Polislerin insan hakları da hiçe sayılmış

Polislerin insan hakları da hiçe sayılmış
İstanbul Adliyesi’ndeki hukuksuzlukların ardı arkası kesilmiyor. Polislerin yerin 7 kat altındaki durumu, görenlerin içini parçaladı.

Yolsuzlukları ortaya çıkaran, KCK/PKK, Selam Tevhid terör örgütü soruşturmalarında görev alan polislere yönelik soruşturmada gözaltına alınan 49 polis ve polis müdürlerine kötü muamelenin delilleri ortaya çıktı. Sandalyelerin üzerinde ve açıkta uyumaya çalışan polislerin, adliyenin 7 kat altında kaldığı öğrenildi. 49 polisin nezaret şartlarının insan haklarına aykırı olduğu açık bir şekilde ortaya döküldü. Polisler hücrelerde nöbetleşe uyuyor. Duş imkânları bulunmuyor, tuvalet şartlarının da yetersiz olduğu belirtiliyor. Bu durum, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve evrensel hukuka aykırı. AİHM daha önce tutukluluk şartları ve gözaltında kötü muameleden dolayı Türkiye’ye defalarca ceza vermişti. 5 gündür hukuksuzca alıkonulan polisler, İstanbul Emniyeti nezarethanesinde de insan hakkı ihlaline maruz kalmışlardı. İftar ve sahur yaptırılmadan oruç tutmak zorunda bırakılmış, saldırgan birer terör suçlusu gibi kelepçelenerek sağlık kontrollerine götürülmüşlerdi. 72 saattir İstanbul Adliyesi’ndeki nezarethanede alıkonulan polisler, 3 gündür insanlık dışı bir şekilde; aileleriyle ve avukatlarıyla görüştürülmekten de men ediliyor. Polis avukatları, konu ile alakalı olarak önceki gün sorgu hakimliğine durumu dilekçeyle iletti. Hakim, başsavcı vekili ile görüştüğünü ve konuya bir çözüm getirmeye çalışacaklarını avukatlara bildirdi. Ancak hakimin bu beyanına rağmen en temel insani ihtiyaçların giderilmesi adına çözüm bulunamadı.

İşte polislere yapılan hukuksuzluklar:

Adliye nezarethanesinde alıkonulan 49 polis ve polis müdürünün avukatları maruz kalınılan usulsüzlük ve hukuksuzlukları şöyle sıraladı: Kelepçe takma, kötü muamele, nezarethanenin kötü şartları (sıcak, havasız, 2 kişilik odada 3 yatakta 4 kişi kalmaya mahkûm edilmek, 24 saat ışıkların söndürülmemesi, kalitesiz ve yetersiz yemekler), nezarethanede avukat ile görüştürmeme, üst aramasında alınan malzemelerin eksik ve hasarlı olması, 2 gün boyunca sahursuz oruç tutmaya mecbur bırakılmak, fiziksel ve fizyolojik işkence, hürriyeti tahdit (gözaltı süresinin sona ermesi), görevi kötüye kullanma, konusu suç teşkil eden emri yerine getirme, gözaltı süresi biten 49 kişiyle ilgili muhafaza altına alma kararı, operasyonu yapan müdürle hâkimin toplantı yapması, mahkeme sorgusuna çıkacak sorgu sırası bekleyen müvekkillerin dış kapı kilitlenerek sorgu öncesi savunma hakları ve adil yargılanma haklarının kısıtlanması, ‘İfade vermek istemiyorum’ şeklinde hazırlanan tutanak imzalattırılmak istenmesi, banklarda yatmak zorunda kalmaları, duş imkânı olmaması, diş fırçası, macunu olmadığından diş temizliği sağlanamaması.

Zaman

29 Temmuz 2014 08:29
DİĞER HABERLER