Joe Biden'den ağır suçlama

Joe Biden'den ağır suçlama
!Türkiye petrol konusunda önemli bir rol oynadı, doğal gaz konusunda da daha önemli bir rol oynuyor.'

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye’nin şu ana kadar petrol konusunda önemli bir rol oynadığını belirterek, bundan sonra doğal gaz konusunda da daha önemli bir rol oynadığını söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, 6. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada enerji güvenliğinin önemine işaret etti ve3 Rusya’yı enerjiyi bir silah olarak kullanmakla suçladı.

'ABD, NATO BÜTÇESİNİ YÜZDE 2 ARTIRDI'

Rusya’ya sert eleştiriler yönelten ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Rusya’nın Ukrayna’daki bu faaliyetleri tabii ki kabul edilemez. Rusya’nın özellikle Kırım bölgesindeki yasa dışı işgali kabul edilemez. Biz tabii ki bununla mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu bağlamda Avrupa’nın stratejik vizyonu çok önemli. Yani birlikte çalışarak ve barışı savunarak.  Washington’da Mayıs ayında gerçekleştirilen toplantıda bundan bahsetmiştim. Avrupa’nın vizyonu gerçekten çok doğru bir vizyon. Fakat bu vizyona ulaşmak için çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız. Galler’de, NATO toprağının her alanının korunması taahhüt edilmişti. Müttefiklerimizi savunmaya ait bütçeyi yüzde 2 oranında artırmıştık. NATO’nun da gerekli durumlarda hızlı harekete geçilmesi ele alınmıştı.” diye konuştu.

Uluslararası enerji güvenliğinin sağlanmasının çok önemli bir konu olduğunu kaydeden Biden, Özellikle Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye’nin bölgede çok önemli bir yeri olduğunu belirtti.

'TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK VE EN GENİŞ PAZARINA SAHİP'

Petrolün ardından doğal gaz pazarında Türkiye’nin önemli bir merkez olacağına işaret eden ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Türkiye şimdiye kadar petrol konusunda önemli bir role sahipti. Artık doğal gaz konusunda daha da önemli bir rol oynamaya hazırlanıyor. Bu sebeple Bağdat ile yakın zamanda yapılan anlaşma gerçekten çok önemli. İhracat konusu ve buradaki gelirlerin dağıtılması konusunda Basra ve Ceyhan arasında stratejik boru hattı yapılası çok çok önemli. Türkiye’nin stratejik konumu burada gerçekten çok önemli. Türkiye dünyanın en büyük en geniş enerji pazarına sahip. Önümüzdeki 10 yıl içinde büyümesi beklenen tek piyasa. Bu sebeple ABD’de Türkiye’nin bu enerji potansiyelini yerine getirmesi için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır. Bunun için yatırım ve alt yapının yapılarak Türkiye’nin çalışmaya devam etmesi gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

'AVRUPA ENERJİ'DE RUSYA'YA BAĞIMLI KALMAMALI'

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Rusya’nın dış ilişkilerde enerji güvenliğini bir silah olarak kullanmakla suçladı. Biden, Rusya’nın bu güne kadar uluslar arası normlara karşı bunu gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Avrupa enerji tedariki konusunda büyük ölçüde Rusya’ya dayanıyor. Ancak Avrupa çok önemli bir fırsat yakalamış durumda. Avrupa kendi durumunu değiştirmek konusunda gücü kendi eline almalı. Biz Başkan'la (Obama) beraber şuna inanıyoruz. Enerji güvenirliği artık Avrupa’nın bu entegrasyon ve pazar genişletme projesi bir sonraki adımı olmalı. Tedarik yollarının artırılması lazım.” şeklinde konuştu.

'UKRAYNA DURUMUN VAHAMETİNİ GÖSTERDİ'

Enerjide tek kaynağa bağımlı olmanın Avrupa için sorun oluşturduğuna işaret eden Joe Biden, "Ukrayna’da olanlar durumun ne kadar acil olduğunu bize gösterdi. Artık harekete geçmeliyiz.” çağrısında bulundu. Rusya’nın önemli bir enerji kaynağı olmaya devam edeceğini ifade eden Biden, asıl sorunun enerji güvenliğinin oluşturduğunu söyledi. Bunun içinde Avrupa’ya enerji kaynaklarını ve tedarikçilerini çeşitlendirmesinin gereğini vurguladı.

CHA

22 Kasım 2014 13:53
DİĞER HABERLER