İstanbul'daki konsolosluklarda 'sarı toz' alarmı!

İstanbul'daki konsolosluklarda 'sarı toz' alarmı!
İstanbul'da başkonsolosluklara zarf içinde gönderilen "sarı toz" polisi alarma geçirdi. Belçika, Kanada, Almanya ve ABD konsolosluklarına zarf içinde sarı renkte toz maddesi gönderilmesinin ardından aynı zarftan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na da geldiği ortaya çıktı.Bakırköy Dr. Sadi Konuk Devlet Hastanesi'nden yapılan açıklamada; aralarında Kanada Başkonsoloslu'nun da bulunduğu 16 kişinin "sarı toz" şüphesi üzerine gözlem altında bulunduğu açıklandı.


İstanbul'da başkonsolosluklara zarf içinde gönderilen "sarı toz" polisi alarma geçirdi. Belçika, Kanada, Almanya ve ABD konsolosluklarına zarf içinde sarı renkte toz maddesi gönderilmesinin ardından aynı zarftan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na da geldiği ortaya çıktı.Bakırköy Dr. Sadi Konuk Devlet Hastanesi'nden yapılan açıklamada; aralarında Kanada Başkonsoloslu'nun da bulunduğu 16 kişinin "sarı toz" şüphesi üzerine gözlem altında bulunduğu açıklandı.

FRANSA KONSOLOSLUĞU’NDA ‘ZARF’ PANİĞİ

İstanbul’da Fransa’nın Başkonsolosluğu’na da sarı zarflardan bırakıldı. İhbarı alan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri aderse gelerek inceleme yaptı. Konsoloslukta büyük panik yaşandı. 

KANADA BAŞKONSOLOSU'DA GÖZLEM ALTINDA

Bakırköy Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul'da başkonsolosluklara gönderilen 'sarı toz' nedeniyle hastanede gözlem altında tutulan konsolosluk çalışanların sağlık durumlarıyla ilgili basın açıklaması düzenledi. 

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Şefi Doç.Dr. Kadriye Yaşar Kart, şu ana kadar hastaneye 'sarı toz' vakasıyla ilgili 12 kişinin getirildiğini söyledi. Kanada Başkonsolosu'nun da şüphe üzerine getirildiğini aktaran Kart, “Öğlen saatlerinde, biri Kanada Başkonsolosu olmak üzere 12 hasta getirildi. Solunum yolu mikrobu alabilme ihtimaline karşı tüm enfeksiyon servisi ve göz servisi olmak üzere üçüncü kat boşaltıldı ve bu kat tamamen bu olayla ilgili getirilen hastalar için ayırıldı. Hastalar iki kişilik odalarımızdalar. Hastaların genel durumları iyi. İlk muayeneleri yapıldı" dedi.

“SONUÇLAR ÇIKANA KADAR HASTANEMİZDE MİSAFİR EDECEĞİZ"

Yapılan tetkik sonuçlarının beklendiğini kaydeden Kart, “Yatışları yapıldıktan sonra kan tetkikleri yapıldı ve akciğer filmi çekilmesi işlemleri yapıldı. Profilaktik tedavi dediğimiz tedavi işlemlerine başlandı. Panik dışında bir sıkıntıları yok. Genel durumları iyi. İhtiyaçları olan malzemeleri hastane olarak temin ettik. Hastalar endişeliler. Toz dediğimiz maddenin tetkik sonucunu bekliyoruz. Tektik sonuçları çıkana kadar hastanemizde kendilerini misafir edeceğiz" diye konuştu.

