Milyonlarca vatandaşa kötü haber

Milyonlarca vatandaşa kötü haber
Hükümetin doğum teşvikleri paketine sıkıştırdığı bu sistem, emek sömürüsüne yol açacak.

Böylece şirketler, işçiyi kadrolu çalıştırmak yerine kiralayabilecek. İşçi, istihdam bürosunun elemanı olacak, isteyen firmaya, 6 ayı geçmemek üzere, günlük veya saatlik kiralanacak. Emek sömürüsüne yol açacak bu sistemde bürolar, hem işçiden hem işverenden ücret alabilecek. İş güvencesini de ortadan kaldıran düzenlemeyi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül iki kez veto etmişti.

Torba tasarı olarak Meclis’e gönderilen yasa tasarısının 11. maddesi ile özel istihdam bürolarına ‘geçici iş ilişkisi kurma’ olarak ifade edilen işçi kiralama yetkisi verilecek. Böylece kiralık işçi düzenlemesi çalışma hayatına girmiş olacak. Bu sistemde işçi, istihdam bürosunun elemanı olacak. İsteyen firmaya, 6 ayı geçmemek üzere günlük veya saatlik kiralanacak. İlk etapta mevsimlik tarım işlerinde çalışanlar ile askere gidenlerin ve doğum yapan kadınların yerine özel istihdam bürolarından eleman kiralanacak. Daha sonra uygulamanın bütün çalışanları kapsayacak şekilde genişletileceği belirtiliyor. Emek sömürüsüne yol açacak bu düzenlemede istihdam büroları, işçinin alın teri üzerinden kâr sağlayacak. Sendikalar, getirilmek istenen yeni düzeni ‘işçi simsarlığı’ ve ‘kölelik düzeni’ olarak niteliyor. Düzenleme çalışanlar açısından iş güvencesini ortadan kaldıracak. Düzenlemenin zamanla yaygınlaşarak kadrolu çalışmayı tamamen bitirmesinden endişe ediliyor. Kiralık işçi düzenlemesi, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından iki kere veto edilmişti.

Kiralık işçi sisteminde işçinin mali ve sosyal hakları istihdam bürosunda olacak. İşçinin ücretini istihdam bürosu ödeyecek. İşçiyi kiralayıp çalıştıran firmanın ise hiçbir yükümlülüğü olmayacak. Özel istihdam bürosu, kendisinden işçi talep eden firmalara işçi servis edecek. Kiralandığı firmada süresi dolan işçi, istihdam bürosuna geri dönerek yeni bir firmaya kiralanmayı bekleyecek. İşçi, beğenilmezse kiralandığı büroya geri gönderilecek. İşçi kiralama düzeninde istihdam büroları, verilen hizmet karşılığında aldıkları ücretin bir kısmı ile işçinin maaş ve sigortasını karşılarken bir bölümü kendilerine kalacak. Tasarıya göre özel istihdam büroları, işverenden hizmet bedeli adı altında para alabilecekleri gibi kiraladıkları işçiden de bu ücreti alabilecekler. İşçiden hizmet bedeli alınabilmesi, istisna tutulan meslek ve pozisyonlar için olacak. Hangi meslek ve pozisyonların istisna tutulacağı ise yönetmelikle belirlenecek.ZAMAN

28 Ocak 2015 08:06
DİĞER HABERLER