Kubilay Kaptan'dan şok tespit!

Marmara Bölgesi'nde etkili olan lodosu şiddetini tartışmalara konu olan 3. havalimanı arazisinde gözlemleyen Afet Uzmanı Kubilay Kaptan Samanyolu Haber'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yurtta 3-4 gündür etkili olan lodos sebebiyle özellikle Marmara Bölgesi'nde bir çok ilde kazalar yaşandı, Bursa'da 1 kişi hayatını kaybetti. Kazaların yanı sıra uçak ve deniz ulaşımında da çok sayıda sefer iptal edildi. Lodosun en çok etkili olduğu yerlerden biri de zemini ve konumuyla tartışmalara sebep olan 3.Havalimanının bulunduğu Kuzey Ormanları. 

HAVACILIK KRİTERLERİNİN TAM 2 KATI RÜZGAR VAR

Lodosun 3. havalimanı arazisindeki şiddetini gözlemleyen Afet Uzmanı Kubilay Kaptan Samanyolu Haber'e çarpıcı açıklamalarda bulundu: 

"Uluslararası Havacılık'a göre eğer 15 knot dediğimiz 7,5 (m/s)'nin üstünde rüzgar eserse büyük uçaklar dahil olmak üzere uçuş güvenliği tehlikededir ve uçuşa izin verilmez. Daha önce Atatürk Havalimanı'nda bazı cihazların eksikliği nedeniyle bu sınır 4-5'lerdeydi. Şimdi 15 knot. Üçüncü Havalimanı'nın yapıldığı alanda bu sınır olması gerekenin 2 katı yani 33 knot civarındadır. Eğer havaalanı bitmiş olsaydı bugün buradan uçaklar kalkamayacak durumdaydı.''

BURADA YILIN 120 GÜNÜ HAVA AŞIRI RÜZGARLI

Kubilay Kaptan, İstanbul'da birkaç gündür etkili olan lodosun, 3. Havalimanı arazisinde yılda 100-120 gün etkili olduğunu belirtiyor:

''Tabi bu rüzgar 4 gündür devam ediyor 1-2 gün daha devam edecek. Bulunduğumuz bölgenin meteorolojiden hava durumuna baktığınız zaman göreceksiniz ki yılın 3'te 1'i burada hava bu şekildedir. Yani yılın 100-120 günü burada hava uçuş güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde devamlı rüzgar altındadır. Aynı zamanda burası  bölgenin doğal yapısı nedeniyle çok sis alan bir yerdir. Bütün bunlar uçuş güvenliğini etkileyen ve tehlikeye sokan sebeplerdir."

OLİMPİYAT STADI DERS ALINMALI

Afet Uzmanı Kubilay Kaptan, 3.havalimanının Olipiyat Stadı gibi ölü yatırım olduğunu iddia etti:
"Olimpiyat Stadı nasıl hepimiz için bir can sıkıntısı, bilenler bilir, ölü bir yatırımdır. Orası 20 dönümlük bir yer, biz burada 7 bin 600 hektarlık bir alandan bahsediyoruz. Burası İstanbul'un 4 ilçesinden daha büyük bir yer. Burası dünyanın en büyük havaalanı olması için planlanıyor. Olimpiyat Stadı'ndaki rüzgarı nasıl engelleriz diye 10 yılı aşkın bir süredir düşünüyoruz ve şaşırmış vaziyetteyiz. Onun için 3. Havalimanında da maalesef bu rüzgarı engellemeniz mümkün değildir." 

SAMANYOLUHABER.COM

01 Şubat 2015 13:45
DİĞER HABERLER