İhsanoğlu'ndan skandal uygulamaya tepki: Korkunç bir hadise

İhsanoğlu'ndan skandal uygulamaya tepki: Korkunç bir hadise
"Yargının ve kolluk kuvvetlerinin siyasileştirilmesi korkunç bir hadise"

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, polise yönelik operasyonla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yargının ve kolluk kuvvetlerinin siyasileştirilmesini ‘korkunç bir hadise’ olarak tanımlayan İhsanoğlu, “Kolluk güçlerine, mahkemelere, hakimlere, savcılara güvenimizi kaybedersek ülke çöker” dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, geç geç saatlerde Diyarbakır’dan Antalya’ya gelmiş. Antalya’da kendisini yoğun bir program bekliyordu. Kendisine sorularımızı yönelttik, o da dobra dobra cevaplandırdı. İşte Bugün Gazetesinin o röportajı:

Po­li­se yö­ne­lik ope­ras­yo­nu na­sıl de­ğer­len­di­ri­yor­su­nuz?


Po­lis­le­rin po­lis­le­ri ke­lep­çe­le­me­si Türk ada­le­ti­nin ada­let ta­ri­hi­ne bir ka­ra le­ke ola­rak gi­re­cek­tir. Yar­gı­nın ve kol­luk kuv­vet­le­ri­nin si­ya­si­leş­ti­ril­me­si kor­kunç bir ha­di­se­dir. Bu ül­ke­de biz kol­luk güç­le­ri­ne, mah­ke­me­le­re, ha­kim­le­re, sav­cı­la­ra gü­ve­ni­mi­zi kay­be­der­sek bu ül­ke çö­ker. Bi­zim mah­ke­me­le­ri­miz­de­ki ası­lı lev­ha­da “A­da­let mül­kün te­me­li­di­r” ya­zar. Mülk de­mek, dev­let, mil­let de­mek. Ada­let çö­ker­se, o dev­le­tin, mil­le­tin te­me­li çö­ker, çü­rür­se o dev­let, o mil­let çö­ker. Biz bi­li­yo­ruz iş­te da­ha ön­ce tu­tu­lan­la­rın bir kıs­mı ser­best bı­ra­kıl­dı. Al­lah'tan ki yi­ne ka­nu­nu uy­gu­la­mak is­te­yen, Al­lah'tan kor­kan ha­kim­le­ri­miz var. On­la­ra da bir şey ol­sa he­pi­miz teh­li­ke­de­yiz.

ELHAMDULİLLAH TÜRK OĞLU TÜRK'ÜM

Ka­hi­re do­ğum­lu­su­nuz, Türk ol­ma­dı­ğı­nız id­di­ala­rı var..

Al­la­h’­a şü­kür, el­ham­dü­lil­lah Türk oğ­lu Tür­küm fa­kat Türk ol­du­ğum için bir ırk­çı­lık id­di­asın­da de­ği­lim. Bü­tün Tür­ki­ye va­tan­daş­la­rı gi­bi, ana­ya­sa­da ta­ri­fi­ni bu­lan mil­le­tin bir fer­di­yim ama eğer soy, sop so­ru­la­cak olur­sa ben ye­di sü­la­le­min is­mi­ni ve­re­bi­li­rim. Hem ba­ba ta­ra­fın­dan hem an­ne ta­ra­fın­dan bi­zim nü­fus kay­dı­mı­zın kö­kü or­ta­da­dır. Be­nim de­dem, Ha­cı Aziz Avan­lı­oğ­lu, Yoz­ga­t’­ın eş­ra­fın­dan­dır. Onun dede­si­nin de so­yu so­pu bel­li­dir. An­nem Ay­dı­n’­dan Ro­do­s’­a git­miş bir ai­le­nin kı­zı­dır. Kız­lık so­ya­dı Ha­cı­oğ­lu­’dur. Ro­do­s’­u bi­len­ler bi­lir, çar­şı­da, Mi­mar Si­na­n’­ın ese­ri olan Sü­ley­ma­ni­ye Ca­mi­i’­nin kar­şı­sın­da­ki Türk ai­le­le­ri­ne ait ev­ler­den bir ta­ne­si an­ne­an­ne­min evi­dir. Soy, sop id­di­ası­na va­rım. Al­la­h’­a şü­kür­ler ol­sun si­ci­lim or­ta­da­dır. Baş­ka mil­le­te men­su­bi­ye­ti­miz yok­tur.

Çif­te va­tan­daş­lık gi­bi bir du­ru­mu­nuz var mı?

Be­nim va­tan­daş­lı­ğım Yük­sek Se­çim Ku­ru­lu­’nun ka­ra­rıy­la or­ta­da. Türk va­tan­daş­lı­ğı dı­şın­da hiç­bir ül­ke­nin va­tan­daş­lı­ğı ol­ma­mış­tır ve in­şal­lah ol­ma­ya­cak­tır. Ço­cuk­la­rım yurtdı­şın­da oku­duk­la­rı hal­de, baş­ka bir ül­ke­nin pa­sa­por­tu­nu, ye­şil kar­tı­nı ve­sa­ire ta­şı­ma­dı­lar.

BAŞ ÖRTÜLÜLERİ HİMAYE ETTİM

Ba­şör­tü­sü ile genç­le­rin üni­ver­si­te­ye gi­de­me­me­si kar­şı­sın­da tu­tu­mu­nuz ne ol­muş­tu?

