İzmir'de polislere operasyonda skandal iddia

İzmir'de polislere operasyonda skandal iddia
17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının ardından başlatılan algı operasyonlarında skandallar bitmiyor.

İzmir’de daha önce aynı suçlamadan serbest bırakılan polislere yönelik yeni operasyonla ilgili, hakim ve başsavcının toplantı yaptığı iddia edildi. Avukatlar gelişmeyi, “hukuk adına vahim’ olarak nitelendirdi.

İzmir’de, Star gazetesinin kupürleri ihbar kabul edilerek geçtiğimiz yaz kanunsuz dinleme iddiasıyla polislere operasyon düzenlenmişti. 11 polis hakkında tutuklama kararı verilmiş, ancak İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘Değil somut delil, olgu dahi yok, örgüt suçlaması hukuki garabet’ tespitini yaparak tüm polisleri tahliye etmişti. İkinci operasyonda ise 17’si ilk operasyonda gözaltına alınıp serbest bırakılan toplam 26 polis hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Emniyete gelip teslim olan 20 polis, dün adliyeye sevk edildi. Gözaltına alınan 24 polisten 10'u, savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 14 kişi ise tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Öte yandan iki polis daha dün sabah saatlerinde İl Emniyet Müdürlüğü’ne teslim oldu.

Gözaltına alınan eski İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın, teslim olmadan önce önemli bir iddia ortaya attı. Aydın, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru ile Sulh Ceza Hakimi Dilek Çeliktaş’ın bir toplantı yaptığını söyledi. Mahkeme sürecinde muhtemelen tekrar tutuklanacağını, Hakim Çeliktaş’a listenin bu kez baştan verildiğini öne süren Aydın, “Dün başsavcı, Dilek Hanım’la toplantı yapıyor. Böyle hukuk olur mu? Olmaz. Demek tutuklanmamıza karar verilmiş.” dedi. Avukat Ali Aksoy da hakimle savcının operasyonla ilgili yaptığı toplantının hukukta hiçbir yerinin olmadığını belirterek, “Buna ihsas-ı rey denir, buna kumpas denir. operasyon, baştan itibaren kurgudur.” ifadelerini kullandı. Soruşturma savcısının da bu işin tarafı olduğunu ileri süren avukat Aksoy, “Kumpasın tarafı olması nedeniyle hem HSYK’ya hem de cumhuriyet savcılığına şikayette bulunduk. Bunların hazırladığı evraklarla bu soruşturmanın yürümeyeceğini, el çektirilmesi gerektiğini açıkça ifade ettik.” şeklinde konuştu.

GÖZALTI KARARI VERİLDİĞİ GÜN MAHKEME GÖREVE İADE ETTİ

İzmir’deki operasyonda gözaltı kararı çıkarılan Batman eski İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Batman İdare Mahkemesi tarafından görevine iade edildi. Çocuğunun ve kendisinin rahatsızlıkları sebebiyle henüz teslim olmayan Okan’ın avukatı Resul Tunçkır, “Bu karar bize tebliğ edilmiştir. Şimdi idarenin, 30 gün içinde bunu uygulamasını bekliyoruz. Türkiye’de böyle hakimler de var. Hasan Ali Okan’ın yanlış bir şey yapmadığı mahkeme kararıyla tescillenmiş oldu.” diye konuştu. Avukat Tunçkır, Hasan Ali Okan’ın, hastanede yatan çocuğunun tedavisi bitince Emniyet’e giderek teslim olacağını kaydetti. Savcılık sorgusunun ardından haklarında tutuklama istenenlerin sevk edileceği sulh ceza hakimliğiyle ilgili aldıkları duyumları da aktaran Resul Tunçkır, “Daha önceki kararda Hakim Dilek Çeliktaş’ın imzası var, bugün de var ama artık baskılardan herhalde o kadar bunaldı ki dün akşam itibarıyla izin aldığını öğrendik. Başka bir hakimin de hafta başında izin aldığını duyduk.” şeklinde konuştu.

Öte yandan iki gün boyunca İl Emniyet Müdürlüğü önünde polislere destek veren bine yakın İzmirli, dün de yağmura rağmen adliye önüne geldi. Kadınlar, hukuksuzlukların son bulması için Kur’ân ve Cevşen okudu. Türk bayrakları taşıyan çok sayıda kişi de pankart açıp slogan atarak polislere destek verdi. Gözaltı kararı verilen Komiser Mustafa Edip Çakmak’ın annesi Fatma Çakmak, “Eşim kalp hastası. Bir gün ekip arabasıyla hastaneye gitmek istedik. Oğlum ‘olmaz anne.’ dedi. Bu hassasiyetin karşılığı bu muydu?” dedi. Baba Rıza Çakmak da ülkenin birliği ve beraberliği için çalıştıklarını, inançlı, imanlı ve dürüst evlatlar yetiştirdiklerini belirterek, “Bu dünya Saddam’a da, Kaddafi’ye de, Nemrut’lara da kalmadı. Bu zulüm Gayretullah’a dokunur.” ifadesini kullandı.

Polis Hakları Savunucuları Derneği Başkanı Fuat Çakmak ise, “Bu algı operasyonunun altında yatan sebep Güneydoğu’daki güvenlik zafiyetini unutturmak, çözüm süreci adı altında çözülme sürecini hızlandırmak ve bu olayları kamuoyundan gizlemektir.” dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe ise istihbarat polislerinin hedef seçilmesini, “Bir tek açıklaması var, çünkü istihbarat personeli ihaneti görüyor ve müsaade etmiyor. Sonuna kadar da mücadele etmeye devam edecek, çünkü bu insanlar üç kuruşa beş kuruşa kendisini satmadı.” sözleriyle yorumladı.

25 YIL SORUŞTURMA YAPTIM HUKUK FACİASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Bingöl eski İl Emniyet Müdürü ve Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkanı Ercan Taştekin, polislere destek vermek için İzmir’e geldi. Polislerin yakınlarıyla görüşen Taştekin, çeyrek asra yakın suç soruşturması yaptığını, bugün çok boyutlu bir hukuk faciasıyla karşı karşıya olduklarını söyledi. Taştekin şu açıklamayı yaptı: “Delilsiz, bilgisiz, belgesiz, bulgusuz, sadece ve sadece bir kumpas. Bu kumpasın yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının, Oslo’da verilen sözlerin tutulması, parti çıkarlarına biat etmeyen polisin tasfiye edilmesi amacıyla yapılması son derece acı ve vahim.”

30 Ocak 2015 07:52
DİĞER HABERLER