Nabi Avcı'dan gündemi sarsacak itiraf

Nabi Avcı'dan gündemi sarsacak itiraf
Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin ‘siyasi propaganda’ bahanesiyle öğrencilerinin ifadelerini alarak kişisel bilgilerini kaydettiğini Bakan Nabi Avcı itiraf etti. Avcı, ‘yasal dayanak’ diyerek öğrenci bilgilerinin gizli tutulduğunu söyledi.

Yurt ve dershanelerde siyasi propaganda yapıldığı iddialarının ardından Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerince öğrencilerin zorla ifadelerinin alındığını bizzat Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı açıkladı. Bakan Avcı, öğrencilerin kişisel bilgilerinin alındığını ve gizli tutulduğunu söyledi.

EVET İFADELER ALINDI

Öğrencilerden zorla ifade alınmasını Meclis gündemine getiren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer’in yazılı soru önergesini yanıtlayan Bakan Avcı, “Öğrencilerin ifadeleri rehber öğretmenin, gerekli görülmesi durumunda da velilerin gözetiminde alınmıştır” diyerek, tartışmalı uygulamayı kabul etti.

YASAL DAYANAK GEREKÇESİ

Avcı, fişleme iddialarını reddetmesine rağmen, kişisel bilgilerin alındığını belirterek, “İfadelerde kişisel bilgilerin alınması, yasal dayanaklar ile uygulama usul ve esaslarının bir gereğidir” dedi.

GİZLİ TUTULUYOR

Avcı’nın, öğrencilerden alınan kişisel bilgilerin “gizli tutulduğunu” belirtmesi dikkat çekti. Avcı, bu bilgilerin ne olduğu ve nerede gizli tutulduğu ile ilgili bilgi vermedi. Bakan Avcı, siyasi propaganda iddiaları ile ilgili şikayetler üzerine yurt genelinde müfettiş incelemesi yapıldığını belirterek, bu inceleme sonucunda 3 kurum hakkında mevzuata aykırılık nedeniyle kapatma cezası uygulandığını bildirdi. Avcı, müfettişlerin, 14 personel hakkında disiplin cezası teklifi getirdiğini ancak, işlem yapılıp yapılmadığını açıklamadı.

SORUŞTURMA KONUSU BULUNAMADI

Telefon dinleme iddiaları ile ilgili olarak da Meclis gündemine gelen Mersin’deki yurt ve dershanelerle ilgili incelemeler de sonuçsuz kaldı. Bakan Avcı, Mersin’de 79 özel dershane, 48 özel okul ve 68 özel yurtta inceleme yapıldığını, inceleme sonucu hazırlanan raporlarda soruşturmaya konu olacak durumun saptanmadığını açıkladı. Avcı’nın, Mersin ile ilgili kurum yönetici ve velilerden şikayet gelmediğini söylemesi dikkat çekti. İncelemeler şikayet olmadan gerçekleştirildi.

MÜFETTİŞLER ÖĞRENCİLERE TUTANAK İMZALATMIŞTI

MEB, siyasi propaganda yapıldığı gerekçesiyle valiliklerden ‘ivedi’ olarak özel öğrenci yurtları, özel okullar ve dershanelerde inceleme başlatmalarını, yapılan işlemler hakkında 28 Mart 2014 tarihine kadar bakanlığa bilgi verilmesini talep etmişti. Öğrencilere zorla ifade tutanağı imzalatıldığı, konuyu velilerine de söylememeleri istendiği ortaya çıkmış, öğrencilerin zorla ifadesinin alınması Meclis gündemine taşınmıştı.

(Bugün Gazetesi)

31 Ağustos 2014 07:27
DİĞER HABERLER