Maliye hedef şaşırdı, bu sefer fena tosladı

Maliye hedef şaşırdı, bu sefer fena tosladı
Vergiyi silah gibi kullanan Maliye bu kez hedefini şaşırdı....

Taraf gazetesine 8 ayda üç inceleme başlatan Maliye Bakanlığı, gazetenin olmayan TV’si için inceleme başlattı. 


AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde “tartışmalı” bir çok vergi denetimine imza atan Maliye Bakanlığı, son dönemde “komedi” gibi vergi inceleme kararları almaya başladı. Bu kararların başında ise Taraf Gazetesi için 8 ay içinde alınan üçüncü vergi inceleme kararı oldu. Bakanlık bu kez gazetenin olmayan televizyonuna inceleme başlattı. Yeni incelemenin kararı ise, 10 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir hafta sonra alındı. İkinci incelemenin kararı da, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından alınmıştı.

MUHABİRDEN ÇOK MÜFETTİŞ OLDU

Türkiye’ye, “ileri demokrasiyi” getirmekle övünen AKP’nin, muhalif yayınlarından rahatsızlık duyduklarına yönelik denetim baskısını tam gaz sürdürüyor. Kamu kurumaları, inceleme yapmak için adeta birbirleri ile yarışır hale geldi. Taraf gazetesinin yönetiminin son yaptığı hesaplamaya göre, gazetenin hesaplarını inceleyen müfettiş sayısı, gazetede çalışan muhabir sayısını geçti. Yani Taraf Gazetesi’ne yapılan incelemeler şimdiden, AKP’nin “ileri demokrasi” örnekleri arasına girmiş oldu.

3. İNCELEMESİNİ BAŞLATTI

Müfettişlerin incelemeleri tam gaz sürerken Maliye Bakanlığı yeni bir incelemenin tebligatını geçtiğimiz hafta yaptı. Anadolu Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı’ndan yapılan tebligatta, 19 Ağustos 2014 tarihinde alınan karar doğrultusunda, “Gaye Radyo Televizyon A.Ş.” isimli şirket hakkında inceleme başlatıldığı ve acil olarak şirketin tüm defterlerinin başkanlığa gönderilmesi istendi. Gazete yönetimi ilk başta tebligatın yanlış yapıldığını düşündü. Maliye Bakanlığı’nın denetim elamanlarının ısrarı üzerine, Taraf Gazetesi yönetimi de “Gaye Radyo Televizyon” isimli şirketin peşine düştü. Yapılan araştırmada söz konusu şirketin, “ileride belki de televizyon yayına geçilebilir anlayışı ile alınmış” ve kâğıt üzerinde kalmış bir televizyon lisansını kapsadığı belirlendi.

Yani Maliye Bakanlığı, kâğıt üzerindeki bir şirketten yola çıkarak, Taraf Gazetesi’nin olmayan televizyonu hakkında inceleme başlatmış. Maliye Bakanlığı, bir de aynı tebligatta, defterlerin verilmemesi halinde, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağı konusunda “nazikçe” uyarıda bulunulmuş. Şimdi, “olmayan televizyonun” bilgi ve belgeleri toplanmaya çalışılıyor.

YANDAŞ MEDYAYA NEDEN İNCELEME YOK

Maliye Bakanlığı’nın, hükümete yakın medya kuruluşlarını ise kaç yılda bir inceleme yaptığı merak konusu oldu. Bu konuda ise bir cevap verilmedi. Maliye Bakanlığı, Taraf’ın konuyla ilgili şikâyetine rağmen, hurda kâğıtlarda KDV’yi sıfır gösteren hükümete yakın medya kuruluşları hakkında inceleme başlatmaması dikkatlerden kaçmadı. 


Taraf

03 Eylül 2014 08:11
DİĞER HABERLER