Kılıçdaroğlu'ndan Davutoğlu'na MİT cevabı: Belge istiyorsa...

Kılıçdaroğlu'ndan Davutoğlu'na MİT cevabı: Belge istiyorsa...
CHP'yi eleştiren Başbakan Davutoğlu'nun; "MİT, yurt dışındaki vatandaşlarımızı kurtarabilir, CHP'yi kurtaramaz" sözlerine CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan cevap geldi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Erzincan'da düzenlenen 5'inci Olağan Kongresi'nde, son günlerde MİT ile ilgili konuşmalar yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirerek, "MİT, yurt dışındaki vatandaşlarımızı kurtarabilir, CHP'yi kurtaramaz" ifadelerini kullandı. Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde kendisini ziyarete geldiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle cevap verdi: "Musul Başkonsolosluğu'nda 49 yurttaş rehine olarak tutulurken. Ben kendisine şu bilgiyi verdim; Sayın Başkonsolos kendisi Washington'daydı Dışişleri Bakanlığı'nı arıyor, 'teslim mi olalım mücadelemi edelim?' diye. Dışişleri Bakanı Başbakanı arıyor. Ak Parti genel merkezindeki toplantıda. O da kendisi 'evet' diyor 'teslim olun'. Bunun belgesi yok. Ben bunu Davutoğlu'na anlattım. Bir bürokrat o sırada Davutoğlu'yla gelen bürokrat 'o telefonu ben ettim' dedi. Belge mi istiyor benden."

DAVUTOĞLU: MİT CHP'Yİ KURTARAMAZ

Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Davutoğlu şöyle konuştu: "Kılıçdaroğlu da kendisini antrenör zannediyor. Kılıçdaroğlu birden bir şey keşfetti. Kendisinin keşfi olduğunu zannetmiyorum. Birileri kulağında fısıldamıştır. MİT'le ilgili. MİT'in başka işi yok mu? Zaten siz bölünmüşsünüz. Rıza Türmen kendi milletvekilleri dedi ki 'bizim içimiz zaten karışık MİT'e gerek yok karıştırmak için'. Ben söyledim cevap verdim. MİT'i siyasi tartışmaların içine çekmeyin dedim. Hala buna devam ediyor. Biz de devam ederiz o zaman. Kendi beceriksizliğinin, acemiliğinin faturasını başkalarına kesmeye çalışma. Devlet kurumlarını buna hiç karıştırma. Anadolu'da bir söz vardır. 'Oynamayan gelin yerim dar, yerim kısa' dermiş. Bırakın liderliği genel başkanlık, koordinatörlük yapamıyor. Partilileri arasında bu dağılmayı örtmek için MİT'e yüklenmeye çalışıyor. MİT, Musul'daki konsolosluk çalışanlarını vatandaşları nasıl kurtardığına bütün millet şahittir ve takdir etmiştir. Kendilerine ve her birine bende takdirlerimi sunuyorum. MİT, yurt dışındaki vatandaşlarımızı kurtarabilir CHP'yi kurtaramaz."

BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT konusunda Kılıçdaroğlu'nu eleştirmeye devam ederken kendisine gelen bir notu okuyarak, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu sabah kayınvalidesi vefat etmiş. Allah rahmet eylesin kendilerine taziyelerimi sunuyorum. İnşallah bizzat arayarak da sunarım. Eşlerine de taziyelerimi sunuyorum Allah rahmet eylesin" diyerek eleştirilerini HDP ve MHP'ye yöneltti. 


KILIÇDAROĞLU DAVUTOĞLU'NA CEVAP VERDİ
Basın mensuplarının Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tartışmalarını hatırlatması üzerine ise Kılıçdaroğlu, bu konunun kendi milletvekillerine sorulduğu zaman esprili bir şekilde cevap verdiğini söyledi. "Anlaşılıyorki Sayın Davutoğlu'nun espri zekası fazla gelişmemiş. Espriyi zeki insanlar üretirler." diyen Kılıçdaroğlu, daha önce de partisinin bir milletvekillerinin MİT tarafından fişlendiğini gösteren belgelerin gazetelerde yayınlandı ifade etti. O dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Eğer bunu görmediyse bunu sorgulamadıysa büyük bir hata yapmış. Belge istiyorsa açsın gazeteler baksın belgeleri görecektir. MİT hangi gerekçeyle CHP'li milletvekilleri fişliyor. Efendim bunun belgesini göstersin. Belgesi gazetelerde yayınlandı. Daha ne yapalım? Bu şuna benziyor. Rüşvetin belgesi olur mu? Deniyordu ya." dedi.

Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde kendisini ziyarete geldiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, o dönemde yaşananları anlattı: "Musul Başkonsolosluğu'nda 49 yurttaş rehine olarak tutulurken. Ben kendisine şu bilgiyi verdim; Sayın Başkonsolos kendisi Washington'daydı Dışişleri Bakanlığı'nı arıyor, 'teslim mi olalım mücadelemi edelim?' diye. Dışişleri Bakanı Başbakanı arıyor. Ak Parti genel merkezindeki toplantıda. O da kendisi 'evet' diyor 'teslim olun'. Bunun belgesi yok. Ben bunu Davutoğlu'na anlattım. Bir bürokrat o sırada Davutoğlu'yla gelen bürokrat 'o telefonu ben ettim' dedi. Belge mi istiyor benden."

"BEN DEVLETİ ONDAN İYİ BİLİRİM"

"Ben devleti ondan iyi bilirim." diyen Davutoğlu, devletin nasıl çalıştığını bildiğini söyledi. MİT'in yıpratılmak istendiği yönündeki eleştirilere de cevap veren Kılıçdaroğlu, bir kurumun yıpratmanın temel nedeninin o kurumun yasadışı çalışmasına imkan sağlamak olduğunu belirtti. "Ben mi diyorum mite yasadışı çalış diye? MİT bana mı bağlı? Hayır." ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, MİT'in kendi yasal çerçevesin içerisinde faaliyet göstermesi gerektiğini söyledi. MİT'e karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Ama öyle bir noktaya geldiki MİT'in içerisindeki bir grup AKP'ye hizmet ediyor. Yani hükümete hizmet ediyor. Almanya'da da istihbarat örgütü vardı adı Gestapoy'du. Bunun özelliği istihbarat hükümete vermiş olması devlete değil. Hükümet derken o dönem iktidarda olan partiye hizmet etmesidir. Eğer devletin bir kurumu bir partiye hizmet eder konuma gelirse bu doğru olmaz. MİT bunu yapıyor, başkaları yapmıyor mu?" ifadelerini kullandı.

"NE SÖYLEDİĞİNİ BİLMEZ, KARİKATÜR GİBİ ADAM"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun devleti bilmemekle eleştiren Kılıçdaroğlu, ayaklarının yere basmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu eleştirilerine şu şekilde sürdürdü: "Ne söylediğini bilmez. Gerçekten de üzülerek söylüyorum ama karikatür gibi adam. Ne söyleyeyim. Siz devleti nasıl bilmezsiniz? Nasıl tanımazsınız? Kendisiyle yaptığı özel toplantıda hangi bilgileri hangi duyarlılıklarla aldığımı ona kendim söyledim. Önündeki kamu görevlisi "o telefonu ben ettim" diye söyledi. Onun haberi yoktu ama benim haberim vardı. Onun bilgisi yoktu, ama benim vardı. Devlet nasıl çalışır, mekanizmalar nasıl çalışır çok iyi bilirim. O ayakları yere  basmıyor, kendisine göre belgesini göstermiş. Mizahi yeteneği yok."

"KAYINVALİDEM BANA ÖZEL EMEK HARCAMIŞTI"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıdaroğlu, Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören kayınvalidesi Fatma Özdağ hayatını kaybetmesinden dolayı üzgün olduğunu söyledi. Gazetecilerin konuyu hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "O benim özel hayatımla ilgili. Kayınvalidem bana özel emek harcamış olan birisi. Gerçekten dün gece geç saatlerde öğrendim. Üzgünüm yarın gideceğiz defnedeceğiz. Allah rahmet eylesin." Kılıçdaroğlu, Tuncel'in isminin Dersim olarak değiştirilmesiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, "Yok yok." dedi.

(CİHAN)

23 Kasım 2014 13:25
DİĞER HABERLER