Skandal! Sipariş rapora imza atmadılar, görevden alındılar

Skandal! Sipariş rapora imza atmadılar, görevden alındılar
Bakanlık yetkililerinin istediği sipariş raporları yazmayan 24 müfettiş görevden alındı..

Polisleri tutuklama kararına dayanak yapılan müfettiş raporuyla ilgili skandallar bitmiyor. Raporu, TEM şube müdürü iken İşçi Partisi’ne yapılacak operasyonu Aydınlık’taki akrabasına sızdıran başmüfettiş Kutkan’ın yazdığı ortaya çıkmıştı. Şimdi de bakanlık yetkililerinin istediği rapora imza atmayan 24 polis başmüfettişinin görevden alındığı öğrenildi.

31 POLİS HAKKINDA VERDİĞİ TUTUKLAMA KARARINA DAYANAK YAPTIKLARI RAPORDA DÜZMECE BİLGİLER

Yolsuzluk ve rüşvet ile terör soruşturmalarını yürüten polislere sahur vakti düzenlenen operasyonun zeminini hazırlayan raporlarla ilgili  çarpıcı bir bilgi  daha gün yüzüne çıktı. 3 ay içinde, devletin yasal hiyerarşisini suçmuş gibi gösteren raporlara imza atmayan 24 polis başmüfettişinin görevden alındığı öğrenildi. Hukuksuzluk içeren bu ve benzeri raporlara imza atacak müfettiş bulamayan İçişleri Bakanlığı yetkilileri ise istedikleri raporu İstanbul TEM şube müdürü iken İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek’in Aydınlık dergisine bilgi sızdırdığı için görevden alınan polis başmüfettişi Selim Kutkan’a yazdırdı. Sulh ceza hâkimleri Bekir Altun ile İslam Çiçek’in, 31 polis hakkında verdiği tutuklama kararına dayanak yaptıkları raporda düzmece bilgiler yer alıyor. Kutkan ile Mülkiye Başmüfettişi A.Turgay Alpman’ın skandallarla dolu raporunda B.A. isimli polis ‘dinleme’ yapmakla suçlanıyor. Ancak söz konusu polisin bahsedilen tarihlerde henüz polis akademisinde öğrenci olduğu anlaşıldı. 2010 yılında akademiden mezun olup İstanbul Emniyeti’nde göreve başlayan Komiser B.A., 2008-2009 yılındaki dinleme iddialarıyla görevden alındı, silahına ve kimliğine el konuldu.

POLİS BAŞMÜFETTİŞLERİ HUKUKSUZLUĞA VE USULSÜZLÜKLERE TEPKİ İÇİN HİÇBİR BELGEYE İMZA ATMADI

Sulh ceza hâkimlerinin 22 Temmuz operasyonunda gözaltına alınan polisleri tutuklarken referans aldıkları müfettiş raporundaki skandallar açığa çıkmaya devam ediyor. Raporda İşçi Partili Doğu Perinçek’e yakınlığı ile bilinen Selim Kutkan’ın imzasının olduğu ortaya çıkarken metnin içeriği de cadı avının geldiği vahim durumu gözler önüne seriyor. Söz konusu müfettiş raporlarında daha öğrenci olduğu dönemde bir polisin ‘dinleme’ yaptığı iddia edildi. İstanbul sulh ceza hâkimleri Bekir Altun ile İslam Çiçek’in, 31 polis hakkında verdikleri tutuklama kararına dayanak yaptıkları polis müfettişlerinin raporu kumpaslarla dolu. Devletin yasal hiyerarşisini suçmuş gibi gösteren raporlara imza atmayan 24 polis başmüfettişinin de görevden alındığı ortaya çıktı. Polis başmüfettişlerinin hukuksuzluğa ve usulsüzlüklere tepki için hiçbir belgeye imza atmadıkları öğrenildi.

KUTKAN'IN VE ALPMAN’IN BAZI BİLGİLERİ ÇARPITARAK RAPORA AKTARDIKLARI DEŞİFRE OLDU

Polis Başmüfettişi Selim Kutkan ve Mülkiye Başmüfettişi A.Turgay Alpman’ın, polisler hakkında ‘illegal dinleme yaptılar’ algısı oluşturmak için bazı bilgileri çarpıtarak rapora aktardıkları deşifre oldu. Müfettişlerin raporunda B.A. isimli polis ‘dinleme’ yapmakla suçlanıyor. Ancak söz konusu polisin bahsedilen tarihlerde daha Polis Akademisi’nde öğrenci olduğu anlaşıldı. 2010 yılında Polis Akademisi’nden mezun olup İstanbul Emniyeti’nde göreve başlayan Komiser B.A., 2008-2009 yılındaki dinleme iddialarıyla görevden alındı, silahına ve kimliğine el konuldu. 2008-2009 yıllarında akademide öğrenci olan B.A.’nın aynı zamanda İstanbul İstihbarat Şubesi’nde nasıl dinleme yaptığı ise merak konusu.

POLİSLERİN KANUNA AYKIRI MUAMELELERE MARUZ KALDIĞI AÇIĞA ÇIKTI

Müfettiş raporları doğrultusunda görevlerinden alınıp kimliklerine ve silahlarına el konulan polislerin kanuna aykırı muamelelere maruz kaldığı açığa çıktı. 2005 yılında Başbakanlık tarafından yayımlanan genelgede, suçlanan memura ancak yürütülen soruşturmayı etkileyeceği yönünde açık ve güçlü bir ihtimal bulunması halinde görevden alınma tedbirinin uygulanacağı belirtiliyor. Suçlanan polisler bulundukları görevlerden defalarca farklı görevlere tayin edildi, son olarak da Şark’a tayinleri çıkarıldı. Bu tasfiyelere rağmen polislerin yürütülen soruşturmaya nasıl etki edecekleri yönünde görevlerinden alınma açıklamasında hiçbir gerekçeye yer verilmediği iddia ediliyor. Görevden alınan polisler, müfettişlerin görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla da savcılığa suç duyurusunda bulundu. Polislerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, görevden uzaklaştırma ile ilgili Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan hiçbir gerekçenin oluşmadığı belirtildi.

ZAMANAŞIMINA RAĞMEN TEKRAR SORUŞTURMA

Bütün bu hukuksuzlukların yanı sıra müfettişler, 2008-2009 yılındaki işlemleri zamanaşımına rağmen tekrar soruşturuyor. Ancak Devlet Memurları Kanunu’nda açık bir şekilde işlendiği iddia edilen bir suç için idari soruşturma yetkisinin 2 yıl olduğu belirtiliyor. Bu hükmün aksine müfettişlerin 2014 yılında, 2008-2009 yılındaki işlemleri soruşturdukları ifade ediliyor. Polislere yönelik 22 Temmuz operasyonunun zeminini hazırlayan müfettiş raporunu hazırlayıp imzalayan Selim Kutkan, İstanbul TEM şube müdürü iken İşçi Partisi’ne yapılacak operasyonu Aydınlık’ta çalışan akrabasına sızdırdığı için görevden alınmıştı.ZAMAN

02 Ağustos 2014 08:42
DİĞER HABERLER