'Sarı toz' şüphesiyle ambulansla getirilen konsolosluk çalışanlarının hastanenin enfeksiyon kliniği bölümünden içeriye alındığı görüldü. Öte yandan, hastane personelinin de maske taktığı gözlemlendi.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN YENİ AÇIKLAMA: ŞÜPHELİ TOZA MARUZ KALANLARIN GENEL DURUMLARI İYİ

Sağlık Bakanlığı, Kanada, Almanya ve Belçika’nın İstanbul konsolosluklarına gönderilen zarfların içindeki şüpheli toz maddeye maruz kalan 16 kişinin genel durumlarının iyi olduğu ve Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında tutulduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, konsolosluklara gönderilen şüpheli toz madde ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

 “Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda açılan bir zarfın içindeki şüpheli toz madde ile teması olan kişiler Bakanlığımız Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine ivedilikle nakledilmiştir. Şüpheli toz maddeye maruz kaldığı bildirilen, Kanada Konsolosluğu’ndan 10 kişi (2’si üst düzey yetkili, 8 çalışan), Belçika Konsolosluğu’ndan 4 kişi ve Almanya Konsolosluğundan 2 kişi olmak üzere toplam 16 kişi Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında tutulmaktadır. Hastalarımızın genel durumları iyi olup, alınan numunenin kesin sonucu çıkana kadar izole bir odada gözlem altında tutulmaya devam edilecektir. Şüpheli zarftan alınan numuneler Ankara’daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı’nda incelemeye alınacaktır. Numune sonuçlarının 27 Ekim 2014 Pazartesi günü ilgili kurumlar ve kamuoyuna açıklanması planlanmaktadır.”

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İstanbul’da Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarına zarf içinde ‘sarı toz’ gönderildi. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, sarı tozla temas eden 3 konsoloslukta görevli 2'si üst düzey yetkili olmak üzere toplam 16 kişinin Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında tutulduğunu açıkladı. Bakanlık, şüpheli zarflardan alınan numuneler ile ilgili laboratuvar sonuçlarının pazartesi açıklanmasının planlandığını dile getirdi. 

İstanbul’da Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarına kimliği meçhul şahıslarca zarf gönderildi. Zarfların içinden sarı renkli toz çıkması üzerine Başbakanlık AFAD, AFAD KBRN ekiplerini hızla başkonsolosluklara sevk etti. AFAD yaptığı açıklamada, Kurum Başkanı Dr. Fuat Oktay’ın olay yerine giderek çalışmaları koordine ettiğini açıkladı. AFAD KBRN ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, Başbakanlık AFAD koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdiği belirtilen açıklamada, “Olay yerine ulaşan AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfları prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu. Zarftaki şüpheli maddeye maruz kalan ortam ve canlılar özel kimyasal temizleyicilerle dekontemine edildi. AFAD KBRN ekipleri olay yerinden alınan numuneleri Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim etti. Başbakanlık AFAD, 11 ilde bulunan AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerindeki KBRN ekipleri tedbir amaçlı hazır tutuluyor. Başbakanlık AFAD olay ile ilgili gelişmeleri takip etmeye devam ediyor.” denildi. 

NUMUNELERİN SONUÇLARI PAZARTESİ GÜNÜ AÇIKLANACAK

Sağlık Bakanlığı, şüpheli toz maddeye maruz kaldığı bildirilen, Kanada Konsolosluğu’ndan 10 kişi (2’si üst düzey yetkili, 8 çalışan), Belçika Konsolosluğu’ndan 4 kişi ve Almanya Konsolosluğundan 2 kişi olmak üzere toplam 16 kişinin Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında tutulduğunu açıkladı. Hastaların genel durumlarının ile olduğu belirtilen açıklamada, “Alınan numunenin kesin sonucu çıkana kadar izole bir odada gözlem altında tutulmaya devam edilecektir. Şüpheli zarftan alınan numuneler Ankara’da ki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı’nda incelemeye alınacaktır. Numune sonuçlarının 27 Ekim 2014 Pazartesi günü ilgili kurumlar ve kamuoyuna açıklanması planlanmaktadır.” denildi.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN 'ŞÜPHELİ TOZ' AÇIKLAMASI

İstanbul'daki bazı ülke başkonsolosluklarına gönderilen şüpheli tozla ilgili 14 kişinin kontrol amacıyla Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildiği açıklandı. 

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan İstanbul Valiliği, AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekiplerinin Fransa Başkonsolosluğu'ndaki çalışmalarının devam ettiği belirtildi. 

