Polisleri dinlemeden verilecek karara ilk tepkiler

Polisleri dinlemeden verilecek karara ilk tepkiler
Sorgusu tamamlanmayan polisleri dinlemeden karar vereceğini açıklayan Sorgu hakimi İslam Çiçek'in aldığı karara ilk tepkiler...

 CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal: 'Başbakan'ın yargıçları da destan yazdı'

TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi ve CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal,"Destan yazdı" diyen Başbakan var ya onun yargıçları da destan yazdı." dedi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi ve CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal, mahkemenin gözaltına alınan ancak ifadesi alınmayan 17 polisin dinlenmeden dosya üzerinden karar verecek olmasına tepki gösterdi.

Çağlayan Adliyesi önünde basın mensuplarına açıklama yapan Tanal şunları söyledi;
"Duruşmayı izledim. Şunu size ibraz edeyim. Neler var. Gayet rahat bu tutanakta şüpheli vekillerinin tuttuğu tutanaktır. Resmi duruşma tutanağından çıkarıldığına dair belgedir. Saat 29.07.2014 saat 14 itibariyle duruşmaya son verildi. Orijinal ve yargıcın imzası var. Varan 3'te şuradaki ibarenin üzerine yazılan bir ifade var. Orijinal tutanakta yok sonraki tutanakta var. Esas Varan4'e geliyoruz. Sayın yargıç destan yazdı. Destan yazdı diyen Başbakan var ya yargıçları da destan yazdı. Sorgusu yapılmayan 17 kişi var. Bazılarının Emniyet'te dahi ifadesi alınmadı sorgusu yapılmadı. Verdiği son kararla, " Dinlenilmeyen şüphelilerin dinlenilmeyerek dosya üzerinden karar verilmesine" diye karar. Bugüne kadar burada gözaltında tuttunuz neden sorgusunu yapmıyorsunuz ifadesini almadınız. Bakan çocuğu olmadı, Reza Zerrab olmadı. Bu intikam duygusuyla yapılan bir yargılamadır."

Balyoz davası avukatlarından Celal Ülgen karara canlı yayında tepki gösterdi. Ülgen şunları söyledi;
“Mahmut Tanal arkadaşımla da görüşme imkânı buldum. Kulaklarıma inanamadım. Mahkeme yargıcının tutanağı şu şekilde, ‘İfadesi alınmayan şu kadar kişinin ifadesinin alınmamasına kararın evrak üzerinden verilmesine’ diyor. Böyle bir şey görülmüş ve duyulmuş bir şey değil. Sistem bozuldu yerine yeni bir sistem getirilmek istendi. Ancak acemilikler üzerine acemilikler yapıldı. Daha önce özel yetkili mahkemeleri kaldırdılar şimdi özel yetkili yargıçlar koydular. Sulh Ceza Hakimlikleri’nde Özel Yetkili Mahkeme gibi görev yapmak istiyorlar. Eskiden özel yetkili mahkemelerden 50 kişi arasında dönüşme ve bölüşme vardı. Şimdi 5 kişi arasında dönüşme ve bölüşme var."

Emekli Savcı Gültekin Avcı: Bunun bırakın hukuku kanunlarda bile yeri yoktur.

"Dosya üzerinden karar verme olursa çok ciddi keyfiyet ortaya çıkıyor. Siz şüpheli savunmasını almadan, mevcut delil ve materyaller varsa bunları avukatlara göstermeden evrak üzerinden tutuklama kararı verirseniz, insan haklarına yönelik ihlalleri, şu ana kadar işlenen alıkoyma hürriyet-i tahdit suçunu 3'e 5'e katlamış olursunuz. Bunun bırakın hukuku kanunlarda bile yeri yoktur."

Gazeteci Yazar Mehmet Altan: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığım süresince bu kadar çığırından çıkmış bir süreç izliyorum ve korkuyorum.

"Cumhurbaşkanı bunları izliyor mu, izliyorsa devletin başı olarak ne düşünüyor merak ediyorum.  Anayasaya aykırı yasaları çıkartan parlamentodaki hukukçular, bu kadar aldırmazı izlemeye devam ederlerse bunun faturası ağır bir şekilde topluma, devlete, Türkiye'ye çıktığında ağzını açıp bundan yakınmasın.Bu Türkiye'nin taşıyamayacağı ağır bir noktaya gitmektedir. "


29 Temmuz 2014 17:36
DİĞER HABERLER