NSA belgelerinde Hakan Fidan’la ilgili çarpıcı iddia

NSA belgelerinde Hakan Fidan’la ilgili çarpıcı iddia
Der Spiegel’in yayımladığı NSA belgelerinde, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan’la ilgili bir iddia da yer aldı.

Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre, 15 Nisan 2013 tarihli ve ‘çok gizli’ ibareli dokümanda, Türkiye ile istihbarat paylaşımının riskleri tartışılıyor. Risk maddelerinden birinde ise MİT’in başının (belgede ismin üzeri karalanmış ancak Dr. unvanı korunmuş) İran’la muhtemel irtibatlarına dikkat çeken eski Amerikan istihbarat raporlarına atıfta bulunuluyor.

ABD ve İngiltere de Türkiye’yi dinledi

Der Spiegel dergisi, Türkiye’yi yıllarca dinleyen tek ülkenin Almanya olmadığını ortaya çıkardı. ABD’li istihbaratçı Snowden’in sızdırdığı belgeleri yayımlayan dergi, ABD ve İngiltere’nin Ankara’yı en önemli istihbarat hedefleri arasına aldığını yazdı. Dergiye göre dinlemeler, Ankara ve İstanbul’dan yürütüldü.

Alman istihbaratının yıllarca Türkiye’yi dinlediği haberlerini ilk kez gündeme getiren haftalık Der Spiegel dergisi, ABD ve İngiltere’nin de Türkiye’yi yıllarca dinlediğini yazdı. Haberini, ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden’in sızdırdığı belgelere dayandıran dergi, Türkiye’nin yıllarca istihbarat paylaştığı NSA tarafından İstanbul ve Ankara’daki biri resmi üç istasyon yoluyla gizlice takip edildiğini ortaya çıkardı. Derginin yayımladığı belgelere göre Ankara, Washington için yıllarca en üst düzey istihbarat hedefleri arasında yer aldı. Snowden’in ifşaatlarına göre Türkiye ile özellikle terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarda derin istihbarat paylaşımına giden Washington’ın Ankara’yı ‘ortak ve hedef ülke’ şeklinde adlandırdığı belirtildi. ABD yönetiminin NSA’yı “Türkiye liderliğinin niyetlerinin” saptanmasının yanı sıra diğer 18 alandaki faaliyetlerini takip etmekle görevlendirdiği ifade edildi.

01 Eylül 2014 09:17
DİĞER HABERLER