Korkulan oldu, Suriyeli gerginliği bir ile daha sıçradı

Korkulan oldu, Suriyeli gerginliği bir ile daha sıçradı
Suriyeli mülteci gerginliği Kahramanmaraş'a sıçradı. Öte yandan yapılan araştırma, Türkiye’de yabancıların karıştığı suçlar gözler önüne serdi.

Ören Bayan’ın sahibi Musevi çiftin öldürülmesi gözleri Türkiye’de yabancıların karıştığı suçlara çevirdi. 5 yılda 5 bin yabancı cinayet ve hırsızlık gibi asayiş suçlarına karıştı.


Yabancı uyruklu kişilerin karıştığı suçların başında illegal giriş-çıkış, vize ve ikamet ihlali geldi. 47 bin 484 yabancı 5682 Pasaport Kanunu ve 5683 Sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanuna muhalefet etmek suçundan gözaltına alındı. Bin 534 yabancı sahtecilikten suçlaması ile yakalanırken 663’ü kaçakçılık yaparken yakalandı.

YÜZDE 10’U ADİ SUÇLARA KARIŞMIŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nın verilerine göre asayiş olaylarına karışan yabancı suçlu sayısı toplam suçluların yüzde 10'unu oluşturdu. Hırsızlık, cinayet, adam yaralama, dolandırıcılık, gasp gibi adi suçların yer aldığı suçlardan dolayı 5 bin 11 kişi hakkında işlem yapıldı.

Kapıda engel

Kayıtlara göre, 2009-2013 yılları arasında 69 bin 343 yabancı uyruklu yolcu hudut kapılarından geri çevrilerek ülkeye sokulmadı. 641 bin 852 yabancı hakkında ülkeye giriş yasağı konuldu.

Tutuklandılar

Ünlü işadamı Jak Karako ve eşi Georgia Karako’yu bıçaklayarak öldüren Özbekistanlı Farkhodjan Y.  ile karısı Gulbakhar Y. yakalanıp tutuklanmıştı. Suç faili oldukları için tutuklanan yabancı uyruklu kişiler tahliye olduktan sonra sınır dışı ediliyor. Özbek karı-koca cezalarını doldurduktan sonra sınır dışı edilecek.      

Gerilimin yeni merkezi Kahramanmaraş

Bugün'ün haberine göre Kahramanmaraş'ta vatandaşlar ile Suriyeliler arasında kavga çıktı. 2 kişinin yaralandığı kavganın ardından Suriyeliler mahalleden tahliye edildi.

Gaziantep ve Kilis'in ardından Kahramanmaraş'ta da vatandaşlar ve Suriyeliler arasında yaşanan gerilimde 2 kişi yaralandı.

Hacı Bayram Veli Mahallesi 19. Sokak'ta bir kahvehanede Suriyeli mültecilerle vatandaşlar arasında tartışma çıktı. Tartışma kısa süre içerisinde bıçaklı kavgaya dönüştü. Kavgada 22 yaşındaki Gökhan Kirik, Suriye uyruklu bir kişi tarafından sırtından bıçaklandı. Suriyeli bir kişi de başından yaralandı.

Kavganın büyümesi üzerine olay yerine sevk edilen çok sayıda polis ekibi önlem aldı. Toplanan kalabalık, yaşanan olaya tepki göstererek Suriyeliler’in mahalleden çıkartılmasını istedi. Öfkeli kalabalığı olay yerinde bulunan polis ekipleri sakinleştirdi.

SURİYELİLER’E TAHLİYE

Polis, olayların daha da büyümemesi için geniş güvenlik önlemi altında mahallede oturan Suriyeli aileleri minibüslere bindirerek çandır kente tahliye etti. Tahliye sırasında bazı Suriyeli kadınlar gözyaşı döktü.

28 Ağustos 2014 08:18
DİĞER HABERLER