İlk resmî dijital para birimi geliyor

İlk resmî dijital para birimi geliyor
Aralık ayında arkasında bir devletin bulunduğu dünyanın ilk dijital para birimi kullanıma girecek...

Ekvador Merkez Bankası, aralık ayında arkasında bir devletin bulunduğu dünyanın ilk dijital para birimini kullanıma sokacak. Parayla önce cep faturaları ödenecek.

Halen para birimi olarak ABD dolarını kullanan Ekvador, merkez bankasının basacağı dünyanın ilk dijital para birimin hayata geçirmeye hazırlanıyor. Başta Bitcoin olmak üzere, Litecoin, Dogecoin gibi birçok farklı sanal para türü son yıllarda giderek popüler hale gelmeye başladı. Bu para birimleri devletler tarafından resmen kabul edilmiyor.

Ancak bunlardan biri olan Ekvador kendi sanal parasını yaratmayı tercih etti. Para biriminin teknik ayrıntıları ve ismi hakkında henüz resmi bir bilgilendirme yapılmasa da, Ekvadorlu yetkililer yeni paranın şifreli dijital para birimi Bitcoin gibi olmayacağı açıklandı. Aralık ayında kullanıma sunulacak para biriminin ilk olarak cep telefonu faturalarının ödemelerinde kullanılması düşünülüyor. Dijital para biriminin kullanımı da gönüllü olacak. Ekvador Merkez Bankası, geçen ay Bitcoin gibi diğer dijital para birimlerinin kullanımını yasaklamıştı. Uzmanlar yeni dijital paranın Bitcoin’in aksine sınırsız bi miktarda kullanılabileceği için enflasyon riskine dikkat çekiyor. Ayrıca bazı uzmanlar da bu para birimiyle ABD dolarından giderek vazgeçilmeye çalışıldığını açıklıyor.

Ekvador 2000’deki büyük bir bankacılık krizi yaşayınca ABD dolarını resmi para birimi olarak kabul etmişti. 

TARAF

01 Eylül 2014 12:53
DİĞER HABERLER