Koç'tan seferberlik çağrısı

Koç'tan seferberlik çağrısı
Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, işsizlik meselesini değerlendirerek, yüzde 20’lere ulaşan genç işsizliğin ülkede sosyal barışı tehdit eder hale geldiği uyarısı yaptı. Koç, işsizlikle mücadele için seferberlik çağrısı yaptı.

Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, işsizlik oranlarının tekrar çift hanelere yükselmesini değerlendirerek, özellikle genç işsizliğin yüzde 20’lere çıkmasının sosyal barışı tehdit eder hale geldiğini söyledi.

Arçelik’in Afrika yatırımları için bulunduğu Güney Afrika’da ekonomi müdürlerinin güncel gelişmelere dair sorularını cevaplandıran Koç, işsizliğe çare bulabilmek için mesleki eğitim ve sanayide dönüşüm önerdi.

KATMA DEĞERLİ SANAYİ

Türkiye’de artık sanayi sektörünün çok ciddi anlamda yeniden şekillenmesi gerekliliğe işaret eden Mustafa Koç, “Özellikle cari açık belasını ve enerji bağımlılığı ile mücadele edebilmek için mesleki eğitim ön plana çıkmalı. Daha fazla katma değerli üretime geçmemiz gerekiyor. Sanayi dönüşümü dediğiniz konuya bugün başlasanız en az 15–20 sene ister. İşsizlikle ancak bu şekilde mücadele edilebilir” tespitini yaptı.

SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Bu konuyla ilgili hükümetin bazı girişimleri olduğunu vurgulayan Koç, ancak bunun bir seferberlik olarak ele alınması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Üniversite, özel sektör, sanayiciler hep beraber çalışmalı. Yoksa bana bu sarmalın içinden çıkamayacağız gibi geliyor. Özellikle genç işsizliğin yüzde 20’lere çıkması sosyal barış için bir tehdittir.”

Mustafa Koç, 2015’teki genel seçime yönelik sorulara da, haziran seçiminden sonra 4 yıl seçim olmamasının bir avantaj olduğunu vurgulayarak cevap verdi.



MURAT ÜLKER'İ TEBRİK ETTİM

Ülker’in United Biscuits’i satın almasının muazzam bir iş olduğunu vurgulayan Mustafa Koç, “Çok nokta atışı bir iş. Murat Bey’e mektup yazıp tebrik ettim” dedi.

Garanti Bankası’nın da tam zamanında satıldığını söyleyen Koç, “Adım adım iyi planlamış bir süreçti finali çok iyi oldu” yorumunu yaptı.

FUTBOLDAN HİCAP DUYUYORUM

Sıkı bir Fenerbahçe taraftarı olan Koç’la konuşurken söz ister istemez futbola geliyor. Mustafa Bey bu konuda çok dertli. “Futbolda genel tablodan ve kalitesizlikten hicap duyuyorum, daha ötesi yok artık” diyor.

Kendi gibi koyu Fenerli olan iki kızının 2-3 sene evveline kadar maç günleri Kalamış’a gidip, marinada maç saatine kadar takıldıklarını söyleyen Koç, “Şimdi onları bırakın ben bile TV açmıyorum. Ali Koç’un da düşüncelerinin çok farklı olduğunu sanmıyorum” dedi.

KOÇ'TAN ÖNEMLİ TESPİTLER

Servet vergisi: Daha ne vereceğiz, dolaylı dolaysız veriyoruz. Türkiye gibi sistemde önce ekonomi kayıt altına alınmalı.

Büyüme: Bu sene yüzde 3 büyüme bekleniyor. Avrupa'ya bakınca bu büyüme iyi. Biraz önümüzde bakıp işimize odaklanmamız gerekiyor. Gelecek yıl biz büyüme hedefini yüzde 3,5 olarak belirdik.

Cumhurbaşkanı ve TÜSİAD: Haluk Dinçer uyarılarında haklı. Cumhurbaşkanı, TÜSİAD’a misafir olarak geldi. Misafire bir şey demek olmazdı. Zaten kendisi de ‘yeni beyaz sayfa açalım’ dedi.

IŞİD: IŞİD meselesi ticareti çok etkiledi. Kobani olayı sonrası millet sokağa inince bir ara sevkiyatlar tamamen durdu.

Kuzey Irak: Biz petrolü Irak devlet şirketi SOMO ve İran’dan alıyoruz. Kuzey Irak haklı olarak bizden alın diyor. Irak merkezi yönetimi ile Kuzey Irak arasında anlaşma sağlanırsa ki sağlanacak gibi görünüyor, elbette onlardan da alırız.

BU KADAR KUTUPLAŞMA MAHZURLU

Ülkede yaşanan ağır kutuplaşmaya da değinen Koç, “Bu  kadar kutuplaşmayı memleket açısından çok mahzurlu buluyorum. Bu kutuplaşma kimseye bir şey kazandırmıyor. Bahsettiğim Türk-Kürt, Alevi–Sünni her türlü kutuplaşmadır” dedi.

MEMLEKET MESELESİ ZAMAN ALIYOR

Toplantıda yer alan Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl ise Koç Topluluğu’nun en önemli sosyal sorumluluk projelerinden olan ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi’ hakkında bilgi verdi. Mesleki eğitim alanında ülkede önemli reformlar yapıldığını vurgulayan Kızıl, buna rağmen kültür ve zihniyetin değişmesinin zaman aldığını söyledi. Kızıl, “Okul müdürü ile fabrika müdürü bu işe inanıyorsa daha iyi yürüyor. Bazı illerde bu olmuyor ve sıkıntı yaşanabiliyor” dedi.

Bugün
26 Kasım 2014 09:28
DİĞER HABERLER