Milletvekillerinin insan hakkı ihlallerini denetlemesi engellendi

Milletvekillerinin insan hakkı ihlallerini denetlemesi engellendi
49 emniyetçiye kötü muamelenin milletvekilleri tarafından denetlenmesi, savcı tarafından engellendi.

Sahur operasyonu ile gözaltına alınan ve üç gündür Çağlayan Adliyesi nezarethanesinde hukuksuz şekilde alıkonulan 49 polis ve polis müdürlerine kötü muamelenin delilleri basına yansıdı.

Bunun üzerine bağımsız milletvekilleri İdris Naim Şahin, İlhan İşbilen, Hami Yıldırım ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal polislerin maruz kaldığı insan hakkı ihlallerini denetlemek istedi. Ancak milletvekillerinin bu talebi de reddedilerek, insan hakkı ihlallerinin denetlenmesi engellendi.

Eski İçişleri Bakanı ve Ordu Bağımsız Milletvekili İdris Naim Şahin, İzmir Bağımsız Milletvekili İlhan İşbilen, Burdur Bağısız Milletvekili Hami Yıldırım ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, hukuksuz bir şekilde nezarethanede alıkonulan polisleri ziyaret etmek istedi. Milletvekilleri, yapmak istedikleri ziyaret ile nezarethane koşullarını inceleyerek insan hakkı ihlallerini tespit edeceklerdi. Ancak verdikleri izin dilekçesi nöbetçi İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner tarafından reddedildi. Gerekçe olarak ise milletvekillerinin müdafi avukatı olmadıkları gösterildi. Ayrıca itiraz metninde "Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği"ne atıf yapıldı. Oysaki yasal gözaltı süresi yaklaşık 48 saat önce doldu. Dolayısıyla nezarethanede rehin tutulan polisler için "Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği"nin hükmü 48 saat önce sona erdi. Polisler, 26 Temmuz saat 01:30'dan beri hiçbir kanuna dayanmaksızın zorla alıkonuluyor. Yaşanılan insan hakkı ihlallerinin denetlenmesi ise yasa dışı bir şekilde engellenmeye devam ediyor. Polis yakınları ve kamuoyu hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını bekliyor.

28 Temmuz 2014 02:01
DİĞER HABERLER