Kız­la­rı­mı­zın ba­şör­tü­sü­nü ilk sa­vu­nan­lar­dan bi­ri­si­yim. Kür­sü­mü ka­pat­tı­lar çün­kü ben ba­şör­tü­lü kız­la­rı­mı­zın üni­ver­si­te­de­ki ders­le­ri­me gir­me­le­ri­ne mü­sa­ade et­tim, hi­ma­ye et­tim. Ba­şör­tü­sü kız­la­rı­mı­zın hak­kı­dır. Di­ni ve­ci­be­dir ve ge­le­nek­tir. Bir hak, bu hak­kı­nı is­te­yen her­kes kul­la­na­bil­me­li. Ka­nun­la­rın bu hak­kı ver­me­si la­zım. İkin­ci­si, ba­şör­tü­sü bir di­ni ve­ci­be ola­rak te­lak­ki edi­li­yor. O te­lak­ki­nin ge­re­ği ye­ri­ne ge­ti­ri­lir­ken, kim­se­nin bu­nu ön­le­me­me­si la­zım. Üçün­cü­sü, ta­rih­ten ge­len ge­le­neği sür­dür­me hakkı elden alın­ma­ma­lı.

İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR

Gazze’deki gelişmeleri nasıl değerlendiri yorsunuz?

İnsani hizmetlerin verilebilmesi için bir ateşkes sağlandı. Bu iyi bir başlangıç ama yeterli değil. Bunun sürekli hale gelmesi gerekir. Gazzeli kardeşlerimizin maruz kaldıkları gayri insani saldırının boyutları korkunç. Bizim temennimiz ateşkesin sürekli hale gelmesi, ambargonun kaldırılması ve bir an evvel yardımların ulaşması, yaraların sarılması. Ambargo 2006’dan beri devam ediyor, bütün uğraşmalara rağmen maalesef bu ambargo kaldırılamamıştır. İsrail birtakım bahanelerle, orantısız müdahalelerde bulunuyor. Sivillere, kadınlara, hastanelere, okullara saldırıyor. Bir savaş suçu işliyor. Bu senaryo maalesef birkaç senede bir tekrarlanıyor. Uluslararası camia da gereken tedbirleri alamadığı için bu senaryo hep tekrarlanmakta.

YÜZDE 60 ALACAĞIM

Kaybederseniz emeklilik günlerinize mi döneceksiniz, siyasete mi gireceksiniz?

Yüzde 60’la kazanacağımdan eminim.

İFTİRALARLA FİKİR ÇELMEYE ÇALIŞIYORLAR

İf­ti­ra­lar­dan çok mu çe­ki­yor­su­nuz?

Bi­zim se­çim kam­pan­ya­sın­da, cum­hur­baş­kan­lı­ğıy­la il­gi­li va­zet­ti­ği­miz po­li­ti­ka­lar, viz­yo­nu­muz halk ta­ra­fın­dan be­nim­sen­di­ği için, kar­şı ar­gü­man­lar­la de­ğil, if­ti­ra­lar­la hal­kın fik­ri­ni çel­mek is­ti­yor­lar ama hal­kı­mız uyan­mış­tır, ay­dın­lan­mış­tır. De­mok­ra­si­de, bu se­çim sü­re­ci­nin me­de­ni ola­rak yü­rü­me­si la­zım. Bu me­de­ni ya­rı­şı, ka­ra if­ti­ra ya­rı­şı ha­li­ne ge­tir­me­nin kim­se­ye bir ya­ra­rı ol­maz. Mağ­dur ol­duk­la­rı­nı, hak­la­rı­nın el­le­rin­den alın­dı­ğı­nı söy­le­yen­ler, baş­ka­sı­nın hak­kı­nı elin­den al­ma­ya gay­ret et­me­sin­ler.

DEVLETİN ÇARKLARI TERS DÖNMEZ Mİ?

Er­do­ğan mu­ha­li­fi mi­si­niz?


Ben bu ya­rı­şa bir kim­se­ye kar­şı mu­ha­lif ola­rak gir­me­dim, bir kim­se­ye kar­şı mu­ha­lif ola­rak çık­mı­yo­rum. Ben bu ya­rı­şa, bir aday ola­rak çı­kı­yo­rum. Be­lir­li po­li­ti­ka­la­rı, be­lir­li pren­sip­le­ri, bir viz­yo­nu sa­vu­nan, be­lir­li dün­ya gö­rü­şü olan, mem­le­ke­ti­ne hiz­met et­mek is­te­yen, dev­le­ti­nin se­la­me­ti için ça­lış­mak is­te­yen bir ada­yım. Bu­nu, bir üs­lup içe­ri­sin­de yap­ma­yı ar­zu­lu­yo­rum. Her­ke­si ku­cak­la­yan, dev­le­tin ku­rum­la­rı ara­sın­da ahenk­li ça­lış­ma­sı­nı sağ­la­yan bir gö­rev an­la­yı­şı için­de ola­ca­ğı­mı söy­lü­yo­rum. Dü­şü­ne­bi­li­yor mu­su­nuz, bir ül­ke­de ic­ra­nın ba­şı ba­kan­la­rı­nı azar­lı­yor. Ta­yin et­ti­ği Mer­kez Ban­ka­sı baş­ka­nı­nı, Mer­kez Ban­ka­sı­’nın po­li­ti­ka­la­rı­nı hal­ka şi­kâ­yet edi­yor. Bu an­la­yış dev­let baş­kan­lı­ğı­na gel­di­ği za­man dev­let çark­la­rı na­sıl ça­lı­şır? Ters dön­mez mi? O za­man dev­le­tin te­pe­sin­de bir sı­kın­tı ola­cak­tır, bu sı­kın­tı­la­ra yol aç­ma­mak la­zım, bu sı­kın­tı­yı gi­der­mek la­zım. Dev­le­tin te­pe­si so­run çöz­me ye­ri­dir, so­run ya­rat­ma ye­ri de­ğil.

28 Temmuz 2014 08:18
DİĞER HABERLER