İstanbul Valiliği'nin konuya ilişkin açıklaması şöyle: "24 Ekim 2014 Cuma günü sabah saatlerinde İstanbul’da bulunan Kanada, Belçika, Almanya, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına gönderilen zarfların içinde şüpheli toz görüldüğü bilgisinin alınması üzerine İstanbul AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Çalışmalar kapsamında; 

Kanada, Belçika ve Almanya Başkonsolosluklarında mekân ve personel dekontaminasyonu tamamlanmış, Kanada Başkonsolosluğundan 8, Belçika Başkonsolosluğundan 2 ve Almanya Başkonsolosluğundan 4 kişi kontrol amacıyla Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmiştir. 

KBRN ekipleri halen Fransa Başkonsolosluğunda dekontaminasyon çalışmalarına devam etmektedir. ABD Başkonsolosluğundaki şüpheli zarf, Başkonsolosluk personeli tarafından izole bir şekilde açılmadan muhafaza edilmekte olup Fransa Başkonsolosluğundaki işlemlerin bitmesini müteakip KBRN ekipleri tarafından gerekli çalışmalar yapılacaktır. Sağlık ekipleri olay yerine yönlendirilmiştir. Çalışmaların tamamlandığı Başkonsolosluklardaki numuneler usulüne göre numune kabına alınarak sağlık ekiplerine incelenmek üzere teslim edilmektedir. Numuneler üzerinde yapılacak araştırmalar sonuçlanınca kamuoyu ile paylaşılacaktır. Kamuoyunun bilgilerine duyurulur."

AFAD'DAN YENİ AÇIKLAMA

Almanya, Kanada ve Belçika Başkonsolosluklarındaki sarı toz alarmı ile ilgili Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yeni bir açıklama yaptı. 

Yapılan açıklama şu şekilde:

"İstanbul'da bazı başkonsolosluklarda sarı renkte toz maddeler içeren zarfların çıkması üzerine Başbakanlık AFAD, AFAD KBRN ekiplerini hızla başkonsolosluklara sevk etti. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay çalışmaları olay yerinden koordine ediyor.

AFAD KBRN ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, Başbakanlık AFAD koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi. Olay yerine ulaşan AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfları prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu. Zarftaki şüpheli maddeye maruz kalan ortam ve canlılar özel kimyasal temizleyicilerle dekontemine edildi.

AFAD KBRN ekipleri olay yerinden alınan numuneleri Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim etti. Başbakanlık AFAD, 11 ilde bulunan AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürlüklerindeki KBRN ekipleri tedbir amaçlı hazır tutuluyor.

PTT ŞUBESİNDE ‘ZARF’ İNCELEMESİ

İstanbul’da konsolosluklara zarf gönderilmesi üzerine hareke geçen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri zarfların dağıtıldığı Beyoğlu PTT Şubesi’nde de inceleme yapıyor.

İstanbul’daki başkonsolosluklara bırakılan zarflar polis ve AFAD ekiplerini hareke geçirdi. Son olarak AFAD ekipleri Beyoğlu PTT Şubesi’nde inceleme yaptı. Mektupların buradan dağıtıldığını göz önünde bulunduran ekiplerin incelemeleri sürüyor. 
Almanya Konsolosluğu 'sarı toz' nedeniyle ilaçlandı

ALMANYA KONSOLOSLUĞU 'SARI TOZ' NEDENİYLE İLAÇLANDI

Kanada ve Belçika konsolosluklarının ardından AFAD yetkilileri, Almanya Konsolosluğu'na da gelerek burada çalışmalara başladı. Konsolosluğun içinde inceleme yapan ekipler, özel araçlarla konsolosluğun bahçesini ilaçladı.

Sabah saatlerinde Kanada, Belçika ve Almanya konsolosluklarına gönderilen zarf içinde sarı toz maddesi polisi alarma geçirdi. Konsolosluklarda önlem alan polis, durumu sağlık ekipleri ve AFAD yetkililerine bildirdi. Sağlık ekipleri etkilenen kişileri hastanelere sevk etti. AFAD yetkilileri de en son Almanya Konsolosluğu'nda inceleme yapmak için olay yerine geldi. Konsolosluk içinde çalışma yapan ekipler bahçeyi de ilaçladı.


CİHAN/DHA
 

24 Ekim 2014 21:38
DİĞER HABERLER