Milyonları ilgilendiren çok önemli haber

Milyonları ilgilendiren çok önemli haber
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), "Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı'nı yayınladı.

 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 20 ücret kalemi dışında bankacılık işlemlerinde hiçbir ücret alınamayacağı bir model oluşturulduğunu bildirdi.

BDDK'dan yapılan açıklamada, Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı'nda yer alan düzenlemelere ilişkin bilgi verildi.

Finansal tüketicilere sunulan hizmetler karşılığı bankalarca tahsil edilen ücret, komisyon ve masraflara ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde, bankalarca finansal tüketicilere sunulan hizmetlerin belirlendiği ifade edilen açıklamada, bu hizmetler kapsamında finansal tüketicilerden tahsil edilebilecek ücret, komisyon ve masraflara ilişkin temel ilkeler ile bu ücretlerin tahsiline dair esasların düzenlendiği belirtildi.

Yönetmeliğin yürürlüğe konulması ile finansal ürün ve hizmetlerin ücretlendirilmesinde finansal tüketicinin korunduğu yeni bir döneme girileceği kaydedilen açıklamada, düzenleme ile getirilen temel yenilikler hakkında şu bilgilere yer verildi:

"Yönetmelik ile vatandaşlarımızın bankalar ve diğer finansal kuruluşlar ile ilişkilerinde karşılaştıkları ücret, komisyon ve benzeri masraf kalemleri sadeleştirilerek sayıca azaltılmıştır. Yönetmelik ekinde yer alan 20 ücret kalemi dışında hiçbir ücretin alınamayacağı bir model oluşturulmuştur. Ücretler, yönetmelik ekinde 5 farklı grupta sınıflandırılmıştır. Bu listede yer alanlar dışında hiçbir ücret tahsil edilemeyeceğinden, makul olmayan ücret taleplerinin önüne geçilmiştir. Yeni bir ücret konulabilmesi için Kurumumuzdan izin alınması zorunluluğu getirilmiştir."

Kaldırılan ücretler

Açıklamada, kaldırılan bazı önemli ücret kalemleri şöyle sıralandı:

               1. Onaysız yapılan bildirimler
               2. İpotek fek ücreti,
               3. Kiralık kasa ziyaret ücreti,
               4. Bozuk para tümleme ücreti,
               5. Borcu yoktur yazısı ücreti,
               6. Dekont yazdırma ücreti,
               7. Hesap bakım ücreti,
               8. Hesap özeti gönderim ücreti,
               9. SMS gönderim ücreti,
               10. Hesap işlemsizlik ücreti,
               11. Hesap cüzdanı yazdırma ücreti,
               12. Banka kartı ücreti,
               13. Hesap açma-kapama ücreti,
               14. Dosya masrafı,
               15. Kredi istihbarat ücreti,
               16. Kredi işlem fişi ücreti,
               17. Ödeme planı değiştirme ücreti,
               18. Değişken taksitli ödeme planı ücreti,
               19. Sanal kredi kartı ücreti,
               20. Kendi hesabına para yatırma ücreti,
               21. Reddedilen kredi ücreti,
               22. Kredili mevduat hesabı kullanım ve tahsis ücreti,
               23. Taksitli nakit avans komisyonu,
               24. Hareketsiz kredi kartı yıllık üyelik ücreti,
               25. Hareketsiz hesaba ilişkin hesap işletim ücreti,
               26. Belge taleplerinde ilk yıl için belge ücreti.

Kurumun internet sitesinde yer alan taslağa göre, bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar tarafından sunulacak ürün ve hizmetlere ilişkin sigorta sözleşmeler, sunulan ürün ve hizmetlere ilişkin sözleşmelerden ayrı olarak düzenlenecek.

Söz konusu kuruluşlar tarafından ücretlendirilebilecek 20 ürün ve hizmet ise şöyle olacak:
"Bireysel Krediler (Tahsis Ücreti, Ekspertiz Ücreti, Taşınır ve Taşınmaz Rehin Ücreti),
Mevduat (Hesap İşletim Ücreti, Para Çekme Ücreti),
Para Transferleri (Elektronik Fon Transferi Ücreti, Havale Ücreti, Swift Ücreti),
Kredi Kartları (Yıllık Üyelik Ücreti, Ek Kart Yıllık Üyelik Ücreti, Kart Yenileme Ücreti, Nakit Avans Çekim Ücreti),
Diğer (Kiralık Kasa Ücreti, Kampanyalı Ürün ve Hizmetler Ücreti, Fatura Ödeme Ücreti, Arşiv - Araştırma Ücreti, Onaya Bağlı Bildirim Ücreti, Bakiye Sorgulama Ücreti, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yapılan Ödemeler, Üçüncü Kişilere Yapılan Ödemeler)"

Bunlar ve Yönetmelikte yer alanların dışında herhangi bir ürün veya hizmet için tüketicilerden ücret talep edilemeyecek. Bu sınıflandırmada yer almayan, yeni bir ürün ve hizmet grubunun belirlenmesi veya yeni bir ücret kaleminin oluşturulabilmesi için ilgili kuruluş tarafından, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulundan izin alınması gerekecek. Kurul, gerekli gördüğü hallerde ücretlerin sıralandığı söz konusu listeyi değiştirmeye yetkili olacak. Söz konusu listenin Kurul tarafından değiştirilmesi durumunda, kuruluşlar değişikliğin yapıldığı tarihi takip eden ayın sonuna kadar yeni sınıflandırmaya intibak etmekle yükümlü olacak.

21 Ağustos 2014 16:18
DİĞER HABERLER