Malulen emeklilik müjdesi!

Malulen emeklilik müjdesi!
Malulen emeklilik düzenlemesi artık yürürlükte...

  • Organ nakli, şeker, kanser, verem hatta uykusuzluk bile malulen emeklilik gerekçesi sayılabilecek. 
  • Malulen emeklilik maaşı ise 971 lira olacak...
  • Şartlar ise: 10 yıl çalışma ve bin 800 gün sigorta primi yatırılma...
Şeker hastalığınız varsa ya da verem'seniz artık malulen emekli olabilirsiniz. Hatta kronik uykusuzluk, stres ve sinir hastalığı da artık malulen emeklilik gerekçesi. 

Malulen emekliliğe ilişkin yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Uyku bozukluğu, astım gibi kronik hastalıkların da eklendiği toplam 21 hastalık düzenlemenin kapsamına alındı.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: "10 yıl çalışma koşulu var. 10 yıl çalışan bir vatandaşımızın malulen emekli olma şansı olabilecek. "

Bu haktan faydalanabilmenin şartları da var. İlk şart 10 yıl çalışmış olmak. Toplam bin 800 gün sigorta primi yatırılmışsa malulen emekli olan hastaya 971 lira emekli maaşı bağlanacak. 

Organ nakli yapılan hastalara da malulen emeklilik hakkı verilecek. Şeker hastalarının malulen emekli olması için 3 organın işlevini yitirmesi ve kurul kararı gerekiyor. 

Çalışma hayatının gündemindeki bir diğer kadınlara doğum izni düzenlemesiydi. 

Faruk Çelik: "İlk meclise sevk etmeyi düşündüğümüz konu. Ekim ayı içinde Meclis'e taşıyıp kasımda yasalaştırmaya çalışacağız. "

Dezenlemeye iş dünyasından tepki var. İşverenler doğum izninin uzun tutulması veya yarım günlü çalışma gibi durumlarda kadın istihdamının azalacağını ileri sürüyor. Tepkilere Bakan Faruk Çelik cevap verdi. 

Çelik: "Bilgiye dayalı değerlendirmeler olmadığı için konu farklı taraflara çekiliyor. Kaç hafta kaç gün yarım zamandan kastımız nedir bunlar bilgiye dayalı değerlendirmeler olmalı. "

Bakan Çelik SGK'nın yeni uygulamasını da test etti. SGK, denetim ve kontrol araçlarıyla sigortasız işçi avına çıkacak. Gezici araçlar sayesinde iş yerlerinde sigortasız çalışanlar anında araç içindeki sisteme kaydedilip merkeze bilgilendirilecek. 

23 Eylül 2013 22:55
DİĞER HABERLER