İran'dan Zencani-Zarrab ortaklığıyla ilgili bomba açıklama

İran'dan Zencani-Zarrab ortaklığıyla ilgili bomba açıklama
Rıza Sarraf ve Babek Zencani arasındaki işbirliği bağlarını incelemek için Türkiye’ye parlamento heyeti göndermek isteyen İran, Ankara’nın onayını bekliyor.

İran kökenli işadamı Rıza Sarraf ve İran’da yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan İranlı milyarder Babek Zencani arasındaki işbirliği konusunda yeni belgelere ulaşıldığını öne süren İran, konuyu incelemek amacıyla Türkiye’ye bir parlamento heyeti göndereceğini bildirmişti. Heyetin Türkiye’ye gelmesi için resmi talepte bulunan İran, Ankara’dan cevap bekliyor. Zencani’nin yolsuzluk dosyasıyla ilgili İran parlamentosunda kurulan araştırma komisyonunun üyesi milletvekili Emir Abbas Sultani, Zencani’nin yolsuzluk dosyasında Sarraf’ın rolü ile ilgili komisyon üyelerine “bugüne kadar açığa çıkmamış” bilgi ve belgelere ulaştığını, komisyon üyelerinin bu belgelerin doğruluğunu araştırmak için Türkiye’ye gitmek istediğini ifade etti. Türkiye’ye gitmek için Türkiye Adalet Bakanlığı ve Türk hükümetine resmi talepte bulunduklarını belirten Sultani, Ankara’nın olurunu beklediklerini kaydetti.

BİR BÖLÜMÜ SARRAF'LA ALAKALI

İran’ın ANA Haber Ajansı’na konuşan Sultani, “Sarraf ve Zencani’nin gizli kalmış işbirliği boyutunun aydınlanması gerekiyor ve bu da Türk hükümetinin yardımıyla mümkün olabilir. Biz, Zencani dosyasının tüm boyutunun aydınlaması için çaba gösteriyoruz fakat dosyanın bir bölümü Sarraf’la alakalı” diye konuştu.

Cumhuriyet'in haberine göre, Türkiye’ye gidecek olan heyetin Zencani’nin Türkiye’deki açık ve saklı şirketlerini de bulmaya çalışacağını söyleyen Sultani, 

“Sarraf, muhtemelen bunlardan haberdardır” ifadesini kullandı. Sultani, ikilinin petrol ihracatı parasını nasıl transfer ettiklerine ve diğer konularda nasıl işbirliği yaptıklarına dair ellerinde inkâr edilemeyecek belgeler bulunduğunu ileri sürdü. İranlı milletvekili, “Sarraf konusunun İran tarafından incelenmesi isteği, iki ülke ilişkisine zarar verebilir mi?” sorusuna karşılık, “Zencani’nin İran’ın paralarını nasıl ve kimlerin vasıtasıyla götürdüğünü bilmek bizim hakkımızdır” yanıtını verdi. Öte yandan İran’da Zencani soruşturması kapsamında tutuklu sayısının 7’ye yükseldiği açıklandı.


20 Ağustos 2014 08:44
DİĞER HABERLER