İsrail ateşkes sözüne sadece 2 saat dayanabildi

İsrail ateşkes sözüne sadece 2 saat dayanabildi
Gazze'de alınan 72 saatlik insani yardım amaçlı ateşkes kararını bozan yine İsrail oldu...

İsrail ordusunun, Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkes ilanından yaklaşık 2 saat sonra Refah kentinin doğusuna düzenlediği topçu saldırıda, 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği ve yaralananların olduğu belirtildi.

KÖŞK'TEN ATEŞKES AÇIKLAMASI

"BM Genel Sekreteri Ban ki Moon ve ABD Dışişleri Bakanını John Kerry'nin 72 saatlik koşulsuz bir insani ateşkes sağlamış olduklarını memnuniyetle öğrendim. Bugün sabah 8:00'de başlayan ateşkes için tarafların mutabakatının da sağlanmış olması önemlidir. Türkiye'nin de önemli katkıda bulunduğu bir sürecin sonunda sağlanan bu gelişme, mütevazı da olsa, kritik bir adımdır, bir başlangıçtır. Bütün tarafları bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye davet ediyorum. Bu mutabakatın ruhuna ve lafzına uyulması ve kışkırtıcı davranışlardan kaçınılması beklentimizdir. Ateşkes kararı ile birlikte, ateşkesin uzatılması ve kalıcı hale gelmesi için önemli bir fırsat doğmuş bulunmaktadır. Tarafların bu maksatla Kahire'de derhal görüşmelere başlayacak olmaları da olumlu bir yaklaşımdır. Kahire'de yapılacak görüşmelerin başarıyla sonuçlanması ve bunu, kalıcı ve adil barış için görüşmelerin izlemesi temennimizdir."


72 SAATLİK ATEŞKES BOZULDU

Ateşkes bozulmadan önce, İsrail ile Hamas arasında yapılan görüşmeler olumlu sonuç vermişti. Öyle ki taraflar arasında, Cuma sabahı 08:00'da başlamak üzere, insanı yardımlar için 72 saatlik ateşkes yapılması kararı alınmıştı.

Ateşkesin sağlandığını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de doğrularken İsrail ve Hamas yetkililerinin kalıcı ateşkes görüşmeleri için Mısır'ın başkenti Kahire'ye gidecekleri bildirilmişti. Ama İsrail yine sözünde durmadı ve bu ateşkesi tam 2 saat sonra bozdu.

Ateşkes, masum sivillere insanı yardımın ulaştırılmasında, cesetlerin toprağa verilmesinde, yararlıların bakımı ve yiyecek sağlanmasında hayati önem taşıyordu.

İSRAİL'İN ATEŞKES SONRASI YAPTIĞI SALDIRIDA GAZZE'DE 25 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ile Hamas arasında kabul edilen ateşkesin yürürlüğe girmesinden saatler sonra İsrail’in Gazze’nin Refah şehri yakınlarında tank saldırısı sonucu 25 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı. 

İsrail ile Hamas arasında kabul edilen ateşkes, bugün yürürlüğe girmesinden saatler sonra bozuldu. İsrail ve Hamas birbirini ateşkesi ilk önce bozmakla suçluyor. 

Bu arada Filistinli İçişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze’nin Refah şehri yakınlarında tank saldırısı sonucu 25 Filistinlinin öldüğünü bildirdi. 

ABD ve BM aracılığıyla kabul edilen ateşkes bugün sabah 08.00’da yürürlüğe girmişti.


AA


01 Ağustos 2014 11:15
DİĞER HABERLER