “Bu durum kırgınlık yaratıyor” dedi

Terör örgütü IŞİD’in yurtlarından ettiği Yezidi ve Türkmenler şimdi de salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bölgede incelemelerde bulunan Türk Tabipler Birliği (TTB) yönetim kurulu üyesi Filiz Ünal İncekara, aşılama yapılamadığı için bölgede salgın hastalık katliamının kapıda olduğunu belirterek, “En büyük sıkıntılardan biri de antibiyotiklere alerjisi olanların sayısının yüksekliği” dedi. Kronik bulaşıcısı hasta olanlarla çocukların aynı kaplardan yemek yemek zorunda kaldıklarını anlatan İncekara, kuru gıdayla beslenenlerin böbrek rahatsızlıklarında da patlama yaşanacağını söyledi. Kuyu suyu yüzünden başta ishal olmak üzere   kolera ve tifo salgınından korktuklarını ifade eden İncekara, “Kuyular ilaçlanamıyor. Kuru gıdayla besleniyorlar. Yemek yok. Böbreklerinin çalışmama riski var” diye konuştu.

İncekara, sığınmacıların çoğunun yaşadıklarından dolayı depresyon geçirdiklerini açıkladı. Türkiye’ye gelebilenlerin psikolojik desteğe ihtiyaç duyduklarını kaydeden İncekara, “Kendisi gelmiş çocuğu öbür tarafta, çocuğu gelmiş annesi yok. Annesinin ve kız kardeşinin öldürüldüğünü görenler var” dedi. IŞİD’in Irak’ta özellikle  kadınlara zulüm yaptığını ifade eden İncekara, kaçırılanların kurtulsalar bile erkekler tarafından kabul edilmediklerini söyledi. Yezidi kadınların IŞİD’İn ardından din ve töre baskısını da göğüslemek zorunda kaldıklarını belirten İncekara şunları söyledi: “Yezidi kadınlar Musul kampına satılıyor. Kadınların üzerinden bir  soykırım gerçekleştiriliyor. Yezidi kadınlar satıldıklarında bir daha geri dönemiyorlar, böyle bir gelenekleri var.  Zorla da olsa kocaya giden kızı geri almıyorlar. Yezidi önde gelenleri böyle kadınları ancak Yezidiler için kutsal sayılan Musul yakınlarındaki Laleş’e yerleştirebiliyorlar.” 

YENİÇAĞ

22 Eylül 2014 14:55
DİĞER HABERLER